Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Filippa K inleder nytt projekt – för framtidens mode

05 maj, 2017 
AvJohanna Lejon
Mistra Future Fashion och Filippa K har tillsammans initierat Circular Design Speeds. Projektet, som leds av professor Rebecca Earley & Dr. Kate Goldsworthy på University of the Arts London, spänner över 2 år och inkluderar forskning, utveckling och test av ny strategisk design för 100% cirkulära och hållbara modeplagg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Meningen är att implementera insikter från Mistra Future Fashion i en industrikontext som ska möjliggöra för modeindustrin att bli mer hållbar. I fokus står livscykeln för ett specifikt plagg, det vill säga hur lång livslängd textil och plagg faktiskt har. För Filippa K är huvudsyftet att utforska en process som möjliggör att produkterna blir cirkulära, och långt mer hållbara, till år 2030.

– Vi vill ha möjligheten att njuta av mode och kunna uppdatera våra garderober på ett medvetet sätt. Det är vad projektet Circular Design Speeds handlar om. Vi kommer att utveckla cirkulära plagg där all miljöpåverkan och olika aspekter av plaggens livscykel tas i beaktning och optimeras baserat på deras förutbestämda livslängd, säger Elin Larsson, Hållbarhetsdirektör på Filippa K.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Att förstå en produkts livscykel är väsentligt för att skapa en mer hållbar modeindustri. Framtiden är beroende av en ny definition av ”snabbt” och ”långsamt” mode. Framtidens mode hänger på att modevarumärken kan erbjuda en mer hållbar produkt och service som stöder ett mer medvetet konsumtionsbeteende – och en kurerad garderob. Idén om en mångfacetterad garderob byggd på en mix av kortlivade och långlivade plagg, nya och second hand, hyrda eller lånade, är realistisk, praktisk och hållbar. Det är anledningen till att produkterna, definierade av deras livscykel, är centrala i det här projektet”, skriver Filippa K i ett pressmeddelande.

Projektet Circular Design Speeds är en industriförlagd pilotstudie som ska utforska inverkan från modeprodukters olika hastigheter med målet att generera kommersiella plagg. De ska ta hänsyn till, och optimeras i förhållande till tyg, produktionsproces- ser och affärsmodeller genom en holistisk designprocess. Det kan vara genom att förlänga livslängden hos ett plagg med redan existerande material, att designa för att kunna ge fler ”liv” över tid eller att utveckla kortlivade men helt återvinningsbara pro- dukter, som gör det möjligt att återvinna grundmaterial och skapa multipla livslängder av samma material.

Annons

Dessa produkter kommer att bli Filippa Ks nya ”Front Runners”. För att det ska gynna hela modeindustrin, kommer de viktigaste insikterna från projektet att kontinuerligt delas vid särskilda “Value to Others”-seminarium. Syftet är att dela senaste kunskapen inom cirkulär design till branschen och erbjuda en djupare förståelse hos andra aktörer i modeindustrin. Det kommer att hållas tre seminarier under 2017 och våren 2018.

Mer om hållbarhet på elle.se hittar du på vår samlingssida – missa inte det!

Foto Filippa K

Annons