Få din bukett att hålla längre – här är smarta knepet

Snittblommor som vissnar alldeles för snabbt är en ledsam syn som tyvärr inträffar alltför ofta. Men det finns ett smart knep som gör att blombuketten håller längre – hårsprej!
01 september, 2018

Färska blommor är verkligen en underbar lyx att unna sig året om. Dessvärre har buketterna med färska blommor en tendens att vissna innan man hunnit njuta av dem ordentligt. Och det finns knappast något tråkigare än att behöva slänga bort blommor, speciellt om man inte haft dem särskilt länge.

Förläng snittblommornas livslängd med hjälp av hårsprej.

Förläng snittblommornas livslängd med hjälp av hårsprej. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Men det finns faktiskt ett riktigt smart och enkelt knep som gör att dina snittblommor håller längre. Förutom de klassiska tipsen om att ge blommorna en ny snittyta med hjälp av en kniv, ställa buketten svalt över natten och att byta vatten dagligen, finns det ytterligare ett knep för den som verkligen vill förlänga bukettens livslängd. Lösningen finns i ditt badrumsskåp och stavas hårsprej!

Genom att spreja dina blommor med hårsprej förlänger du livslängden med flera dagar, beroende på hur länge du upprepar proceduren. Perfekt om du vill att dina blommor ska hålla ända fram till helgens middagsbjudning eller fest!

Spreja blommorna med hårsprej så här:

1. Snitta stjälkarna med en vass kniv.

2. Spreja buketten med hårsprej. Tänk på att hålla munstycket en bra bit ifrån blommorna – det är ett tunt lager sprej vi vill åt som inte tynger ner blommor och blad alltför mycket.

3. Häng buketten upp och ner tills hårsprejen har torkat helt.

4. Fyll en vas med vatten och ställ ner buketten där som vanligt.

5. Spreja sedan blommorna med hårsprej ungefär varannan dag.

Tricket med hårsprej fungerar inte bara på färska blommor, utan är också ett bra knep att ta till om du vill torka din bukett. Att använda hårsprej till dina torkade blommor är toppen eftersom det hindrar blommorna från att smulas sönder. Dessutom hindrar sprejen färgen från att blekna och gör blommorna lättare att damma.

Tänk på att spreja blombuketten på avstånd för att inte tynga ner blommor och blad för mycket. Bild: IBL Bildbyrå

Gör så här för att bevara torkade blommor:

1. Placera blommorna du vill spara på ett mörkt och svalt ställe. Häng dem upp och ner och låt torka.

2. Spreja med hårsprejen på alla blad och blommor. Tänk på att hålla ett rejält avstånd mellan munstycket och blommorna för att inte förstöra dem.

3. Låt torka och häng sedan upp buketten. Klart!

 

Läs mer:

Så dekorerar du med blommor och grönska på bröllopet

Källa: Expressen Leva & BoHemmets