Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Skådespelare som förberett sig inför sin roll på ett nästan galet sätt

13 dec, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Nathalie Portman, Black Swan

Att vara skådis kan innebära en hel del extrema förberedelser inför en roll. Här är några av de mest exeptionella historier vi hört talas om.

För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 skådisar som utfört egna stunt och skadat sig riktigt illaBrand logo
7 skådisar som utfört egna stunt och skadat sig riktigt illa

Vi har hört om år med intensivt träning, extremt viktuppgång och viktnedgång, rakade huvud eller långa perioder borta från familjen. En del har också tvingats träna hårt för att lära sig saker som deras rollfigur ska bemästra.

En del gör ännu mer extrema saker än så till och med! Här är några av dem – och även några av deras kollegor som INTE laddat upp särskilt bra….

Lady Gaga, House of Gucci

Lady Gaga, House of Gucci

Lady Gaga gör sällan saker halvdant. Inför rollen som Patrizia Reggiani i House of Gucci levde hon som Patrizia i 18 månader, även utanför inspelningarna. I hela nio månader tränade hon på den italienska accenten, som hon tyvärr ändå fick skit för i efterhand. Hon tittade också på filmer om pantrar för att applicera deras sätt på Patrizia.

Annons

Leonardo DiCaprio, The Revenant

Leonardo diCaprio, The Revenant

För att förbereda sig inför rollen i The Revenant levde Leo precis som sin rollfigur. Han badade i isvakar, frös konstant, åt rå bison – och ska till och med ha sovit i ett hästkadaver. ”Det var det svåraste jag någonsin gjort, många gånger om” sade han efteråt. Men, så vann han också en Oscar för rollen 2016.

Brie Larson, Room

Brie Larson, Room

Brie Larson spelade en ung mamma i fångenskap i Room, och inför rollen spenderade hon en månad instängd i sitt hus. Hon träffade psykologer för att prata om hur det är att leva i fångenskap och skrev dagbok på ett sätt som hon föreställde sig att hennes karaktär hade gjort.

Annons

Hon umgicks också mycket med pojken som spelade hennes son, och pysslade och byggde lego med honom på kvällarna innan inspelningarna väl drog igång. Det hårda jobbet betalade sig – hon vann en Oscar för bästa skådespelerska 2016.

Jared Leto, Suicide Squad

Jared Leto, Suicide Squad

Jared Leto är känd för sina intensiva inlevelser inför sina roller. När han spelade Jokern i Suicide Squad gick han in för rollen ordentligt. Bland annat skickade han märkliga gåvor till sina motspelare – som en levande råtta! Han tog också med sig en död gris till inspelningen ”för att skapa en överraskande dynamik och märklig stämning”.

Annons

Natalie Portman, Black Swan

Natalie Portman, Black Swan

När Natalie Portman spelade ballerina i Black Swan tränade hon i ett år inför rollen. I ett halvår tränade hon upp styrkan som behövdes. Efter det gick hon över till dansträning mellan fem och åtta timmar varje dag. Till slut ramlade tånaglarna av på grund av all dans. Men – även hon tog hem en Oscar för rollen.

Jennifer Hudson, Aretha

Jennifer Hudson, Aretha

Jennifer Hudson har hyllats för sin roll som Aretha Franklin. Men, hon hade också gott om tid på sig att förbereda sig. Faktum är att hon handplockades till rollen av Aretha själv flera år innan hon dog och att de båda träffades varje vecka i åratal för att prata om Arethas liv och rollen.

Annons

Och några gånger det gick mindre bra…

Ryan Gosling, Flickan från ovan

Ryan Gosling

Även om man varit seriös i sina förberedelser går det inte alltid som planerat. Ryan Gosling skulle spela pappan Jack Solomon i filmen Flickan från ovan. Men tyvärr hade han missat att prata ihop sig med regissören Peter Jackson. Ryan Gosling fick nämligen feeling och ”kände” att pappan nog var en kraftig typ, och hade därför lagt på sig nästan 30(!) kilo inför inspelningen – bland annat genom att dricka smält Häägen Dasz-glass.

Annons

Men Peter Jackson hade föreställt sig pappan på ett annat sätt och var mindre nöjd. Så var Gosling både tjock och arbetslös.

Michael Gambon, Harry Potter

Michael Gambon, Harry Potter

Michael Gambon tog över rollen som Dumbledore i den tredje Harry Potter-filmen. Utan att ens ha läst en enda av böckerna. Han har också fått en del kritik för sin tolkning av rollen och fansen menar att han är för hård.

Evan McGregor, Skönheten och Odjuret

Evan McGregor, Skönheten och Odjuret

När Evan McGregor skulle provfilma för rollen som Lumiere i Skönheten och Odjuret hade han en uselt intränad fransk accent och blev hemskickad för att öva mer. Det mest pinsamma och märkliga i historien är att han är gift med en fransyska och borde vara hyfsat van att höra accenten…?

Foto: TT

Artikelinspiration: Buzzfeed

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons