Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Expertens 7 bästa tips: Så får ni ert drömbröllop

30 aug, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Expertens tips för en lyckad bröllopsdag.
Ska ni gifta er men har svårt att veta i vilken ordning ni ska börja planera och hur ni ska tänka inför den stora dagen? Här är sju viktiga tips att ta hänsyn till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Johanna Kajson är en veteran inom ämnet och har hjälpt bland andra Kenza, Isabella Löwengrip och Hannah Widell med deras bröllop. Efter sju år i branschen har hon samlat på sig flera värdefulla tips och erfarenheter som hon har komprimerat ner i en bok, Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson, där hon hjälper brudpar att planera och organisera inför den stora dagen. För ELLE berättar Johanna om vilka sju grundstenar som är viktiga att ta hänsyn till för att lyckas med sitt drömbröllop.

Läs även: Stor checklista med allt du behöver för bröllopet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

7 tips för att få ert drömbröllop

1. Ha koll på era förväntningar

Vilka förväntningar har ni på er stora dag? Kanske har ni fantiserat om ert bröllop länge och har kommit en lång bit på vägen – kanske är det här första gången ni faktiskt sätter er ner och diskuterar er bröllopsdag. För den ena är det kanske självklart att det ska vara en traditionell vigsel i kyrkan, en stor middag och vals efteråt. Den ena kanske har drömt om ett litet, intimt bröllop på en strand i Västindien. Här är det viktigt att ni båda är ärliga och vågar säga vad ni tycker, men också att ni är beredda på att kompromissa så att båda känner sig nöjda.

Annons

2. Vad är viktigast och vad kan ni tumma på?

Sätt er ner och gå igenom vad ni vill ha på er bröllopsdag. Därefter gör ni en lista på vad som är viktigast av dessa saker. Kanske är det viktigt att ni gifter er i samma kyrka som dina föräldrar gifte sig i. Kanske är det ett visst datum. Eller en viss sorts blomma som bara blommar under våren. Vad ni prioriterar er upp till er – men se till att ni vet vad ni tycker är viktigast och vad ni kan tumma på om det behövs.

3. Bjud gäster ni umgås med och som sprider kärlek

Har du blivit bjuden på ett bröllop och känner dig tvingad att återgälda tjänsten, trots att ni knappt ses längre? Johanna tycker inte det.

– Magdalena Ribbing kommer nog skjuta mig nu… Men jag säger nej, du måste inte bjuda tillbaka. Livet förändras. Det är ett bröllop, inte ett släktkalas, även om den äldre generationen har lite svårt att förstå det. Och blir några sura har de personerna inte självinsikt nog och är helt enkelt bara giriga för att de vill gå på en stor fest. Om de tänker efter bör de förstå varför de inte blir bjudna.

Annons

Johanna tipsar om att göra en lista på dem personer som är viktiga för er och som ni umgås med. Därefter väljer ni vilka som ska bli bjudna på ert bröllop.

4. Sätt en realistisk budget

Innan ni kan sätta en realistisk budget måste ni ha ett hum om hur många gäster ni vill bjuda och vad ni vill ha för typ av bröllop. Det är därför förväntningar, prioriteringar och gästlista hamnar överst på denna lista. Ett bröllop med en budget på 150 000 kronor skiljer sig vilt beroende på om ni har bjudit 50 gäster eller 150 gäster, till exempel.

– Bestäm vilka ni ska bjuda, hur många det blir och vad ni har för prioriteringar. Därefter kan ni börja räkna, säger Johanna.

5. Ligg inte sömnlösa över allergilistan

Ibland kan det kännas som att var och varannan människa har någon allergi, intolerans eller känslighet mot olika födoämnen. Innebär det här att ni måste anpassa er meny och bröllopstårta efter varje intolerans?

Annons

– Först och främst; ni kör ert eget race. Kökspersonal och tårtpersonal för in en allergilista och löser saker efter den. Det brukar inte vara något problem, de flesta kök är vana vid det idag. Gäster är också ganska schyssta och förstår att de inte kan få bröllopstårta om de är glutenintoleranta. Man kanske får en glass eller liknande, men det går ju inte att göra flera olika bröllopstårtor.

6. Planera i tid

Att börja med bröllopsplaneringen i god tid är en stor fördel om man vill slippa onödigt tjafs och frustration. I Johannas bok ”Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson” följer checklistor och tips i en kronologisk ordning så att ni hela tiden har koll på läget.

– Jag kan koordinera det mesta på kort tid, men du kanske behöver nöja dig med festlokalen du hade som tredje alternativ istället för ditt förstahandsval eftersom många lokaler är uppbokade. Däremot är det svårt att fixa en designerklänning på bara någon eller några månader. Vill du ha en klänning uppsydd av en designer behöver du helt enkelt vara ute i riktigt god tid, säger Johanna.

Annons

7. Be om korta tal om ni är en stor släkt

Idag är många av brudparens föräldrar skilda och en del lever med nya partners. Även om man uppskattar tal kan det kännas mastigt om fyra föräldrar + deras nya partners samt eventuella bonussyskon vill säga något. Addera mostrar, farbröder, någon kusin och några kompisar och middagen är nu bara en lång talceremoni.

– Sätt begränsning på tal! Tre minuter högst. Och fem minuter för föräldrarna. Brudens far har traditionellt sett ett eget tal, men för resten brukar jag tipsa om att hålla tal ihop. Till exempel kan mamma och några syskon hålla ihop. Sett till styvföräldrar är min erfarenhet att de flesta tar ett steg tillbaka och inte håller tal. De representeras över att vara där med de riktiga föräldrarna och kan, om de vill, hålla tal ihop med deras partner, tipsar Johanna.

Läs mer:

Kändisarnas bröllopskoordinator Johanna Kajson: ”Mitt jobb är att förverkliga visionen”

Sociala medier och bröllop – 7 saker att tänka på

Babba Canales har gift sig – se de vackra bilderna

Annons