Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Experten: Vanliga beteendet som kan förstöra er relation

03 okt, 2020 
AvEmma Castman
AvEmma Castman
Drar du åt ett håll och din partner åt ett annat? Då kan ni befinna er i ett så kallat ”push and pull”-förhållande – något som på sikt kan skada relationen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Relationer går upp och ner. Ibland känns de enkla och ibland skaver de rejält. Alla stadier är självklart välkomna, men det gäller att se upp så att man inte fastnar i något som tär.

Det kan vara extra kritiskt när relationen övergår från nyfunnen stormförälskelse till stillsamt vardagslunk. Under den perioden är det nämligen vanligt att man hamnar i något som inom psykologin kallas för ”push and pull relationship”.

En ”push and pull”-relation kan enklast beskrivas som en känslomässig dragkamp – som med tiden kan skada relationen.

känslor av ilska och irritation

I det stora hela innebär ”push and pull” att den ena partnern kräver närhet medan den andra törstar efter avstånd och egentid. Beteendet är extra vanligt när nyförälskelsen börjar svalna, och kan ofta generera känslor av panik och förvirring hos den som vill vara mer intim.

Paret befinner sig således i en ond cirkel, där de drar åt skilda håll och vill olika saker. Det kan leda till att det uppstår ilska och irritation, och att parterna på sikt kan känna sig trängda och pressade för att slutligen glida ännu längre ifrån varandra.

Annons

Så löser ni problemet

Det som gör ”push and pull”-relationen ännu mer problematisk är att rollfördelningen kan skifta. Efter en längre tids ignorans kan den som tidigare sökt närhet plötsligt ta avstånd, samtidigt som den som varit avhållsam vill börja närma sig. Den onda cirkeln fortsätter alltså, men nu i omvänd ordning.

I en intervju med det brittiska magasinet Stylist beskriver dejtingexperten Michelle Begy ”push and pull”-beteendet mer ingående:

– Den här typen av beteenden är inte alltid avsiktliga, men kan vara väldigt utmattande.

Det är viktigt att betona att det inte måste vara problematiskt att stäva åt olika håll i en relation – tvärtom, olika viljor kan också gynna kärleken. Det centrala är att vara lyhörd i relationen och noga med att stämma av hur saker och ting känns och upplevs.

Michelle Begy tipsar om att försöka koncentrera sig på det som faktiskt går att påverka, och tänka på hur man själv agerar. Var så balanserad och rationellt som möjligt, och kommunicera på ett sätt som genererar trygghet och stabilitet.

– Försök vara så konsekvent du kan i ditt eget beteende. Det kan vara väldigt frestande att reagera men det kommer bara göra saker värre.

Artikelinspiration: Hälsoliv

Foto: TT

LÄS MER:

4 tankevurpor som ökar risken för att kärleken dör

7 löften som kan rädda relationen

8 kända personer berättar – så träffade jag min partner

Annons