Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Experten tipsar: ”Så får du bättre pension som kvinna"

20 jan, 2017 
AvSofia Börjesson
Ensamstående kvinnor är överrepresenterade bland de som har sämst pension i landet, och kvinnor överlag får sämre pension än män. Pensionsexperten Monica Zettervall ger här sina bäst tips för att du ska få så bra pension som möjligt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur hög din pension blir bestäms utifrån de pengar som du har tjänat under hela ditt arbetsliv, men eftersom män och kvinnor har olika förutsättningar betyder det också att kvinnor generellt sett får en lägre pension än männen. Det beror bland annat på att kvinnor i högre utsträckning är hemma med barnen, oftare arbetar deltid och har lägre löner.

LÄS OCKSÅ: 7 SMARTA GOOGLE KNEP SOM FÅR DIG ATT SPARA

Gapet mellan mäns och kvinnors pensioner är större än löneskillnaderna mellan könen. I dag är det omkring fyra gånger fler kvinnor än män som får så kallad garantipension, ett skydd för dem som har liten eller ingen allmän pension. Och ensamstående kvinnor är tydligt överrepresenterade bland dem som har det allra sämst ställt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Trots detta är det färre kvinnor än män som sätter sig in i sitt pensionssparande. Pensionsexperten Monica Zettervall möter ofta kvinnor som inte är medvetna om hur negativt livspusslet kan påverka deras pension.

Annons

LÄS OCKSÅ: 12 SÄTT ATT SPARA PENGAR TILL BRÖLLOPET

– Jag har träffat alldeles för många som är 60 år och äldre som tog allt ansvar hemma, jobbade deltid i många år och som sedan har skilt sig. I det läget är det för sent att komma och säga att man vill bli kompenserad för alla de där åren med deltid, säger hon.

Men det lösningar. Bland annat bör du ta en snack med din partner och se till att bli kompenserad om du tar ett större ansvar hemma.

Pensionsexpertens tips till alla kvinnor:

1. Jobba helst heltid

Pensionen bestäms utifrån hur mycket pengar du har tjänat under hela ditt arbetsliv.

2. Tjänstepension

Se till att du jobbar på en arbetsplats där det finns tjänstepension.

3. Prata med din partner

Lever du i ett parförhållande och har lägre lön än din make/maka eller jobbar deltid, se till att bli kompenserad. Prata med din partner: 1. Vad händer vid en eventuell skilsmässa? 2. Vad händer om någon dör?

Annons
  • Se till att bli kompenserad här och nu. Det går att göra på flera sätt. Dels kan den med högre inkomster föra över premiepensionen till den med lägre inkomst (görs via Pensionsmyndigheten), för att jämna ut pensionerna något. Det går också att ordna med ett sparande som är skrivet på den som tjänar minst.
  • Klarar sig den andra ekonomiskt om den ena skulle dö? Behöver någon av er, eller båda, ha ett återbetalningsskydd på tjänstepensionen? Behövs en extra livförsäkring?

4. Få koll på pensionen

Logga in på minpension.se för att få pensionskoll.

5. Välj rätt sparform

Om du vill och kan spara extra till din pension – välj en billig sparform. För dig med tjänstepension i din anställning kan exempelvis ett ISK med en global aktieindexfond som kostar max 0,4 procent i avgift vara ett alternativ.

6. Löneförhandla

Lönen under arbetslivet påverkar hur hög din pension blir, så ju bättre lön du har nu desto högre pension får du sen.

Källa: Pensionsmyndigheten, Nowo

LÄS OCKSÅ: 7 INREDNINGSKNEP SOM LJUSAR UPP DITT HEM

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons