Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Experten svarar: Borde du följa ditt ex på sociala medier?

08 sep, 2020 
AvStina Dahlgren
blair och chuck i gossip girl
Hur ska man egentligen tänka kring ex och sociala medier? Här ger två experter svar på frågorna som många ställer sig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
OVÄNTADE KÄRLEKSPAR: 10 KÄNDISAR SOM FAKTISKT HAR VARIT TILLSAMMANSBrand logo
OVÄNTADE KÄRLEKSPAR: 10 KÄNDISAR SOM FAKTISKT HAR VARIT TILLSAMMANS

När en relation tar slut kan sociala medier vara en plågsam påminnelse om ditt ex. Vissa utvecklar strategier för hur man undviker destruktiva beteenden efter ett uppbrott, medan andra hamnar mitt i det. Några vill fortfarande ha en vänskaplig relation med sin forna partner och andra kapar bandet helt.

Men vad är egentligen bäst? Ska man avfölja och blocka sitt ex från alla sociala medier, eller är det bra att fortsätta ha någon form av kontakt? Elite daily har varit i kontakt med relationsexperter som menar att det finns vissa frågor du bör ställa dig innan du tar ett beslut.

Att följa sitt ex på sociala medier

För det första bör du vara medveten om att ifall du fortsätter följa ditt ex på sociala medier kommer du konstant bli påmind om en relation du inte längre har.  Är du inte helt över din förra partner är det inte en jättebra idé att utsätta sig för vad som kan vara smärtsamma påminnelser.

Annons

– Den ständiga påminnelsen om den personen, om dennes liv, hindrar oss från att sörja förlusten av ett förhållande. Du hamnar mittemellan att vara med dem och att gå vidare i livet, säger Joshua Klapow, doktor i filosofi.

Han påpekar också att det man ser på sociala medier aldrig speglar verkligheten, vilket gör att du lätt kan få en skev bild av hur ditt ex nya liv utan dig ser ut.

– Resultatet blir känslor som inte fullständigt är grundade i verkligheten, säger Joshua Klapow.

Svårt att gå vidare efter ett uppbrott

Det viktigaste är att känna efter hur du känner när du ser ett inlägg från ditt ex. Om du inte får någon form av negativa känslor kan du fortsätta följa honom eller henne. Om du däremot känner ångest, sorg eller ilska så är det en varningsflagga för att du bör avfölja omedelbart.

Om du ändå vill följa ditt ex på sociala medier så fråga dig själv varför du vill göra det. Om ditt svar är att du bara vill se vad de gör eller hålla koll på att de mår bra så är det helt okej att fortsätta följa säger experterna.

Annons

– Men om du kommer på dig själv med att kolla deras aktivitet och uppdateringar flera gånger i veckan, då är du sannolikt fast i ett ohälsosamt mönster där du endast hindrar dig själv från att gå vidare i livet, säger Joshua Klapow.

”Ute efter drama och bråk”

Många är medvetna om att de inte mår bra av att följa sitt ex på sociala medier, ändå kan det vara svårt att sluta. Aimee Daramus är psykolog och hon förklarar att smärtan man utsätter sig för och de bråk man kan skapa på sociala medier med sitt ex ofta är ett sätt att stanna kvar i relationen.

– Allt du vill är att konfrontera dem eller bara prata med dem när det inte finns någon anledning. Om någon av er känner att ni är ute efter drama och bråk – då ska ni hålla er borta från varandras sociala medier, säger hon.

Då är det ok att följa sitt ex på sociala medier

De flesta experter avråder alltså i de allra flesta situationer att man inte följer sitt ex på sociala medier, men det finns undantag. Om det till exempel inte finns något agg mellan er, om uppbrottet var ett gemensamt beslut och om ni skildes åt som vänner.

– Fråga dig själv om du kan gå vidare och så småningom hitta en ny partner när du fortfarande har din gamla i ditt liv. Om svaret är ja, då är ni redo att följa varandra, säger Aimee Daramus.

Källa: Elite daily

Foto: TT

LÄS MER:

7 tecken på att du inte är redo att vara vän med ditt ex

9 saker alla par måste sluta upp med på sociala medier

10 skäl att sluta med sociala medier NU

Annons