Experten: Så vårdar du underlivet bäst under sommaren

Vayaya, fiffi, slida, framstjärt, snippa, vagina… ja, ni vet, kärt barn har många namn. Frågan är dock om vi är så bra på att ta hand om det där kära barnet? Ungefär 75% av alla kvinnor får någon gång i sitt liv en vaginal infektion, därför är det hög tid att vi blir bättre på att ta hand om vår kraftfulla kroppsdel!
06 juli, 2016

På sommaren är det extra viktigt att vi vårdar oss. Speciellt om du är känslig och lätt får infektioner ”down under” ska du vara extra vaksam då värme och fukt gör att bakterier frodas. Vad är det då vi ska tänka på? Vi tog råd från Dr Abigail Stapleford från Pink Parcel som blivit intervjuad i tidningen Cosmopolitan. Hon listar fem saker vi ladies bör tänka lite extra på under våra heta sommarmånader.

1. Bär inte för tajta kläder

Ok, ok, låter förvisso urtrist. På sommaren är man ju extra peppad på att klä på sig ett par sexigt tajta shorts och visa sina bruna ben. Men, faktum är att fukt kan skapa irritation och friktion och när det inte finns någon luft blir det än värre. Vilken tur att det är megatrendigt med oerhört härliga och luftiga kaftaner!

2. Var inte för ren!!

Du har säkert hört det förr men våra vaginor är ju så pass smarta att de är självrengörande. Oerhört praktiskt. Ändå är det många som köper dyra intim-tvålar och tvättar sig i onödan. ”Intimtvål är mildare och snällare än vanlig tvål men ska enbart användas utvärtes eller på rekommendation av läkare” menar Dr Stapleford. Man gillar ju råd som sparar pengar åt en!

LÄS OCKSÅ: 8 goda skäl att sova ut ordentligt – förutom att det är skönt

3. Hellre tampong än binda

Åh, det här är en fråga som alltid delar lägren. Många har fått tampongskräck för att man tidigt fått höra historier om infektioner och annat otrevligt. Men, tamponger är bättre på att mota bakterier och fukt än bindor. Se bara till att byta något oftare på sommaren. Och parfymfria är att föredra, säger doktorn!

4. Cotton is king!

Säger sig självt kanske men det tål att upprepas. Bomull och naturmaterial framför syntetiskt skapar luft och mindre bakterier. Plagg som andas håller dig frisk!

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att din hälsa tagit skada av all stress

5. Raka 24 timmar före

Att raka sig och sen gå direkt ut i solen eller hoppa i poolen är inte det smartaste man kan göra, det har säkert den som testat smärtsamt förstått. Att lämna 24 timmar fritt mellan rakning och saltvatten eller klor gör att risken för irritation minskar och således minskas också risken för infekterade porer.

Var rädd om dig själv och din snippa!

foto Jan Welters