Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Eva Röse hyllas efter brandtal på Fotbollsgalan – "Det är dags nu"

21 nov, 2017 
AvSofia Börjesson
Skådespelerskan Eva Röse var på plats under Fotbollsgalan för att överlämna priset för årets målvakter, men hon passade även på att prata om #metoo och #tystnadtagning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Innan Eva Röse presenterade årets bästa målvakter i Sverige, Hedvig Lindahl och Robin Olsen, hade hon något viktigt att säga om jämställdheten inom fotbollen.

– Man kanske kan tycka att kopplingen mellan teater och fotboll är långsökt, men det är den inte, inleder hon.

– Båda är kulturer på det sätt att de fostrar och skänker värderingar till våra barn. Därför tycker jag att det är så mäktigt att de vindar som har börjat blåsa i min bransch även har börja fläkta över er.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det är dags nu att vi rensar ut sunkiga värderingar. Fair play ska gälla i omklädningsrummen och i maktens korridorer. Bollen är hos er nu, det är ni som har makten, deklarerade hon från scenen och möttes av applåder.

Se talet här

Annons

Det dröjde inte länge förrän talet utnämndes till ett av Fotbollsgalans bästa genom tiderna av någon på Twitter, och landslagsmålvakten Hedvig Lindahl var en av alla som uppskattade Röses ord.

– Mycket bra. Man behöver prata om elefanten i rummet, och det gjorde hon på ett bra och respektabelt sätt. Klass av henne. Hon har rätt. Det är dags. Nu är det slutsnackat. Nu gör vi det, säger Hedvig Lindahl till Sportbladet.

Här är några av hyllningarna på Twitter

Annons

Annons

Metoo har belyst sexuella diskrimineringar, trakasserier och övergrepp i en mängd olika branscher under hösten. Bland annat av skådespelare genom #tystnadtagning och artister genom #visjungerut. Här kan du läsa mer om Metoo.

Läs mer: Svenska skådespelerskor om övergreppen: ”Jag skulle tystas, jag var för kaxig”

Läs mer: Icona Pop om skivbolagschefen som tjatade om att få ligga

Läs mer: Isabel Boltenstern om chefen som förstörde henne: ”Jag kan inte vara tyst längre”

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons