Emma Corrins förvandling för rollen som prinsessan Diana

Emma Corrin spelar prinsessan Diana i säsong 4 av The Crown

Att äntra rollen som folkets prinsessa Diana var ingen lätt uppgift. Emma Corrin som spelar Diana i säsong fyra av The Crown avslöjar hur hon förberedde sig för det stora uppdraget och hur förvandlingen gick till.
22 september, 2021
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet
1:57

Efter reklamen: 7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

(1:57)

Slå på ljud

Netflixserien The Crown hade premiär 2016 och i fyra säsonger har vi fått följa dramatiseringen bakom de kungliga väggarna i Storbritannien. Inför säsong fyra som skildrar åren 1979-1990 var det dags för Dianas entré. Och att anta rollen som folkets prinsessa Diana var ingen lätt uppgift och förväntningarna, ja de var skyhöga.

Emma Corrin – så blev hon Diana

Emma Corrin medverkade i många teateruppsättningar när hon studerade vid St John´s College i Cambridge. Strax efter examen 2018 hittade hon en agent och blev snart ombedd att delta i castingen för The Crown säsong fyra. Endast 22 år gammal gjorde hon en av de första castingarna som bestod av en dialog i en scen med Camilla Parker Bowles (Emerald Fenell).

Dianas röst och tonläge

Corrin förberedde sig noga inför castingen, bland annat genom att titta på dokumentären Diana: In Her Own Words hela 15 gånger! Hon övande sina dialoger ihop med mamma Juliette Corrin, som dessutom arbetar som talpedagog.

För Corrin var det viktigt att få till Dianas sätt att tala, något hon berättade för Varitey där hon beskriver Dianas röst.

– Jag har alltid älskat Dianas röst så mycket, i allt hon sade gick hon ned i tonläge i slutet av varje ord.

Och hennes sätt att tala har alltid beundrat Emma.

– Det låter väldigt känsligt och fint, Diana var förtjusande och helt otrolig.

Hon blev senare tillfrågad att göra en ytterligare casting tillsammans med Josh O`Connor som redan i säsong tre spelar rollen som prins Charles. Tillsammans gjorde de en kemiläsning och direkt på plats efter att ha spelat mot varandra blev hon erbjuden rollen som Diana. Emma har tidigare berättat för People om hur det hela gick till.

– Vi gjorde scenen ett par gånger och sedan vände sig regissör Ben Caron till producenten Suzanne Mackie och frågade ”Kan jag göra det nu?”. Han vände sig sedan mot mig och frågade ”Vill du bli Diana?”. Det hela kändes som ett frieri och jag var snabb med att svara ja!

Efter att Diana-rollen var spikad inför säsong fyra jobbade Corrin ihop med en dialektcoach för att ytterligare få till Dianas röst och tonläge. Det var även viktigt att anamma Dianas sätt att luta på huvudet, hennes kroppsspråk och sätt att titta under luggen. Dessutom fick Emma träffa Dianas tidigare privata sekreterare Patrick Jephson som ska ha hjälpt henne att slipa på detaljerna inför rollen.

Tillsammans med koreografen Polly Bennett skapades de många dansscenerna i The Crown, vilket Emma berättade i en intervjun med People.

– Tillsammans betraktade vi Diana från grunden. För att addera hennes sätt till vårt manus och reflektera över hur hon hade känt i dessa situationer.

I samma intervju berättade Emma att Diana kommit att bli som en vän för henne.

– Jag har lärt känna Diana, hon är som en vän till mig. Jag vet att det låter konstigt, men jag får en stark känsla av att jag har sällskap av henne. Jag känner mycket empati och förståelse för henne och jag älskar att jag fått spela den här rollen.

Emma har tidigare berättat att det var allra roligast att spela in de tre första avsnitten. När Diana var spontan och hur hennes charm tog sig in bakom slottets iskalla murar.

– Fram till avsnitt tre finns ingen tragedi, Diana är full av hopp, exaltering och hon njuter av tillvaron. Men sen skildras en brytpunkt, där hon börjar inse att sagan inte är vad hon trodde att den skulle vara. Då fick jag gå in i en mer tvivlande roll, fylld av sorg och frustration, berättar Emma för brittiska GQ.

Utöver röst, rörelser och sätt att vara skulle Emma även efterlikna Diana till utseendet.

Han skapade Dianas hår i The Crown

Bakom omvandling och det Diana-liknande håret stod frisören Sam McKnight. Han skapade alla Dianas ikoniska frisyrer från 1990 och fram till hennes död 1997. Till brittiska Vogue berättade han att det var som en déjà vu att återskapa Dianas frisyrer på Emma Corrin. Tillsammans tittade de på bilder av Diana och tog fram hennes looks. Och resultatet blev ett kort hår med 80-talsvibbar, lockar och mycket volym.

– Precis likt Diana så har Emma väldigt mycket och tjockt hår. Jag lockade upp det med värmespolar och tog mig an det likt jag gjorde med Dianas vilket inkluderade mängder av hårspray, berättar Sam för brittiska Vogue.

Netflix-teamet och dess kostymörer har lyckats återskapa några av Dianas mest ikoniska looks, dess symbolik och historia. Förlovningsbilden återskapades på ett identiskt sätt.

Dianas bröllopklänning

Under inspelningen är det en scen som Emma Corrin minns extra mycket. När hon klädde på sig kopian av Dianas bröllopsklänning, inför bröllopsscenen med prins Charles.

– När vi filmade scenen där man först ser Diana i bröllopsklänningen, jag tror att det var i Lancaster House i London, hade jag ett team på tio personer som hjälpte mig med att få på mig klänningen, den är enorm, berättade Emma för brittiska Vogue.

Hon berättar även om reaktionerna när hela teamet såg henne i klänningen.

– Alla tystnade när jag klev ut. Den är så.. hon. Mer än något annat jag bär i serien.

Golden globe för rollen som Diana

Med hjälp av kollegor och experter lyckades Emma Corrin anamma en roll och karaktär som beundrats av människor i decennier. En roll som prisat henne, bland annat när hon kammade hem Golden Globe 2021 för bästa kvinnliga skådespelare i en tv-serie.

Och visst har de lyckas skapa en bra serie, dramatiseringen har gjorts så identisk med verkligheten att brittiska kulturministern Oliver Dowden satt ned foten. Han vill att Netflix ska varna för att The Crown är fiktion och att den inte överensstämmer med verkligheten. Huruvida det kommer att ske är ännu oklart, just nu spelas säsong 5 in och ännu finns inget premiärdatum. Men vi vet att Elizabeth Debicki tar över rollen som Diana som nu ska skildras från år 1990 och framåt.

Foto: TT, The Crown/Netflix