Emil bar högklackat på jobbet – för att belysa ett stort problem

Emil Andersson bar ett par rosa pumps en hel arbetsdag. Detta för att uppmärksamma problemet med att vissa kvinnor fortfarande tvingas bära högklackat på arbetstid.
01 juni, 2016

Den 25-årige golvläggaren Emil Andersson från Ludvika såg en viral bild på en servitris blodiga fötter efter ett arbetspass. Det fick honom att tänka till. Varför ska kvinnor inom vissa yrken vara tvungna att bära dessa högklackade och oergonomiska skor på jobbet, medan män är förskonade?

– Det är förjävligt att man ska tvingas gå i skor som gör att fötterna mår så dåligt som de ändå gör. Det ska alltid vara ett val, säger han.

LÄS OCKSÅ: Så hade Karen råd att resa jorden runt på sin mammaledighet

Så Emil bestämde sig för att dra på sig ett par rosa pumps och bära dem en hel arbetsdag. Experimentet dokumenterades och lades sedan upp på hans Youtube-kanal.

Efter en timme med högklackat säger han ”Jag håller fan på att dö” i Youtube-klippet. Men Emil hängde i och bar skorna hela arbetsdagen. Reaktionerna lät inte vänta på sig, och klippet har i skrivande stund setts över 20 000 gånger. I kommentarsfältet står bland annat ”Du är en vardagshjälte!”

Hur var det att bära högklackat på jobbet?

– Det var en upplevelse, och en relativt otrevlig sådan. Det var mycket smärta under dagen, och speciellt framåt sista timmen – då var det vedervärdigt, säger Emil.

Hur mådde fötterna efteråt?

– De mådde som de förtjänade. Mycket värk i lederna och trampdynan fram var helt sabbad. Och nageltrång fick jag också. Det värkte i säkert tre dagar efteråt, och då hade jag ändå bara på mig skorna en dag. Jag hade aldrig klarat en hel vecka.

Kan du tänka dig att göra det igen?

– Under pistolhot, absolut! Men inte mycket oftare än så, skrattar Emil.

LÄS OCKSÅ: Så hade Karen råd att resa jorden runt på sin mammaledighet

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: