Elsa Hosk om att vara nykter: "Det bästa jag har gjort"

Svenska Victoria’s Secret modellen Elsa Hosk har en imponerande modellkarriär, men vägen dit har inte varit helt spikrak. I en intervju med ELLE berättar hon om hur hon började modella som trettonåring och hur hennes livsval har påverkat karriären.
19 november, 2012

Brommatjejen Elsa Hosk är en amerikansk ängel. En av de få modeller som väljs in i den exklusiva skara som varje år representerar underklädeskedjan Victoria’s secret och går det sprakande spektaklet Victoria’s secret fashion show. Det är minst sagt ett prestigeuppdrag; en milstolpe för alla modeller med epitetet ”supah” och för ganska exakt ett år sedan var det Elsa Hosks tur att för första gången ge sig ut framför miljontals tittare.

– Det sista jag tänkte innan jag klev på catwalken var: Don’t fuck it up, säger Elsa och skrattar.

När årets Victorias Secret-visning ägde rum på Lexington Avenue Armory här om dagen var Elsa en av modellerna igen.

Elsa Anna Sofie Hosk skrattar mycket. Och när hon inte skrattar så ler hon. Som om hon inte riktigt kan låta bli. Det är inte så konstigt kanske. Det är ju som hon själv konstaterar: ”Det går bra nu.” Den 24-åriga supermodellen bor i en nyrenoverad, ljus vindslägenhet i stadsdelen Tribeca på Manhattan, tillsammans med sin pojkvän som är i ”restaurangbranschen”. Uppdraget för Victoria’s secret är basen i hennes modellkarriär, tillsammans med en del noga utvalda reklamkampanjer och fotograferingar för ett fåtal modetidningar. Hon tränar tillsammans med kändistränaren Justin Gelband, jobbar med välgörenhetsprojekt, lagar mat och hänger med kompisar. Hon lever, om inte den, så i alla fall en, amerikansk dröm. Men den har inte varit helt enkel att nå.

– För några år sedan fattade jag ett beslut och nu är hela mitt liv annorlunda. Jag har varit helt nykter i snart tre år. Det är det bästa jag gjort och det är anledningen till att det går så bra nu. Allt är så … vackert. Tidigare var det inte alls så. Jag uppskattade inte mitt liv.

I mitten på 00-talet svängde medie-Sveriges popkulturkompass från musik till mode. Popbilagor blev stilbloggar, bloggarna blev makthavare och Stockholm fashion week blev ett av årets mest eftertraktade event. Stureplansklubben Spy bar fick sin första makeover och ändrade profil från shotsbrickor och dokusåpakändisar till en ny medie­elit som anordnade Ann-Sofie Back-partyn och fredagsfirade med det nyfödda svenska modeundret. Mode var hett och hetast av alla var Elsa Hosk – ett bedårande barn av sin tid.

Framgångsrik, ung och fruktansvärt vacker. Det blev – som det brukar bli – en förrädisk kombination. Hon var knappt 20 när hon slog i botten. Det var ett klassiskt barnstjärnesyndrom som det ofta skrivs om i film- men sällan i modesammanhang. En ond, bråd spiral av många års hårt arbete, nästan lika hårt festande och en allt tuffare prestationsnivå.

– Jag började modella när jag var tretton. Det var sjukt tidigt. Jag var fortfarande en sån pojkflicka, bara något år tidigare brukade jag och min kompis Vera låtsas vara killar. Jag kallade mig för Hampus och vi gick till badhuset med bara shorts utan topp.

Elsas pappa hade skickat in bilder på henne till olika modellagenturer i Stockholm och fick genast napp hos två av de största: Mikas och Stockholmsgruppen.

– Jag fick liksom bara välja en. Jag fattade ingenting, med mina runda kinder, tandställning och korkskruvslockar. Sedan kom jobben ganska snabbt. Året efter åkte jag till Japan där jag jobbade från fyra på morgonen till sju på kvällen i princip varje dag i tre månader. Jag har alltid varit extrem. Senare på gymnasiet hade jag toppbetyg, spelade basket på elitnivå och modellade på heltid. Men det är bra för mig. Min personlighet trivs när det är mycket runt omkring. När jag har för mycket tid för mig själv, då kan det hända grejor …

Det var under gymnasieåren på Enskilda i Tegnérlunden i Stockholm som modellkarriären tog fart på allvar. Elsa Hosk blev upplockad av en av världens främsta modefotografer, David Sims, under en resa till New York.

– Det var första gången jag såg Manhattan och jag var helt tagen. Jag fick sova en natt på hotellet Soho grand och firade min sextonårsdag. Vi hade åkt dit enbart för att träffa David Sims och efter vårt möte ”paxade” han mig. Jag gjorde mitt första New York-jobb, det var för magasinet W. Det var sjukt stort för mig. Varje modell fick en helsida med sitt namn på. Jag var stylad med ett nät över ansiktet så man såg inte riktigt att det var jag och när tidningen kom ut upptäckte vi att de skrivit fel namn på min bild. Min pappa försökte ringa David Sims för att få in en ändring.

Samtidigt pluggade hon samhällsvetenskap och tränade basket nästan varje dag.

– Jag ville vara bäst på allt. Jag hann nog inte tänka så mycket under de där åren. Men efteråt, när gymnasiet var slut, hade jag en period när jag inte riktigt visste vad jag ville göra, om jag ens skulle fortsätta modella. Jag började gå ut väldigt mycket och blev fast i det livet.

Elsa flyttade in på Skånegatan på Södermalm tillsammans med kompisarna och modellerna Isabell Brismar Lind, Hannah Cripps och Leona Axelsen: ”Den nya generationen it-girls” som de kallades på listan över Stureplans mäktigaste, 2008.

– Vi var så unga, säger Elsa. Vi levde livet, gick ut mycket och hade kul. Jag hade slutat spela basket och skolan var slut. Det var en ganska lugn period jobbmässigt. Det var då det kraschade.

Efter år av totalitär schemaläggning tappade Elsa Hosk tråden. Hon flydde in i utelivet och bedövade känslorna med massor av alkohol och cigaretter. Hon hamnade snett. Gick vilse i sällskap och miljöer som blev en mörk bubbla utan riktning – annat än neråt. Och det gick fort.

– Jag hade ingen koll. Jag var inte van att bestämma själv, jag hade blivit serverad beslut och presterat på topp utan att känna efter. När allt stannade av blev det tufft för mig. Jag spårade ur under ett år … Sedan var det dags för förändring. Det fick vara nog, jag mådde inte alls bra. Så jag bestämde mig för att flytta till New York och tänkte att allt skulle förändras bara jag kom dit.

Gick det att flytta ifrån problemen då?

– Alltså, när jag kom till New York … där var allt hundra gånger … mer. I början var jag inne på samma spår som jag lämnade i Stockholm.

– Men efter ett tag nådde jag verkligen botten, på riktigt. Det var många som försökte säga åt mig på vägen men sådana saker måste man ju inse själv. Folk runt omkring mig försökte få mig att styra upp mig men jag förstod ju inte det. Jag var själv tvungen att inse att jag skulle förändra någonting.

Vad var den största förändringen?

– Jag slutade dricka och slutade att gå ut. Nu har jag varit helt nykter i snart tre år. Jag gick i terapi några gånger men det hjälpte inte riktigt. Men ju längre jag var nykter och började kunna ta in livet … Till en början var det tufft för jag var tvungen att se mig själv igen. Det var så många känslor som kom och det tog lite tid att handskas med. Men det är det bästa jag gjort. Jag började även att tänka mer på alla runt omkring mig i stället för att vara så uppe i min egen lilla värld.

Vad var det som fick dig att inse att det var nog?

– När jag kände att jag började förlora saker. Jobb eller kompisar, att jag var väldigt ensam i min situation. Det var då jag insåg att vad fan …

Var det något annat än alkohol och cigaretter?

– Många saker gick lite hand i hand men alkoholen var den största boven.

Hur var din relation till dina vänner under den här perioden?

– Jag stängde ute allt. Hur mycket omgivningen än försökte nå mig. Jag stängde ute alla och kände ingenting överhuvudtaget. Nu har vi gått igenom och pratat om det. Det är en fin sak att kunna göra och det gör relationer så mycket starkare. Nu kan jag finnas där på ett annat sätt, nu kan jag ge råd och stötta i stället. Det är sjukt cool!

Hur är din relation till dina föräldrar nu?

– Jag har kommit mycket närmre dem och jag har börjat be dem om hjälp. Så var det inte när jag var liten. Då sa jag aldrig något om någonting. Det förändrades också för tre år sedan. Jag har vuxit upp. Jag har omgett mig med rätt personer som ger mig en bra energi och stöttar mig för den jag är.

Det är knappt fyra år sedan Elsa flyttade till New York, men det finns inte mycket kvar av ”the it-girl” som lämnade Stureplan för Manhattan. Hon är lugn och samlad. Proffsig och privat. Och varje gång hon nämner sin nya hemstad lyser hon upp och ler med hela kroppen.

– Det finns en helt annan acceptans här. Ingen höjer på ögonbrynen för vad du har på dig, eller vad du säger eller vem du är. Det är en lätt stad att hitta sig själv i. Människor är öppna och pratar med varandra. För att komma in i en ny stad, både privat och jobbmässigt … Jag var tvungen att steppa upp och vara sjukt professionell. Komma i tid till möten och plåtningar och verkligen sköta mig. Det räcker inte att bara vara bra framför kameran, man måste vara en sådan person som även höjer de andra i teamet. Jag har alltid varit en ganska osäker person. För varje år som går nu känner jag mig mer och mer nöjd och bekväm med mig själv.

Har det varit svårt att ta med ditt nya liv tillbaka till Stockholm?

– Hemma har man en roll som är svårare att ändra. I New York är det till exempel väldigt lätt att vara nykter. Folk tycker att det är ett jättebra val. I Stockholm är det lite mer ”kom igen nu”. När man har varit nykter så pass länge ser man också hur sjukt mycket folk dricker. Och jag var verkligen en av dem förut. Men det är inte svårt nu. Jag tycker om att umgås med folk som festar, det tar bort fokus från mig.

Vad säger dina gamla kompisar då?

– De har varit väldigt medvetna om min resa. Mina underbara vänner … De har varit så stöttande. Och jag kan fortfarande ”köra på”, det blir bara en annan typ av körning. Man kommer ihåg allting och blir väldigt medveten om det som händer runt omkring. Jag tror att det är en stor del av problemet med att gå ut så pass mycket som jag gjorde, att man tappar bort sig. Jag har jobbat väldigt mycket med att bli bekväm i mig själv.

Hur mår du nu?

– Allt går hand i hand, jag har behövt de här momenten i mitt liv för att komma dit jag är nu. Det är så otroligt skönt att vara på rätt väg. Jag är så glad och lycklig. Det har varit en otroligt häftig resa. När man kollar tillbaka på var jag var för bara några år sedan … Det går bra nu!

Elsa Hosk

Av: Erika Vallin Foto: Jimmy Backius, Stella Pictures (catwalk)

Möt svenska supermodellen Elsa Hosk

Miljoner tittare såg modellen Elsa Hosk kliva ut på Victoria’s secrets catwalk. Ett stort karriärsteg, men ändå ingenting mot den resa hon har bakom sig.

Namn: Elsa Hosk.

Ålder: 24 år.

Bor: Tribeca, New York.

Gör: Modell.

Bakgrund: Började modella som 13-åring. Har jobbat för bland andra Dior, Dolce & Gabbana, ELLE och Giambattista Valli.

Läs mer:

Intervju: Ania Chorabik om karriären, musiken och ELLE-galan!

Candice Swanepoel ramlade på catwalken på Givenchy

Nya Victoria’s Angels är överallt!