Elsa Billgren om flerbarnsnormen – och är det "finare" att få en flicka?

Elsa Billgren och sonen Lynn

Elsa Billgren debatterar om den starka samhällsnormen av att få syskon till sitt barn och känslan att det anses "finare" att få en flicka än en pojke.
21 september, 2021
TV: Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på Gotland
1:14

Efter reklamen: TV: Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på Gotland

(1:14)

Slå på ljud

Influencern, författaren och programledaren Elsa Billgren är mamma till sonen Lynn, 5 år. Några fler barn blev det inte. När Lynn bara var 6 månader gammal diagnosticerades Elsa med cancer och tvingades operera bort livmodern.

Den starka flerbarnsnormen

I ett inlägg på bloggen lyfter hon nu frågan om flerbarnsnormen, som hon anser är otroligt stark.

”Redan när första barnet är nyfött brukar frågorna komma kring när nästa är tänkt. Att ”ge sitt barn” ett syskon är det finaste man kan göra och det ligger något sorgligt över tanken på ett barn. Ett ensamt litet barn som sitter där på golvet utan någon att leka med. Utstött. Ensambarn som är bortskämda och inte har social kompetens. Jag undrar hur det blev så här?” skriver hon i inlägget.

Elsa har tidigare varit ärlig med att hon sörjt att inte kunna bära fler barn, och skriver också här att hon gärna hade velat ha fler biologiska barn. Men trots det är hon väldigt tillfreds med sonens uppväxt som ensambarn.

"Han lider ju inte av att vara ett barn, snarare ser jag tendenser i hans personlighet som tyder på väldig trygghet och glädje över hans plats i familjen. Att få vara nära oss jämt, känna att han alltid har plats och att han alltid är självklar. Hans tankar får svar och hans fantasi lever fritt. Han är ett tryggt och lyckligt barn som vågar ta för sig, lever ut och har roligt varje dag. När jag tittar på Lynn så ser jag inte något han saknar. Varför är inte detta normen (om man alltså ens vill ha barn alls, reds anm)?" ifrågasätter Elsa.

Elsas son Lynn

Elsas son Lynn. Pappa heter Pontus de Wolfe.

"Det anses finare att få flickor än pojkar"

Elsa lyfter också en annan intressant fråga som hon diskuterat med sina vänner: Hon menar att det anses finare att få flickor än pojkar. Att pojkar anses vara jobbiga, störiga, bråkiga och dom är inte roliga att klä. Man ska ha en liten flicka, det är bättre – det är samhällets uppfattning, menar Elsa, som ju själv är pojkmamma och inte alls delar synen:

"Jag tittar på Lynn och ser den snällaste, roligaste, lugnaste, gosigaste och omtänksammaste av pojkar. Tydlig och klar i sin tanke, varm och kreativ."

Många som delar erfarenheter

I kommentarerna lämnar läsarna många fina tankar och nyanser och delar ärligt sina egna erfarenheter i ämnet, både positiva och negativa.

Några berättar om sina egna erfarenheter som ensambarn och hur man ofta glorifierar kärnfamiljen för mycket. Andra pratar om hur viktiga syskon varit för att dela minnen från barndomen.

Vad säger du? Läs hela inlägget och alla kommentarerna här.

Foto: Elsa Billgren

TV: Här är 6 saker du vill veta om Elsa Billgren
1:01

Efter reklamen: TV: Här är 6 saker du vill veta om Elsa Billgren

(1:01)

Slå på ljud