Ellen Degeneres får hedersmedalj av Obama – se hans fina tal här

23 nov, 2016 
AvJoel Linde
President Barack Obama delade ut Frihetsmedaljen till bland andra Ellen Degeneres, för hennes ovärderliga mod och arbete för hbtq-personers rätt. Och det är en känslosam och tårfylld ceremoni.
Annons

Ellen Degeneres komedishow Ellen sändes 1994-1998, och under fjärde säsongen kom hennes karaktär – som i mångt och mycket var henne själv – ut som gay. I samma veva var Ellen Degeneres på omslaget av Time Magazine med rubriken ”Yep, I’m gay”.

Hennes öppenhet om sin sexuella läggning ledde till stor debatt och hon blev öppet kritiserad från många håll, men också hyllad för sitt mod och för det stöd hon gett åt hbtq-samhället.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Nu, nästan 20 år senare, hedrar den avgående president Barack Obama Ellen för samma mod och hennes obeskrivbara betydelse för htbq-samhället.

”Det är lätt att glömma nu, när vi har kommit så långt, när äktenskap är jämställt enligt lag, just hur mycket mod som krävdes av Ellen för att komma ut på den mest offentliga av scener för nästan 20 år sedan,” säger Obama under sitt tal i Ellens ära.

”Hur viktigt det var, inte bara för hbtq-samhället, men för oss alla, att se någon så full av vänlighet och ljus, någon vi tyckte så mycket om… utmana våra egna antaganden.”

Annons

Frihetsmedaljen är den högsta civila utmärkelsen någon kan få i USA. Se hela talet här nedan.

Här kan du även se Ellen Degeneres första stora intervju efter att hon kommit ut, då hon pratar med Oprah Winfrey i direktsändning och får stå upp emot det kristna USA.

Andra som fick samma medalj var Bill och Melinda Gates, Tom Hanks, Michael Jordan, Diana Ross, Robert Redford, Bruce Springsteen, Elouise Cobell, Grace Hopper och Robert De Niro.

Annons