ELLE träffade Robert Pattinson i Cannes

Robert Pattinson intervju.

24 januari, 2010

För två år sedan var han en bortglömd biroll i en Harry Potter-film. I

dag är Robert Pattinson vampyren Edward i megamiljardsuccérna Twilight

och New Moon och världens mest åtrådde man. ELLEs Maria Lindholm

träffade honom i Cannes i höstas.

Av Maria Lindholm Foto All Over Press

ste_the_stars_of_3834282

Jag ska träffa Robert Pattinson på en restaurang längs strandpromenaden i Cannes. Filmbolaget avslöjar inte tid eller plats förrän dagen innan. Men någonstans läcker det, skvallerbloggare twittrar om det och timmarna innan världens just nu hetaste och mest jagade 23-åring slussas in har fans och paparazzi samlats. Vakter skyddar varje hörn av restaurangen. Gäng med tjejer smyger längs strandkanten. Några extra fräcka tar chansen, hoppar i från den angränsande stranden och simmar runt. En vakt stoppar dem, men de stannar i sanden och försöker zooma in stjärnan inne på restaurangen med sina kameror. De kan omöjligen få en glimt av Rob som sitter skyddad, nersjunken i en äggformad plaststol. Han är här för att tala om New moon, uppföljaren till succéfilmen Twilight som håvade in oväntade fyra miljarder kronor, och den andra av fyra filmer baserade på Stephenie Meyers kolossala bästsäljarbokserie.

Jag har läst böckerna, sett filmen och tagit ett frivilligt djupdyk i havet av dyrkande youtubeklipp, skvaller- och fansajter om ”Rpattz” och Twilight. Men den oväntat långe Robert Pattinson känns både valpigare, trevligare och blygare än vad man kan tro.

– Allt skrikande är bara galet, säger Rob och syftar på alla fans. De skulle aldrig skrika en och en, det är grupptrycket.

Men bortsett från fansens beteende – det går inte att sluta titta på honom. Han är oerhört fotogenisk. Ansiktsuttrycken skiftar snabbt, barnslig och generad när han skrattar högt och tittar ner (vilket han gör ofta) till en clownlik min med uppspärrade ögon och höjda ögonbryn för att sedan dra handen genom håret och skjuta i väg en sned blick värdig hans nya supersexiga hunkstatus (flera magasin har redan utsett honom till världens sexigaste man).

Före Twilight hade Robert Pattinson bara spelat in några indiefilmer utöver sin roll som Cedric Diggory i Harry Potter och den flammande bägaren. Han var på väg att ge upp skådespelandet helt efter Little ashes, en spansk lågbudgetfilm där han porträtterar Salvador Dalí. I stället ville han satsa helhjärtat på musiken – han skriver och sjunger egna låtar (två

av dem användes på soundtracket till Twilight) i Van Morrison/Jeff Buckley-anda. Hans amerikanska agent fick över honom till L A för auditions – bland annat, komiskt nog, för vampyrserien True blood där Alexander Skarsgård spelar en av huvudrollerna, men Rob avfärdades. Han provspelade för Twilight mot Kristen Stewart hemma hos regissören Catherine Hardwicke. Av alla som testats tyckte Kristen direkt att Rob var det självklara valet, och så blev det.

ste_robert_patti_3839552

Från början var bokfansen bestörta över valet, men pendeln svängde snabbt. På ­serie- och filmkonventet Comicon förra året deltog skådespelarna i ett seminarium och trycket från folket i salen var så högt att Rob beskrev känslan ”som att stå framför portarna till helvetet”.

– Då var jag skräckslagen. Ljudet av alla skrik lät inte som något jag hört förut, det var obegripligt. Nu kan jag acceptera det, men då var jag oerhört rädd.

Han säger att han blev överraskad av Twilight-fenomenet; uthålligheten, utbreddheten, att intresset aldrig verkar svalna.

– Var jag än är så bara skriker folk. Man kan inte förbereda sig på något sådant. Men mitt mål i livet har aldrig varit att få folk att skrika när de ser mig, hade jag det vore jag galen nu, eller ett riktigt svin. Nu är det bara som ett skämt. Det står inget i mitt kontrakt att jag måste vinka till fansen, så det gör jag inte, säger han och skrattar.

Jämnåriga Hollywoodkillar är antingen Disneyslipade till att alltid le och svara artigt (Zac Efron) eller självsäkra och grabbiga (Shia LaBeouf). Rob ser ut som en alfahanne, men – i intervjusituationer i alla fall – beter han sig som en kille som får hänga med balla gänget på nåder. Han har något Håkan Hellström-tidigt-i-karriären över sig. Ogarderad, supertrevlig, men lite osäker.

– Jag är nervös, blir det tyst i en intervju vill jag bara börja grina. Jag håller alltid med när någon kritiserar mig, det är mycket lättare att ta till sig.

Och mycket riktigt, i varje intervju där någon säger något nedvärderande hakar han på, till exempel om hans karaktär Edward – ”jag förstår inte vad tjejer ser hos honom, träffade man honom i verkligheten skulle man tro att han var en yxmördare”. Samtidigt är det svårt att inte charmas av att en uppenbarligen snygg och talangfull person själv inte verkar inse det. Han hatar att se sig själv på film. Tio minuter in på premiärvisningen av Twilight fick han en panikattack och lämnade salongen. Nu verkar verkligheten ha kommit i kapp honom.

– Man får bara lära sig att acceptera situationen, som den ser ut nu. Jag kan inte kämpa emot det. Jag höll på att göra mig själv galen i våras, jag var paranoid över allt. Men när vi väl var tillbaka på inspelningen och började filma New moon kändes det okej igen. Jag ska fortsätta så nu, jobba hela tiden oavbrutet. Jag är uppbokad i nästan två år framåt och kommer inte att ha tid att försöka leva ett normalt liv, eller det liv jag hade tidigare. För det funkar inte. Jag kan inte gå till några av mina tidigare ställen, det kommer bara fram folk hela tiden.

Hur känns det?

– Irriterande. Men man måste förändras i livet.


Har du många galna fans?

– En på hundra. En tjej skickade en tårta till mina föräldrars hem var tredje dag i sex månader.


Hur fick hon din adress?

– Ingen aning! Jag bor i tre resväskor på olika hotell, så fans skickar massor av saker till mina föräldrar, säger han och skrattar igen medan han drar handen genom håret. I dag är han klädd i svart pikétröja och svarta jeans. Han är ljus i hyn, skäggstubbig och ögonfransarna är uppseendeväckande långa och tufsiga. Rob är känd för sin med Hollywoodmått mätt sjaviga klädsel, men som egentligen är en vanlig brittisk indiekillestil – urtvättade t-shirtar (en favorit med reklamtryck för ryska vodkan Stolichnaya har han använt så mycket att fans har gjort en lång kartläggning på nätet hur och var den är lagad och sliten), uppknäppta och felknäppta rutiga skjortor och slitna jeans.

Men tjejerna älskar honom – i raden av kvinnliga stjärnor som avslöjat sin kärlek för Rob finns Megan Fox, Jennifer Love Hewitt, hans gamla motspelerska Emma Watson, Alexa Chung och Miley Cyrus. Gozde, en 32-årig doktor i biokemi, som lägger fem timmar om dagen på en av nätets största Robert Pattinson-bloggar, Robsessed, säger att fansens passion är lättbegriplig.

– Han ser ut som en grekisk gud, samtidigt som han beter sig som en töntig, blyg kille som börjar stamma om man pratar med honom. Dessutom är han väldigt rolig och smart. Det är oemotståndligt!

ste_the_stars_of_3834286

I tre år var Rob tillsammans med den fyra år äldre konstärinnann och modellen Nina Schubert, men är nu singel. I höst smygfotograferades Rob och Kristen Stewart tillsammans på Kings of Leons konsert i Vancouver och skvallersajterna har slagit fast att de kysser varandra. Drömparet har fått smeknamnet ”Robsten”. Oavsett sanningshalten är det tydligt att de står varandra nära.

– Kristen har gått igenom exakt samma sak som jag det senaste året. Hon är den enda personen som kan relatera till mig på samma nivå.


Ni förstår varandra?

– Ja. Vi blev goda vänner redan från början, hon är en cool, jättebra skådespelerska. Synd att vi inte kommer kunna spela mot varandra i andra roller på många år, jag tycker att hon är den bästa i sin generation. Och det säger jag efter att ha provspelat mot väldigt många av dem, haha.

I en intervju tidigare i år erkände Rob att han av någon slags narcissistisk masochism i sin ensamhet inte kunde låta bli att läsa om sig själv på nätet. Fansen är extremt aktiva, gör egna trailers, filmscener och bildspel, säljer egenskapade Twilight-produkter på Etsy.com, skriver fanfiction (egna historier med Twilight-karaktärerna i roll­erna) och bloggar dygnet runt. Han beskrev dessutom fanfiction som ”oväntat hardcore”. En koll visar att det är sannerligen ingen underdrift, det finns spaltmil med pornografiska historier med Edward i huvudrollen.

Hur är det nu, läser du om dig själv på nätet?

– Ibland … men det är en dålig idé att göra det! Verkligen en dålig grej. Man förgiftar sin hjärna och det känns förfärligt. Ingenting bra kan komma ut av att läsa sådant, antingen blir man fullkomligt paranoid eller så blir man fåfäng och ytlig, säger han och tittar ner.

Om några minuter är intervjun slut. Limousinen väntar på gatan ovanför och Rob kommer slussas ut med livvakterna kring sig. De bär honom sista metrarna till bilen för att undkomma fotografer och fans. Men om trycket känns högt i Cannes är det ingenting mot vad som väntar. Efteråt åker Rob till Italien för att spela in de sista scenerna av New moon. Tusentals fans har åkt till Montepulciano och följer dem varje dag. Under sommaren spelar han in dramat Remember me i New York. Varje dag kan man följa filmerna spelas in från skvallersajter och Youtube. Han ler inte på någon bild på hela sommaren. Splash news rapporterar att de under senaste månaderna fått in fler paparazzobilder på Rob än på Britney Spears. På MTV Movie awards vinner Twilight fem kategorier, inklusive bästa film, bästa manliga och kvinnliga huvudroll och bästa kyss. Trailern till New moon släpps och första veckan ses den över 40 miljoner gånger på nätet, en rekordsiffra. De besöker Comicon igen med så stort tryck från fansen att övriga besökare startar en kampanj ”Twilight ruined Comicon”. På Teen choice awards under sensommaren sveper de galan med elva priser.

Den 20 november har New moon premiär. Tredje filmen Eclipse kommer i juni 2010. Den fjärde ska vara klar julen samma år. Blixtberömde Robert Pattinson ­säger att han håller ihop så länge han fokuserar på jobbet. Men hans ambition är nog större än vad han låter påskina. Innan vi skiljs åt i Cannes frågar jag om han hade gjort något annorlunda om han hade vetat att Twilight skulle bli en så stor succé? Han tänker efter och svarar med rynkade ögonbryn:

– Om jag kunde göra om filmen igen skulle jag försöka att vara ännu bättre. Jag hade velat vara ännu bättre.

hjarta_punkt

hjarta_punkt

hjarta_punkt

ROBERT THOMAS PATTINSON

Familj: Föddes 13 maj 1986 i London, som lillebror till två systrar. Pappa är bilförsäljare, mamma arbetade för en modellagentur.

Bakgrund: Amatörteater på sin fars inrådan och modelluppdrag innan han fick rollen i Harry Potter och den flammande bägaren.

Kommande filmer: Remember me, Unbound captives mot Rachel

Weisz och Hugh Jackman och Bel ami baserad på Maupassants roman. ”Vi

börjar inspelningarna i Paris i januari, jag ser så fram emot det, det

är en av mina absoluta favoritböcker.”

Roligaste fansajterna: Robsessedpattinson.com. Letters to Rob: letterstorob.wordpress.com. Random acts of Rob: robert-pattinson.ca. What the forks?! Wtforks.com och Twilightsweden.se

hjarta_punkt

hjarta_punkt

hjarta_punkt


TWILIGHT-BÖCKERNAbocker

hjarta_punkt Twilight, New moon, Eclipse och Breaking dawn heter i svensk översättning Om jag kunde drömma, När jag hör din röst, Ljudet av ditt hjärta och Så länge vi båda andas. Författarinnan Stephenie Meyer fick idén till Twilight den 2 juni 2003 i en dröm där en vampyr förklarade sin kärlek och blodlust till en människa på en vacker äng. Hon började skriva boken samma dag, tre månader senare var den klar.

hjarta_punkt Serien ligger på försäljningstopplistor över hela världen. 2008 låg titlarna på de fyra topplaceringarna på USA Todays årslista, något en enskild författare aldrig tidigare gjort. Totalt har de hittills sålt över 70 miljoner exemplar och översatts till 37 språk.

hjarta_punkt Stephenie Meyer har också skrivit Twilight ur Edwards perspektiv, med titeln Midnight sun. Det ofärdiga manuset läckte på nätet och Meyer ville efter det inte avsluta boken. Den går nu att ladda ner gratis på hennes hemsida.

ste_hbv_jugendtr_3828096
De tre stjärnorna i Twilight-sagan.

 

hjarta_punkthjarta_punkthjarta_punkt

FENOMENET TWILIGHT

Hur kommer det sig att Twilight-böckerna har blivit en sådan succé?

hjarta_punkt Lättillgänglig historia. Stephenie Meyer kritiseras för sitt fattiga språk, men andra argumenterar att onlinegenerationen inte främst kräver välskriven skönlitteratur. Med vana att läsa mejl, sms och bloggar behövs snarare en stark historia som håller kvar läsaren – som Twilight.

hjarta_punkt Bella Swan. Huvudrollen alla kvinnor kan identifiera sig med. Boksuccén avfärdas gärna som ett tonårstjejfenomen, men en lika stor del av fansen är vuxna. De flesta vet hur det är att sitta i klassrummet, känna sig ordinär och önska att en vacker, mystisk främling plötsligt ska se just dig.

hjarta_punkt Den perfekte mannen. Ta-da! Övernaturligt vackre, starke, begåvade och romantiske Edward Cullen förkroppsligar fantasin om ”den rätte”.

hjarta_punkt Ultimata, moderna kärleksromanen. Romantik, fantasy, spänning – även om en barbröstad Edward inte pryder bokomslaget täcker Twilight allt som kommersiella kärleksromaner som Harlequinserien sålt på i 50 år.

hjarta_punkt Vad säger kritikerna? Stephenie Meyer är mormon och hennes värderingar är tydliga i historien. Alla är heterosexuella, svär inte och har inte sex före giftermål. Deras, för Bella påtvingade, kyska förhållande slutar i att Edward kohandlar till sig ett bröllop. Han vägrar ha sex innan med motiveringen att han syndat så mycket i sitt liv att ”den här regeln vill han inte bryta”. 108-årige överbeskyddande och smått svartsjuke Edward spionerar också på Bella ”för hennes eget bästa”, smyger in i hennes rum och tittar på henne när hon sover utan att hon vet om det. Jämställt? Nja.

hjarta_punkt

hjarta_punkt

hjarta_punkt

ROBBIESTYLE

Sajten Coolspotters har med hjälp av örnögda fans kartlagt Robs garderob, vilket är lätt eftersom han alltid har samma kläder. Bland favoriterna finns:

– Ray-bansolglasögon – Clubmasters och Wayfarers.

– Svart baseballjacka från Marc Jacobs.

– Nike Zoom i svart med vit swoosh eller svarta Dr Martens.

– Svarta t-shirtar och huvtröjor från American apparel och Gap.

– Rutiga skjortor i mängder, alltid uppknäppta.

hjarta_punkthjarta_punkthjarta_punkt