Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

ELLE listar de hetaste trenderna hösten 2018

09 jul, 2018 
AvELLE -redaktionen
Kyrkan, Ali G, moderskap och mocktails. Här är trenderna vi inspireras av i höst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kyrkan

Höstens stora stilikoner är nunnor och präster. Flera italienska modehus har hittat gudomlig inspiration till sina höst- och vinterkollektioner.

Nunnedok skapar en lätt sakral look och Guccis Alessandro Michele skickade ut flera modeller med liknande huvudbonader. Självklart lagom ”Guccifierade” med härliga mönster.

Valentinos Pierpaolo Piccioli har skapat en exklusiv limiterad kollektion för Moncler, med några magnifika kreationer i varumärkets klassiska dunjacksmaterial – med långa, utdragna och nästan gudomliga nunnesiluetter.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Milanos bad boys och modehjältar Dolce & Gabbana kör fullt ut med sin religiösa inspiration, självklart tolkat med humor och glimten i ögat. En vasst skräddad kostym matchas med en elegant prästkrage!

För en sekulariserad svensk kan detta låta som en något udda inspirationskälla men för religiösa italienare och katoliker är kyrkan ett naturligt inslag i livet och det ligger inte så långt borta att sträcka sig efter Gud för lite designhjälp. Dessutom kanske vi alla behöver lite hjälp från ovan för att kunna tackla det alltmer bisarra världsläget?

Höstens stora stilikoner är nunnor och präster

Glossier-effekten

De stora kosmetikdrakarna på svenska beautyscenen får se upp. Allt fler så kallade indie brands tar sig in på den svenska marknaden – nischade skönhetsvarumärken där närmare noll kronor i marknadsföring spenderas på traditionella medier. I stället byggs hypen på sociala medier och communitys och köpen sker främst via webben eller mindre, mer nischade butikskoncept. Senast ut är beautymärket Glossier (skickar numera till Sverige via sin egen hemsida) – byggt och ägt av tidigare Vogue-medarbetaren Emily Weiss som även grundat skönhetscommunityt Into the gloss.

Annons

Glossiers succé ligger i smarta, enkla beauty-must-haves där ingen produkt känns överflödig eller svåranvänd – mycket tack vare smarta förpackningslösningar och en produktutveckling som sker i nära kontakt med deras fans i Into the Gloss-communityt för att säkerställa att produkterna verkligen ”behövs”. För man kan inte annat än älska deras tuber, som universalcrèmen Balm dotcom och crèmerouget Cloud paint.

Glossier-effekten

Kakelkonst

Hermès, Loewe, Marni, Bottega Veneta, Dolce & Gabbana, Fendi, Armani … Nej, vi pratar inte om modeveckan utan Salone del mobile i Milano. Designveckan har seglat upp som en allt viktigare plattform för de stora modehusen och lockar numera även den internationella fashion crowden. Mode och design i en minglande härlig mix! Mest instagramvänligt under årets Salone? Hermès fantastiska installation av 150 000 importerade marockanska kakelplattor, som stod fond för den nya tallrikskollektionen av konstnären Nigel Peake och tapeter i samarbete med Gianpaolo Pagni.

Kakelkonst är inne

Supertrio

Om du bara ska se en pjäs i höst, se Persona, persona, persona på Dramaten. Bakom uppsättningen står Bahar Pars, Nanna Blondell och Dimen Abdulla. Det är en nyskriven pjäs som baseras lika mycket på Bergmans manus som på personliga intervjuer med drömtrion.

Annons

– Jag älskar den konstellationen, säger Bahar Pars.

– Det är så mycket vi pratar om som jag aldrig har sagt i de rummen. Om våra kroppar, rasism, moderskap, älskarinnan, frun, sex, begär, topdog, underdog. Jag behöver aldrig förklara något. Allt är självklart, då kommer man vidare mycket snabbare och utvecklas och hittar nya ingångar till historien. Världen skulle se annorlunda ut om kvinnor samarbetade med kvinnor och inte konkurrerade, som män vill att vi ska göra. Män har alltid arbetat sida vid sida även under konkurrens. Persona handlar ju om de rollerna som kvinnorna bär. Jag är helt säker att det var Bergmans alla kvinnor som var upphovet till pjäsen.

Kan du se några effekter av #metoo?

– #metoo och #tystnadtagning har påverkat oss som individer i branschen. Det är så tydligt, hela atmosfären är förändrad. Hur vi tittar på varandra, hur vi analyserar och hur vi talar om och med varandra. Jag är så otroligt blessed att få vara med om detta, det är en stor kraft som rör sig. Sedan har ett systerskap mellan kvinnorna vuxit fram, det har jag saknat. Det är som att vi vet, med en blick så är vi redo, utrustade och pansrade för att gripa in och hjälpa varandra.

Nanna Blondell

Höstens hetaste detalj

Gaga för Gucci! Alessandro Michele gör det igen och igen – designar it-väskor som skapar svårkontrollerade habegär. Höstens darling är en charmigt retroinspirerad bucketbag i monogramprydd kanvas med klassiskt rödgröna detaljer.

Höstens hetaste detalj är Gucci

Jorden sedd från ovan

Vad är definitionen av lyx i dag? frågar sig Elsa Billgren och Sofia Wood i avsnittet Nouveau lyx – från Rokoko till barfota escape, i sin podcast Billgren Wood. De kommer fram till att det handlar om genuinitet, något äkta, och ringar in det moderna resandet som höjden av lyx. Vi drömmer om svårtillgängliga platser och öde stränder som bara vi själva känner till. Hotellrummet ska vara så långt ifrån Versailleslyx man kan komma. Snarare är drömboendet två drivvedsplankor nerkörda i sanden med ett vitt voilebomullstyg som tak.

Annons

– Där ligger du på en yogamatta och är zen. Och det finns inget wifi, för tanken är att du inte ska dela med dig av den här upplevelsen, den är bara för dig. Att stänga av telefonen helt och ta digital detox, hitta sin inre harmoni och ha tid att göra urpluggade saker är en lyxmarkör i dag, säger Sofia Wood i podden.

Världens researrangörer är förstås inte sena att hänga på trenden. Brittiska Wild frontiers har specialiserat sig på autentiska upplevelser och skräddarsydda resor till världens mest svårtillgängliga och outforskade platser. Responsible travel ordnar resor där du kan betala för att volontärarbeta med utrotningshotade djur och miljö. Lyxresebyrån Spandition arrangerar specialresor till allt från öken, djungel och hav till storstad och lovar att ta dig på världens mest lyxiga och oförglömliga äventyr och tillbaka igen, snyggt och säkert. Oavsett om du vill åka privatjet eller jetpack.

Annons

Men det är inte några budgetresor vi pratar om. De flesta kostar mellan hundra tusen och en miljon, per person!

Världens jetset-liga står nu i kö till resmål som erbjuder öde ö-liv à la Robinson Kruse, som på Corn Island i Nicaragua. Eller stjärnskådning och norrskenssafari vid polcirkeln. Men allra hetast 2018 är nog ändå en tur ut i rymden med Richard Bransons Virgin Galactic. Synd då kanske att missa tillfället att instagramma jorden sedd från ovan…

En vacker ö uppifrån

Panduro couture

Spets, virkat, kviltat, vävt. Arts and crafts-rörelsens hantverksfokus influerar både mode och inredning just nu. Loewes Jonathan Anderson går loss med garn i höstens kollektion, Proenza Schouler sneglar mot Kalifornien, hantverk och kvinnorörelsen, och Raf Simons utforskar teman som skydd och säkerhet med hjälp av handstickade baklavas och lapptäcken.

Annons

Inom inredningen ser vi ett ökat fokus på textil. En av de mest instagrammade installationerna under designveckan i Milano var Faye Toogoods för Vogue. Där sågs matta på matta, målade textilier på väggarna och en fantastisk pläd med olika textila uttryck. Ett mjukt och omslutande rum att landa i när världens turbulens tränger sig på. Precis som Karin och Carl Larsson underbara hem i Sundborn, som sätter trenden inför hösten. Vi spår att vävstolen blir nästa – bokstavligen – stora statussymbol som representerar två saker många av oss lider brist på i dag: tid och yta!

Panduro couture

Ta tåget

Sedan vi blivit medvetna om vårt resandes klimatpåverkan på jordklotet ser sig allt fler om efter bättre alternativ. Sajten och utvecklingsprojektet Klimatsmartsemester.se vill öka vår kunskap om resandets miljökonsekvenser med hållbara semestertips, nyheter och forskning inom hållbar turism. På sajten finns en kalkylator som beräknar utsläppen både från transporter och boenden.

Annons

Ett miljövänligare alternativ till flyget är att ta tåget. Influencern Clara Lidström bakom bloggen Underbara Clara tågluffade nyligen med hela sin familj, i ett samarbete med Europa runt. På deras sajt delar hon med sig av sina bästa tips när det gäller att tågluffa som barnfamilj. Även Emmas vintage-bloggaren Emma Sundh planerar en tågluff i Europa med familjen i höst. Och Facebookgruppen Tågsemester växer så att det knakar – och ska bli bok!

Den som tycker att tåg känns oglamouröst får vänta till nästa sommar. Då lanserar Rovos rails en ny rutt genom södra Afrika med världens lyxigaste tåg Pride of Africa. Under 15 dagar färdas tåget genom Tanzania, Zambia, Demokratiska republiken Kongo och Angola. Resan är all inclusive med room-service dygnet runt. Varje svit har både badrum och vardagsrum och det finns en observationsvagn med balkong där man kan njuta av utsikten. Priset? 133 000 kronor per person.

Annons

Underbara Claras 5 bästa tips för en lyckad tågluff med familjen:

1. Lägg upp en rimlig resrutt som passar hela familjen.

2. Om du åker nattåg, välj egen kupé så att barnen kan härja loss. Men åk de vackraste sträckorna dagtid.

3. Stanna inte kortare än två nätter någonstans, då hinner ni bli lite hemma och behöver inte stressa.

4. Packa lätt! Det går alltid att tvätta i handfatet om det krisar.

5. Ladda ner Interrail-appen så har du alla avgångar samlade. Och boka plats på populära rutter och under högsäsong!

Influencern Clara Lidström

Svamp-latte

Probiotika och balansen mellan goda och dåliga bakterier har länge varit i fokus när det gäller hälsan i mag-tarmkanalen, men på senare tid har forskning visat på hur fördelaktiga svampar i tarmarna också är. Den funktionella svampen dämpar inflammationer, håller koll på blodsocker, balanserar och hjälper till att avlägsna gifter från kroppen. Snart får matchalatten sällskap av en mushroom-dito.

Svampar i en korg

Länge leve maten!

Före bästföredatumens tid använde vi sunt förnuft innan mat slängdes. Nuförtiden kastar vi svenskar enligt Livsmedelsverket 50 kilo mat per person och år! Som tur är finns det några som vill sätta stopp för detta vulgära slöseri. Bland annat sajten Matsmart.se som säljer mat som av olika anledningar – överproduktion, förpackningsbyte eller kort bäst före-datum – annars skulle ha kastats.

Annons

Krögaren Paul Svensson vill dra sitt strå till stacken och inspirera krogbranschen att tänka mer hållbart. Han öppnade nyligen pop up- restaurangen Retaste på Södermalm i Stockholm. Här räddar han råvaror och förädlar dem till lyxiga smakupplevelser genom sitt nytänkande kring mathantering. Kronprinsessan Victoria var en av de nyfikna gästerna på invigningen.

På årets ELLE-gala serverades drinkar på temat Hållbarhet. Ingredienser som rödbetsskal, transportskadad ananas och rester från pressade limefrukter användes för att ge drinkarna både färg och smak. Vi säger skål! Och länge leve maten.

En blå drink

Hikefulness

Låt återhämtning och fysisk aktivitet ske i samklang med naturen. Kanotfärder, fjällvandring och cykelturer i bergen – trenden med aktiva semestrar är inte på långa vägar över, den är bara än mer fokuserad på återhämtning. Lämna mobilen hemma och krama träd i stället, ja, vi menar allvar!

En tjej gör yoga ute i naturen

Modekarusellen

Ny kreativ kraft behövs alltid. De stora etablerade modehusen byter titt som tätt ut sina kreativa ledare med förhoppning om att få fart på försäljningen av lyxvaror.

Annons

Säsongens mest oväntade rekrytering står brittiska Burberry för. Det italienska modegeniet Riccardo Tisci har efter 12 år på det franska modehuset Givenchy fått ett nytt hem – en oväntad kombo och vi väntar med spänning på den första kollektionen som visas i september.

Men det största bombnedslaget står konglomeratet LVMH för, med sin rekrytering av rock’n’roll-designern och Los Angeles-baserade Hedi Slimane till det vuxet eleganta modehuset Céline. Han är känd för sina rejäla stilmakeovers, först på Dior Homme och nu senast hos Saint Laurent. Den avgående Célinedesignern Phoebe Philo har skapat en otroligt lojal fan- och kundskara, så kallde Philophiles, och de jublar inte över den kommande förändringen …

Ett annat anrikt modehus som injicerar lite cool streetcred är Louis Vuitton som har anlitat den übercoola designern och Off White-grundaren Virgil Abloh som creative director till sin herrkollektion. Streetwear-estetiken har varit supertrendig de senaste säsongerna med sneakers, tracksuits och stora skaljackor som viktiga nyckelplagg för alla modemedvetna.

Riccardo Tisci

Säsongens stilikon

Höstens mest oväntade stilikon? Den komiska antihjälten Ali G. Sneakers och urbana streetwearmärken regerar alla coola kids garderober och nu vill även de stora modehusen glida på vågen. På Pradas catwalk i Milano såg vi det första beviset på att kungen av kitschig streetwear gör storstilad comeback i modebilden. Ali G är den engelska komikern Sacha Baron Cohen skapelse – en äkta posör från början av 2000-talet vars klockrena street- och OTT-stil (mycket färg, matchande huvudbonader och stora ghettofab-smycken) influerar den internationella modescenen. Pradas trendsättande look består av en oversized skaljacka i neon med matchande beppemössa. Som pricken över i har Miuccia Prada adderat ett par riktigt snabba solglasögon som skulle passa Ali G och hans crew Berkshire Massif som handen i handsken. Och vem vet, kanske även dig?

Säsongens stilikon

Perma loss!

Först kom scrunchien, därefter diademet och nu – permanenten! 1980-talet är tillbaka – på våra huvuden. Drömmer du om lockigt hår? Nu är det helt okej att än en gång fejka sig till lockar via en behandling. Kändisar som Emma Stone och Jaime King har redan hakat på trenden. Men visst finns det en hel del dos and don’ts när gäller permanent. Först och främst: Klipp håret innan du permanentar det, inte efteråt. Anledningen är enkel, lockigt hår drar nämligen upp sig en hel del och det ger ett kortare intryck. Det är också viktigt att håret är i god kondition då du permanentar det. Metoden man använder sig av vid en permanent är nämligen densamma som back in the days och behandlingen sliter på håret, även om kemikalierna man använder i dag är betydligt skonsammare än på det glada 80-talet.

En hårtrend som kommer

Snäll är det nya svarta

Som så ofta numera händer det först på internet. Vad vi talar om nu? Små snälla hörn, helt befriade från stress och press, hat och hot. Nu är snäll det nya svarta. I grupper som Heja livet och Labels we love växer små communities fram. Communities där snällhet premieras och lyfts fram. Här tillåts inga påhopp. Istället delar man med sig och tipsar varandra om saker. Tonen är uteslutande god. Den dåliga stämningen och pikarna lyser med sin frånvaro. ELLEs Elsa Billgren är inne på samma sak.

Annons

”Kanske är vi på kulmen av otrevligheter på internet? För jag tycker det känns så fruktansvärt omodernt att följa sånt som man inte mår bra av. Sånt som lämnar en klump i magen. Det är dags att sluta kommentera med syrlig ton, och börja samtala på internet”, skriver hon i sin blogg.

Ett annat hörn på nätet där det uteslutande råder snäll stämning är på olika växtbloggar och Instagramkonton där gröna blad och blommor står i fokus. Och ska man tro experterna är det ingen slump. Man BLIR snällare av att syssla med växter. Anders Røyneberg står bakom kontot @arcticgardener och arbetar som sjuksköterska inom psykiatrin. Han har en förklaring till den goda tonen på växtkontona och i liknande communities.

– Plant people är sällan mobbare, slår han fast i en intervju med Vanity Fair.

Svarta och vita krukor med blommor

Statementstolen

Säg det med en … stol! Just nu tävlar kreatörerna om vem som bäst kan återuppfinna denna enkla men livsnödvändig möbel. Högst på önskelistan står Guccis klassiska italienska trästolar med stoppade sitsar broderade med creative director Alessandro Micheles numera ikoniska insekts- och djurmotiv. Görs på beställning och kostar dryga 23 000. Tomten, vi lovar att vara snälla…

Statementstolen

Baskunskap 3.0

Det har pratats mycket glow senaste året – men nu tas baskunskaperna för vår makeup till nya nivåer. Sällan har vi skådat så många nya bra basprodukter där det absolut inte finns utrymme för fuskbygge.

Annons

För precis som med en perfekt målad vägg är det förarbetet och finishen som ger ett långsiktigt, snyggt slutresultat. I höst är knappt ett varumärke utan en ny primer (och det finns inte bara en effekt, utan fem), foundation, puder och sist men inte minst: en fixerande sprej som låser in och säkerställer att allt arbete du lagt ner på din perfekta kanvas faktiskt håller hela dagen (och kanske halva natten).

Basprodukter till ansiktet

Skådisdebut

Supermodellen Frida Gustavsson långfilmsdebuterar i höstens storfilm Eld & lågor – en sorts Romeo och Julia-saga som utspelar sig på Djurgården i Stockholm i skuggan av andra världskriget. Enligt uppgift sopar hon banan med den svenska skådiseliten, så boka in den 19 oktober i kalendern. Dyker upp på scen gör även ELLE-favoriterna Zara Larsson och Janice.

Supermodellen Frida Gustavsson långfilmsdebuterar

Snart är det 2008 – igen

Det är knappast någon slump att Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick från början tänkte döpa sitt nya album till 2008. Det må vara 2018 – men världens musikscen pekar onekligen ett decennium bakåt. Junior Brielle låter som Kent under Tillbaka till samtiden-tiden, Zacharias Zachrissons Vacation Forever låter som Tough Alliance, DJ Kozes Pick up låter som allt med Mylo, och Andrev Walden sammanfattar sin egen barndom i en intervju i Svenska Dagbladet genom att citera Markus Krunegårds debutplatta från samma år.

Alla älskar Astrid

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 111 år. Sexton år har gått sedan hennes död. Ändå är Astrid mer aktuell än någonsin tidigare. Den 14 september kommer den efterlängtade och megahajpade filmen Unga Astrid, av danska Pernille Fischer Christensen och med svenska Alba August i huvudrollen. Också på designscenen gör Astrid avtryck. Keramikern Lisa Larson har de senaste åren släppt nya figurer som avbildar några av Astrids mest kända barnbokskaraktärer och Design House Stockholm släpper i höst ett samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag.

Annons

Även smyckesdesignern Maria Nilsdotter har tolkat några av Astrid Lindgrens karaktärer, närmare bestämt de två bröderna Lejonhjärta. Historien är faktiskt dubbelt aktuell i år. Dels genom Maria Nilsdotters smycken, dels genom Jesper Walderstens illustrationer i nyutgåvan av boken Bröderna Lejonhjärta. Jesper Walderstens illustrationer från boken ställs dessutom ut just nu, på Kulturhuset i Stockholm. På utställningen visas även Jens Brandts film Jag såg Katla.

Filmen om Astrid Lindgren heter Unga Astrid

Nykter är det nya full

Glöm cocktails hörni, nu är det mocktails som gäller. Den alkoholfria cocktailen (och livsstilen!) är här för att stanna. Unga människor dricker faktiskt mindre än någonsin just nu. Anledningen? Viljan att vara hälsosam, givetvis. Men vi har också den nya tekniken, med sociala medier och dataspel i spetsen, att tacka för den nya nykterhetsrörelsen. Att vara nykter 2018 betyder inte att man är förpassad till att dricka vatten eller Coca-Cola. Barernas listor med mocktails är många gånger längre än listorna på cocktails. Läskbutiken Soda Nation i Stockholm tar in olika läskedrycker från hela världen (vad sägs om en läsk med timjan, Coril Timjan, från Örebro, eller megahajpade Swamp Pop Praline Soda från Louisiana) och anordnar så kallade Sober Nights med läskprovning.

mocktails

Moderskap

Först svepte systerskapet som en storm över jorden. Nu är det mammans tur. På årets mors dag svämmade Instagram över av mammaboostande bilder och i litteraturen skärskådas moderskapet ur alla möjliga vinklar just nu.

Annons

Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Rich boy, som följer tre kvinnor över tre generationer och belyser moderskapet ur både mammans och barnets perspektiv, och Linda Skugges Flygfärdig – om när barnen lämnar boet följs i höst upp av flera böcker. Kanske handlar det om att modersrollen, trots att kalendern visar på 2018, fortfarande är lika komplex som när antikens stjärnskald Euripides skrev Medea. Kanske för att moderskapet fortfarande dubbelbestraffar kvinnor – damned if you do, damned if you don’t! Väljer du familjen blir du kallad bakåtsträvare och antifeminist. Satsar du på karriären i stället är risken stor att du möts av höjda ögonbryn när du för fjärde dagen i rad kommer för sent till förskolan (skaffar man barn vill man vara med dem?!). För att inte tala om det mest kontroversiella kvinnovalet av alla: det frivilligt barnlösa. Något Sheila Hetis redan klassikerförklarade roman Moderskap djupdyker i. Vad vinner en kvinna som skaffar barn, och vad offrar hon? Vad vinner och vad offrar den som avstår? I slutet av augusti släpps den på svenska och den 3 oktober samtalar hon med Jonas Hassen Khemiri – vars kommande roman Pappaklausulen tittar närmare på faderskapet – på Kulturhuset i Stockholm.

Annons

Efter otaliga hyllningsskrifter till just fäder (tänk Alex Schulman, Hanna Hellquist och Linn Ullman), släpps i augusti Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek om mamman, den excentriska Ingegärd Rasmussen, som ”går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!”.

Och till våren kommer Johanna Schreibers roman Det bästa som har hänt mig, om urbana kvinnors olika syn på moderskapet. Lite som en blandning mellan Skam och Bonusfamiljen, utspelad i Stockholmsförorten Midsommarkransen.

Sheila Heti

Läs mer:

Har du koll på höstens mest oväntade stilikon – Ali G?

Klicka hem sommarens skönaste (och trendigaste) plagg – kaftanen!

Hetaste nageltrenderna i sommar? Glass och blommor!

Foto IBL mfl.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons