Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

ELLE-intervju: Malin Åkerman

07 mar, 2009 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

[nggallery id=847]

Det är inte bara paparazzofotografer som springer efter svenska skådespelerskan Malin Åkerman nu för tiden. Efter komedin The heartbreak kid blev hon inbjuden till filmbolagets påkostade Oscarsfest. Tillställningen var så fullpackad med Hollywoodstjärnor ”att man fick ont i nacken”, för att använda Malins egna ord. När Stockholmstjejen fick syn på Cameron Diaz mellan cocktailbrickorna och ­kanapéerna samlade hon mod till sig och gick fram och presenterade sig för amerikanskan.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag har länge beundrat henne, förklarar Malin.

Medan de pratade kom Steven Spielberg fram med Sheryl Crow under armen. Han var alldeles till sig. ”Oh, my god Malin! Så roligt att träffa dig. Du är fantastisk i filmen!” utbrast han innan han vände sig till Sheryl och förklarade att svenskan, som innan hon bestämde sig för att satsa på skådespeleriet pluggade psykologi och ville bli barnpsykolog, minsann är en av de roligaste tjejerna i filmstaden. Först då lade han märke till Malins samtalspartner i ögonvrån – Hollywoods bäst betalda skådespelerska – och fick ur sig ett snabbt ”Tjena, Cameron”. Sedan fortsatte han att ösa beröm över svenskan.

Annons

– Det här är inte riktigt klokt, minns jag att jag tänkte, säger Malin som fortfarande håller på att vänja sig vid livet som stjärna i Los Angeles.

– Det är helt klart mitt största ”Hollywood moment” hittills, det vore jättekul att få bli regisserad av honom.

line_rosa

MERA MALIN:

Namn: Malin Maria Åkerman.
Född: 12 maj 1978 i Stockholm.
Familj: I Falsterbo.
Gift: Med Roberto Zincone sedan 20 juni 2007.
Husdjur: En hund.
Började modella: Vid 17 år.
Genombrott: I The comeback mot Lisa Kudrow 2005.
Efter: 300 misslyckade auditions.
Tidigare extrajobb: Servitris och städerska.
Sjunger: I bandet The Petalstones.

line_rosa

ELLE träffar den svenska komedistjärnan i New York. Men i sin aktuella film Watchmen har hon lämnat skämten bakom sig för att gestalta actionkaraktären Silk Spectre II. Silk är en av flera superhjältar som i ett uppdiktat 1985 hjälpt den amerikanska regeringen att bekämpa skurkar – men nu plötsligt blivit laglösa. Filmen är en av årets mest hajpade i USA och baserad på en kultförklarad och kritikerrosad tecknad roman. Inspelningarna pågick under sex månader i Vancouver och nästan varje dag tog Malin på sig sin karaktärs svartgula superhjältedräkt i latex.

Annons

– De långa dagarna gjorde att det kändes som att ha på sig en blöt baddräkt hela dagen. Dessutom fastnade min långa peruk i materialet hela tiden. Det gjorde att jag inte kunde röra på huvudet under slagsmålsscenerna och de blev svåra att spela in.

Klänningarna på ELLEs fotografering faller henne betydligt bättre i smaken. Speciellt förtjust blir hon i en guldskimrande Ralph Lauren-klänning med lövbrodyr som andas 1920-tal. Med brisen i håret från studiofläkten strålar Malin av självförtroende när hon poserar.

– Vissa kläder trivs man bara i utan att man egentligen vet varför. Just den klänningen gjorde att jag kände mig kvinnlig och som min egen ålder. Inte att jag skulle se yngre ut, säger 30-åringen under en paus och passar på att summera sin egen stil som är långt ifrån Hollywoodglamour.

– Viktigaste för mig med kläder är att jag känner mig bekväm. Privat älskar jag platta skor, jeans och t-shirt.

Annons

Malin Åkerman föddes i Stockholm och flyttade två år gammal till Toronto. Fyra år senare skildes hennes föräldrar och pappan flyttade tillbaka till Sverige. Varje lov tillbringade Malin hos honom i Falsterbo och hon har fortfarande svenskt pass och pratar svenska utan nordamerikansk brytning. Men visst, ibland när hon får svårt att hitta rätt ord på modersmålet slinker det med några engelska uttryck i vokabulären.

Ett av Malins första skådespelarprojekt var en MTV-serie. Titeln, Shotgun love dolls, tycker hon säger det mesta om produktionen.

– Konstigt nog visades den aldrig, konstaterar hon. Skådespelerskan tänker tillbaka på inspelningarna, ser ut att få rysningar och kan till slut inte hålla sig.

– Alltså, sååå jävla dålig var den!

För att få de större rollerna flyttade Malin från Toronto till Hollywood i 20-årsåldern. Till en början gick det inget vidare, hon blev pank och tvingades bo på soffan hos två vänner. Som tack för gästfriheten städade hon deras hus. Till slut kom genombrottet som rocktjejen Juna i Lisa Kudrows hyllade serie The comeback. Då var hon 26 år och efter det har hon hunnit med komedierna The hertbreak kid mot Ben Stiller och 27 dresses med Katherine Heigl.

Annons

– Jag håller fortfarande mejlkontakt med Ben Stiller och Katherine. Men en stjärna som Ben tror jag egentligen inte har tid med vänner, säger hon.

Däremot kom hon bra överens med Michelle Monaghan under inspelningen, de är numera bästa vänner. Svenskan umgås även mycket med Emmanuelle Chriqui och Kevin Connolly från tv-serien Entourage där Malin gästspelat. Hennes make, Roberto Zincone, är italienare och tycker om att laga mat. Så det blir många middagsbjudningar när vännerna kommer över. Förutom den trevliga kulinariska upplevelsen (”Vi äter pasta som om den skulle ta slut i morgon. Och jag älskar ost. Om jag varit laktosallergiker vet jag inte hur jag hade klarat mig!”) tycker hon att det finns en stor fördel med stillsamma hemmakvällar i Hollywood. Nämligen att slippa bli bländad av paparazzofotografernas blixtar.

– Jag säger bara Brad och Angelina. Hallå! Det är ingen som bryr sig om Malin Åkerman och det är ett slöseri med deras bilder eftersom de inte kommer att komma in i tidningen och de vet det. Ändå sätter de upp kameran i ansiktet när man går ut på en klubb, suckar hon.

Annons

I och med rollen i Watchmen kan hon dock räkna med att hamna i skvallertidningarna. Hon berättar att hon gärna förknippas med Silk eftersom det är hennes mest krävande rollprestation hittills. Tidigare har Malin Åkerman mest spelat skruvade karaktärer vilket passar hennes egen sarkastiska humor och personlighet.

– Nu gör jag en människa med ett stort känsloliv som man ska kunna relatera till. Det var viktigt att få det trovärdigt för alla fansen som älskar boken, säger hon.

De känslomässiga scenerna tog ut sin rätt. En dag när Malin konstant suttit vid ett bord och gråtit trodde hon till slut att hon skulle bli galen. Om hon inte kunnat ringa sin man när hon kom hem till hotellrummet vet hon inte vad hon hade tagit sig till. Så är det ofta, tycker hon.

– Jag förstår varför skådespelare som kanske är ensamma eller unga vänder sig till droger och alkohol för att bli av med den obehagliga känsla som uppstår efter en jobbig scen. Ofta satsar man även allt under en audition bara för att få ett telefonsamtal med ett nej tack. Skådespeleriet är en konstant känslomässig bergochdalbana, säger hon.

Annons

Att etablera sig i en ny genre som hon gör nu tar också på krafterna. I Hollywood tycker agenter, producenter och regissörer om att placera skådespelare i fack. Hon förklarar att det är som att börja om från början om man vill prova på en ny typ av karaktär och att många etablerade skådespelare därför inte ids. I stället väljer de att spela i samma typer av filmer men som plåster på såren tjäna 20 miljoner per rulle. Malin kan inte tänka sig en sådan karriär.

– Personligen tycker jag om utmaningar och i framtiden när jag ser ett manus vill jag kunna spela det oavsett om det är komedi, drama eller action. Jag hoppas att den här rollen ska visa att jag klarar det, säger hon.

Malin berättar att hon fortfarande tycker det är jobbigt att inte veta när hon ska få nästa roll och ibland oroar hon sig för hur hon ska kunna betala hyran om några månader. Men fördelarna med jobbet överväger nackdelarna så pass mycket att hon inte kan se sig göra någonting annat i framtiden.

Annons

– Jag älskar kicken man får av skådespeleriet. Att man alltid är nervös på morgonen för att man vill prestera sitt allra bästa. Det gör att man känner att man lever. Jag har blivit lika beroende av det som en idrottsman som behöver springa för att må bra, säger hon. Malin avslöjar även att hon drömmer om att en dag producera sina egna projekt – om hon hittar en bok hon tycker skulle bli en bra film, eller skriva sitt eget manus.

Malins alternativa drog, maken Roberto, har följt med till New York och anländer till studions kafé där Malin dricker en läsk. De pussas snabbt och lidelsefullt. Malin berättar vilken studio resten av ELLEs team är i och när maken ger sig av daskar hon till honom i rumpan.

– Han är musiker och italienare. Kan det bli bättre? Två i ett liksom!

Paret möttes när Malin sjöng och Roberto spelade trummor i LA-bandet Petalstones. Han kunde inte ett ord engelska och mycket av konversationen skedde med hjälp av lexikon. Hans lyssnande och omtänksamma sätt var det hon föll för. Dessutom kan hon intyga att ryktet är sant … Med en italienare i sovrummet blir det aldrig långtråkigt. Hon har en teori om varför.

Annons

– Det är bara att titta på hur de umgås i familjen. De pussas och kramas och pratar om precis allt runt matbordet. Problem, eller varför de har ett sår på armen. Pappas familj är till exempel från Östermalm och då blir det mer: ”Hur går det i skolan? Vad ska du göra härnäst?” Jag tror att italienarna tar med sig sin öppenhet även på alla andra sätt i livet. Men självklart kan det finnas undantag, säger Malin.

Paret gifte sig 2007 på italienska Amalfikusten. Deras respektive pappor var vigselförrättare.

– Ha ha, nej, de är inte präster. Men man kan ta en licens som bara gäller för en dag och det är ganska vanligt att man gör så i USA. Eftersom ingen av oss är speciellt religiös tyckte vi att det var en bra idé, säger Malin.

För att bröllopet skulle kunna bli av fick hon tio dagar ledigt från inspelningen av 27 dresses. Smekmånad hanns inte med. Det hoppas de få kompensation för när Malin nu spelar in sin nästa kärlekskomedi, Couples retreat mot Vince Vaughn, på paradisön Bora Bora.

– I mitt kontrakt står att jag får en extra biljett om jag är borta mer än två veckor, så Roberto kan komma och hälsa på. Det får bli som en liten minismekmånad för oss. Någon gång ska vi även ta en riktig smekmånad, säger den fulltecknade skådespelerskan.

– Vi vet bara inte riktigt när.

Av Robert Andersson 

Foto: Jimmy Backius/CameraLink, bulls, scanpix 

Stylist: Zara Zackrisson  

Hårstylist: Cathrine Lehtonen/Link details 

Makeupartist: Fredrik Stambro/agent bauer

Annons