Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

ELLE-intervju: Lily Allen

28 feb, 2009 
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

[nggallery id=845]

Hon är smart, självsäker, oförskämd och oförutsägbar. Dessutom är hon en av Storbritanniens mest hyllade sångerskor. Popstjärnan Lily Allen är en minst sagt frispråkig artist som skriver supersmittande låtar ur ett högst personligt perspektiv. Hon har uppmärksammats för såväl sitt bejublade debutalbum Alright, still (2006) som för sina ocensurerade uttalanden om Kate Moss (”Hon är en dålig förebild”), Courtney Love (”Efter en kväll med henne förstod jag varför Kurt Cobain tog livet av sig”) och Victoria Beckham (”För smal, ingen talang”).

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det är ytterst ovanligt att en kändis fäller sådana kommentarer som Lily gör, i stället för att bara säga det tillrättalagda, politiskt korrekta.

– Jag säger bara vad jag tycker, hävdar hon oskyldigt, när jag frågar varför hon envisas med att vara så ärlig. Hon bedyrar att hon inte är ute efter att skapa kontroverser.

– Vad jag säger är inte alltid sanningen – jag säger bara vad jag tror är sanningen, förtydligar hon.

Annons

line_violet

MER OM LILY ALLEN – INTERNETSTJÄRNA & PROGRAMLEDARE

  • Lily Rose Beatrice Allen är född 2 maj 1985.
  • Mamma Alison Owen

    är filmproducent, pappa Keith Allen är skådespelare och musiker. Lily

    har två systrar och en lillebror (Alfie, som hon har skrivit en låt

    om). Keith har enligt en intervju minst fem barn till som han inte har

    kontakt med.

  • Lily är programledare för Lily Allen and friends på BBC 3.
  • Guddotter till sångerskan Angela McCluskey och bortgångne Joe Strummer från The Clash.
  • Gick i 13 olika skolor mellan 8 och 15 år, bland annat prins Charles skola.
  • Lily blev avstängd från flera av dem på grund av rökning och alkohol.
  • Hade en liten roll i filmen Elizabeth som hennes mamma producerade.
  • Lily hade svårt att få skivkontrakt från början. Hon började lägga ut

    och lansera sin musik genom Myspace och blev en stor undergroundstjärna.

  • Mark Ronson, Samantha Ronsons bror som också bland annat har producerat

    Amy Winehouses Back to black, producerade Lilys debutalbum.

line_violet

Lilys rättframma och provocerande åsikter hörs också i hennes låttexter. På sitt imponerande kommande andra album It’s not me, it’s you beklagar hon sig över att inte bli tillfredsställd i sängen. Från It’s not fair: ”Now I lie here in the wet patch in the middle of the bed, I’m feeling pretty damn hard done by, I’ve spent ages giving head.” Hur tror hon att hennes (förmodligen före detta) älskare kommer att reagera på den brutala uppriktigheten?

– De låtar som handlar om dåligt sex handlar om före detta pojkvänner, och de är alldeles för egoistiska för att inse att texterna faktiskt handlar om dem! Så jag antar att jag har tur där, svarar Lily Allen.

Vi befinner oss på en tjusig medlemsklubb i London. Hon sitter uppkrupen i fosterställning i en fåtölj i vårt avskilda rum. Hon har på sig en enkel stretchtopp, svarta leggings, har rufsigt hår och ser ganska trött ut – förmodligen skulle du inte lägga märke till henne om du mötte henne på gatan. Men ibland under samtalet släpper Lily Allen garden och blir uppspelt, då glittrar de nötbruna ögonen och leendet är otroligt charmigt.

Annons

När It’s not me, it’s you släpps kommer hon troligen att hamna i blåsväder igen. Hennes eget skivbolag har stämplat varenda text som explicit och singeln Everyone’s at it kan av många säkert misstolkas som drogpropaganda – fast den glorifierar inte narkotika enligt Lily, utan är snarare

en kommentar till hur vanligt det är i dagens samhälle.

Är du beredd på att försvara innehållet i låten?

– Jag behöver inte försvara någonting, säger Lily defensivt.

– Om folk lyssnar på min musik och drar sina egna slutsatser får de göra det. Om de sedan är smarta nog att lyssna ordentligt är det toppen. Om inte – då är det deras problem. De kommer att tillbringa sina liv med att hata allt och alla, och det är de som kommer att må dåligt, inte jag.

En av de största utmaningarna med det nya albumet var faktiskt att skriva nytt material.

– Jag tar låtskrivande på fullaste allvar. Om det inte går bra på en gång blir jag irriterad och ger upp, medger hon.

Annons

– Det är svårt när det är ens jobb och man känner att man inte presterar tillräckligt, men samtidigt inte kan ge upp. Det är därför jag har hoppat av så många skolor – jag kände aldrig att jag passade in så jag gav upp eller hamnade i bråk, så jag blev tvungen att sluta. Det är likadant med musiken, men i det här fallet kan jag inte sluta eller ge upp för jag måste bli färdig. Om jag hänger i studion för länge och får idétorka måste jag ge mig i väg och leva livet lite grann för att hitta ammunition. Ammunition till låtarna, alltså.

På sin numera ökända Myspacesida, där hon regelbundet dokumenterar sina vedermödor, skrev Lily nyligen: ”Most people don’t know how to make love”: de allra flesta vet inte hur man har sex.

Anser du dig vara en sexexpert?

– Jag vet förmodligen heller inte hur man ska ha sex, jag vet bara att folk inte är särskilt bra på att ha sex med mig, skrattar Lily medan hon leker med sin mobiltelefon. Så nej, jag menar inte att jag är någon sorts expert i sängen, eller så.

Annons

Vad är absolut viktigast för dig när du har sex?

– Att få orgasm, konstaterar hon frankt.

Menar du ömsesidig orgasm?

– Nej, bara jag själv, skrockar hon illmarigt. Jag vet inte om hon skämtar eller inte.

Engelsk skvallerpress är på ständig jakt efter Lily Allen och skriver konstant om hennes privatliv – som missfallet förra året och uppbrottet med pojkvännen Ed Simons från Chemical Brothers, festandet och alla dispyter (oftast via pressen) med andra kändisar.

Ångrar du några av dina uttalanden?

– Ja! Faktum är att jag ska tatuera mig nu i helgen. ”Shut up” ska det stå tvärs över handleden, så jag blir påmind om att hålla käften när det behövs, skrattar hon.

– Då kanske mitt liv blir lite lättare. Jag försöker att inte läsa det som skrivs om mig. Men det är svårt när jag får sms från vänner som undrar: ”Är du okej?” Och jag bara: ”Ja, hur så?” Det står massor om mig som är alldeles förvrängt och taget ur sitt sammanhang. Det finns en karikatyr av mig, och så finns det den verkliga versionen. Somliga känner den verkliga versionen och kan bortse från medierna. Allmänheten känner bara till karikatyren, och det är ju inte sådan jag är i verkligheten.

Annons

En av hennes senaste drabbningar var med Elton John under tidningen GQ:s Men of the year award i London. Hon skulle ha tagit illa vid sig av Eltons uppmaning att ta det lugnt med alkoholen, varpå hon svarade: ”Dra åt helvete. Jag är 40 år yngre än du och jag har hela livet framför mig.” Senare när Allen sade till publiken: ”Nu har vi kommit till en speciell punkt i kvällens program”, replikerade Elton John: ”Vad då? Ska du ta en drink till?”.

Internet och tabloiderna var inte sena med att rapportera allt om divornas fejd.

– Ärligt så skrev de inte hela sanningen, insisterar Allen.

– Min manager Todd arbetar mycket med Elton och jag lånade hans hus i södra Frankrike förra sommaren. Vi känner varandra väl och skulle aldrig bråka på en scen framför tusentals människor. Både han och hans partner David Furnish är jättetrevliga. Så det var aldrig något bråk, bara en kul grej och ett skämt mellan oss, men det blåstes upp för att sälja tidningar. Det är inte okej. Jag blir så jävla förbannad när de gör så.

Annons

Lily undviker inte heller att bita tillbaka. När Katy Perry kallade sig själv ” en smalare Lily Allen men en fetare Amy Winehouse” replikerade hon ” Katy är inte brittisk och skriver inte sina egna låtar, så håll käften!”

Är berömmelsen bara hemsk?

– Jag tänker inte påstå att allt suger, för jag kan betala hyran och köpa mat till hunden och en massa skivor. Men visst finns det avigsidor. Det finns avigsidor med alla välbetalda jobb, säger hon.

En av dem verkar vara bilden av hur en popstjärna ska se ut. För en tid sedan sa Lily:

– Jag är nöjd över att inte vara en dum, totalt utseendefixerad brud. Det spelar ingen roll om jag är lite knubbig, jag är ingen modell, jag är sångerska.

Hur ser du på ditt utseende i dag?

– Det är något jag tampas med dagligen, erkänner hon. Det är inte många som – i vuxen ålder – måste stå ut med att höra att de är avskyvärt oattraktiva, fula och feta hela tiden. Av någon anledning spelar utseendet stor roll när man är musiker, vilket är helt vansinnigt. Jag har läst en massa kommentarer på nätet där det står att jag inte är tillräckligt söt för att vara popstjärna. Sedan när fick utseendet betydelse för musikskapande? Jag tycker det är jobbigt att höra sådana kommentarer. Om samma sak hade hänt på ett kontor skulle det ses som mobbning och mobbaren skulle få sparken.

Annons

– Så det är något jag har kämpat med och fortfarande gör, lägger hon till. Men det är inte så lätt.

Förutom att den nya skivan skulle toppa debutalbum­ets försäljning på två och en halv miljoner exemplar, vad skulle göra Lily Allen riktigt, riktigt lycklig? Hon funderar en stund.

– Jag antar att det skulle vara om jag blev kär i någon och den personen friade till mig, svarar hon uppriktigt.

Vem hade kunnat tro att en sådan modern, vass ung kvinna drömmer om något så romantiskt och traditionellt?

Är du tillsammans med någon för tillfället?

– Nej, det är jag inte. Men jag tar emot ansökningar nu.

Av Teri Saccone Foto: August, All Over Press

internetstjärna & programledare

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons