ELLE hänger med First Aid kit på Popaganda

ELLE hänger med First Aid kit på Popaganda

01 september, 2014

I helgen var det full fart på musikfestivalen Popagande i Stockholm. ELLEs fotograf Emma Svensson var där och plåtade konserter, artister och gäster – och fick samtidigt möjlighet att hänga med First Aid Kit backstage innan spelningen.

av EMMA SVENSSON

Johanna och Klara Söderberg har under året varit ute på en hyllad världsturné som till hösten fortsätter runt om i Europa och USA. Under sommarens enda Sverigespelning mötte vi upp tjejerna innan de gick upp på stora scenen på Popagandafestivalen – iklädda speciellt framtagna scenkläder av designern Miss KK Karnaky.

Från backstage där vi ses har man bra utsikt över scenen där Icona Pop för stunden röjer loss och har publiken med sig. Tjejerna dansar med och kastar med håret. Vi konstaterar att Icona Pop gör klädbyten i sitt set.

– Vi önskar nog att vi kunde göra det men nej, vi har inga klädbyten skrattar Johanna och Klara.

Just nu har de ett samarbete med Miss KK Karnaky, en vän de lärt känna i Los Angeles. Som också gjort deras kläder i tidigare musikvideos. På plats backstage har de hela familjen.

– Mamma, kom hit! Du måste vara med på en bild! Ropar tjejerna och deras mamma dyker upp för att fångas på bild.

Johanna och Klara leker med sin lillebror och en badboll. Innan spelningen ska de äta middag, umgås med familj och vänner och förbereda sig genom att sjunga upp. Vi går in i logen, ett partytält med deras namn på utsidan. Mitt emot deras partytält har kvällen andra head liner Veronica Maggio sitt.

Tjejerna plockar upp en gitarr. Jag berättar för dem om skådisen, och min vän, Sverrir Gudnassons döttrar, 8 och 10 år, som brukar spela och sjunga deras hit Emmylou.

– Vad gulligt! säger tjejerna och blir lite generade.

Trots halva deras liv bestått av en karriär i rampljuset och framgång finns det få artister jag mött som har samma ödmjukhet som tjejerna i First Aid Kit. En timme senare står de på största scenen, inför 13 000 personer med precis samma ödmjukhet och levererar en spelning i världsklass. Man kan inte annat än imponeras av Klara och Johanna.

Från konserten nedan. Foto Felicia Malmström.