ELLE hälsar på hos: Ann-Louise Landelius

27 augusti, 2011

ELLE fortsätter att kika in hos spännande kreatörer. Den här gången hälsar vi på hos väskdesignern Ann-Louise Landelius. 25 kvadratmeter räcker. I hennes lokal samlas loppisfynd med minnen och samlarting och alla bidrar de till inspirationen.

av EMMA ASPELIN  foto LINUS HALLSÉNIUS


Ann-Louise i tröja och halsband i egen design.

ANN-LOUISE LANDELIUS

ÅLDER: 32 år

YRKE: Designer, främst av väskor men även kläder.

LOKAL: På Nordensköldsgatan i Göteborg. Butikslokal på cirka 25 kvadratmeter, fördelade på två rum som fungerar som kontor, showroom och skräddarateljé.

FAMILJ: Sambo Paul Södersten och första barnet i magen.

I ett hus från sent 1800-tal på Nordenskiöldsgatan i Göteborg har väsk- och kläddesignern Ann-Louise Landelius sin lokal som kombinerar kontor, butik och showroom. Tidigare huserade en frisersalong här, och när det sänkta taket togs bort visade det sig att en fantastisk takhöjd gömde sig bakom skivorna.

Hur kom det sig att du hamnade här?

– När jag började designa för två år sedan satt jag hemma och sydde alla väskor, men för att komma vidare och få plats hyrde jag in mig i en delad lokal här i området. Strax efter det kom jag i gång med försäljning, skaffade pressagent och fick stor del av produktionen utlagd. En kompis till mig sitter i lokalen bredvid denna, det var hon som tipsade mig när den här lokalen var på gång att bli ledig. Här har jag byggt upp det efter mina behov och krav. Jag älskar det!

Var har du köpt inredningen?

– Möblerna är från Tradera, Blocket, olika loppisar, Bukowskis, Hay och en del har jag specialbeställt från en snickare. Jag är väldigt mån om att det ska vara inom ramen för vad jag tycker är fint och inspirerande, men att det även ska vara funktionellt.

Har du några personliga saker här eller något som betyder lite extra?

– Alla prylar har sin historia, ett av mina stora intressen är just att hitta föremål som inspirerar mig och som jag tycker är fina. Men de som har anknytning till min bakgrund, som sånt jag har hittat i min pappas källare, ligger mig närmast hjärtat.

Samlar du på något särskilt?

– Vackra ting med patina och historia. Periodvis mer specifika ting. Just nu är jag inne på mässingsprylar och vrilskålar.

Kan du vara kreativ var som helst?

– Nej, jag kan inte vara kreativ var som helst utan måste bygga upp en miljö med mina saker som inspirerar mig. Och det måste vara ordning omkring mig! Jag hittar harmoni i mina fina saker inom min bubbla. När jag var i New York på praktik byggde jag upp min lilla bubbla av saker jag hade med mig. Det funkade hur bra som helst!

Hur ser din kreativa väg ut?

– Jag får en idé som jag går och tänker på. Jag föreställer mig hur det skulle se ut om jag gör olika lösningar och hur det skulle se ut med olika material, och när jag känner mig nöjd så gör jag en första prototyp. Beroende på modell så syr jag den själv eller så produceras väskorna i en liten studio i London där bland andra Christopher Kane, Aqua­scutum och Nicole Farhi också har sin ­tillverkning.

Var finner du ny inspiration någonstans?

– Grundinspirationen kommer från min pappa som var på sjön i perioder och min uppväxt nära havet. Jag får naturligtvis inspiration av saker i min närmiljö också. Kombinationen och kontrasterna av mitt hem, studio och resor. Besök till storstäder är ett måste för att få nya intryck och för att få perspektiv på idéer och intryck.

Läser du också för att få inspiration?

– Nja, jag får mycket inspiration av att läsa och titta på dokumentärer om människor som har blivit kända på sin passion och talang. Tidningen Filter är en storfavorit: ett perfekt alternativ när man vill få lite längre djupgående reportage. För bildinspiration väljer jag väldigt gärna ELLE och ELLE UK, inredning eller konstböcker.

Har du någon designfilosofi att luta dig emot?

– Den filosofi som jag lärde mig på Central St Martins är att man måste hitta sitt eget formspråk. När man har gjort det kan man designa vad som helst, ens personliga signum kommer alltid att synas i det man gör.

Vad tycker du utmärker dina väskor?

– De har en enkel design med twist. Bra kvalitet är mycket viktigt för mig. Jag vill ge kunden en merupp­levelse. Därför har jag gjort lådor för väskorna, numrerat väskorna och nu även dustbags.

Planer och drömmar framöver?

– Nästa plan är att vara mammaledig! Sedan är förhoppningen att anställa någon som kan sköta allt det där runt omkring, så jag kan fokusera mer på att skapa.

”Jag hittar harmoni och kreativitet i fina saker inom min skapade bubbla. Och jag vill ha ordning omkring mig!”

Ann-Louise gör även kläder och smycken. Yukimi från Little dragon är ofta kittad i A L L-kreationer.

Varje väska kommer numrerad och i märkt box.

Väskorna säljs i valda butiker i Sverige, men även utomlands som till exempel på 10 Corso Como.

Det mesta av produktionen sker i en skräddar-studio i London. Där har Ann-Louise även en grossist för metalldetaljerna.

”Jag älskar det vackra valvfönstret som släpper in mycket ljus”