Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Mystiska ­metoder trendar i hälsovärlden – ELLE djupdyker

12 okt, 2023 
AvVitoria Moura Guimaraes
Mystiska ­metoder trendar i hälsovärlden – ELLE djupdyker
LE GENDRE SOPHIE
Kakaoceremoni, ­extatisk dans, ljudbad och klippa håret ­utifrån månens faser – ­esoteriska och ­mystiska ­metoder trendar i hälsovärlden. ELLE utforskar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Astro #1 - MånteckenBrand logo
ELLE Astro #1 - Måntecken

För inte särskilt länge sedan höjdes nog ett och annat ögonbryn när klärvoajanta vägledare eller healingterapeuter som rensar energifält kom på tal. Nuförtiden är det sannolikt att såväl tarotläsning som ljudbad dyker upp som samtalsämnen bland våra närmsta vänner.

Astrologi har blivit mainstream, alla verkar känna till när nästa supermåne infaller, numerologer bjuds in till födelsedagsfester och kristaller ingår i heminredningen. Och utbudet av alternativa tränings- och behandlingsmetoder ökar i rask takt.

– Vi lever i en ångestframkallande samtid, menar Audrey Roulin, som är strateg i skönhetsbranschen. Nyss genomlevde vi en global pandemi och vi bombarderas dagligen av katastrofer och tragedier via medier, vare sig vi vill eller inte. Vi längtar efter trygghet och vi vill kunna må bra.

Med alternativ behandling kan många plötsligt sätta ord på processer, erfarenheter och situationer som våra rationella intellekt varken kan förstå eller förklara.
_LE GENDRE SOPHIE

Enligt en färsk studie från Världshälsoorganisationen (WHO) så har ångesttillstånd och depression ökat med 25 procent globalt sett sedan pandemin bröt ut, vilket kan vara en av förklaringarna till att allt fler söker efter alternativ vägledning i livet.

Annons

– Isoleringen som följde av nedstängningarna gav oss tillfälle att väcka våra medvetanden, säger globetrottern, energihealern och det andliga mediet Francine Stela Takara, som numera har sin bas i Portugal.

– Vi människor vilseleds inte i samma utsträckning av institutioner inom religion, medicin och politik längre, hävdar Monique Foy, australiensiska som flyttade till Paris och lanserade det Ayurveda-inspirerade wellnessmärket Cosmic Dealer 2020.

– I takt med att de alternativa metoderna har blivit mer tillgängliga så utbildas också allt fler professionella instruktörer, fortsätter Monique Foy. Många från modebranschen skolar om sig till bland annat Reiki-behandlare.

Inte undra på att hälsoindustrin – som utöver fitness och näringslära, innefattar allt från fysisk till mental hälsa – beräknas omsätta runt 70 biljoner (!) kronor år 2025, vilket innebär en årlig tillväxt på 9,9 procent enligt The Global Wellness institute.

Annons

Ska du boka in dig på ett lyxigt spahotell? Nuförtiden erbjuds ofta tjänster som akupunktur, astrologiska läsningar och ljudalkemi, allt skräddarsytt utifrån dina behov, i stället för massage eller ansiktsbehandling. Hotellkedjan Four Seasons har numera flera anställda healingterapeuter, bland andra den omtalade andliga läraren doktor Deganit Nuur, ljudhealern Michelle Pirret och astrologen Rebecca Gordon.

Till och med att köpa en ny parfym kan bli en genuint esoterisk upplevelse: fransk-libanesiske Samer Zakharia, grundare av Maison Douze, rekommenderar en session med kortläsning (korten har skapats av det kända franska mediet Yaguel Didier) som guidar kunden till rätt zodiak-influerad doft för just den aktuella perioden i livet. Och tänk om din parfym kunde förstärka vissa specifika sinnesstämningar? Nylanserade Inara Senses erbjuder parfymer som säljs i samband med en tio minuter lång ljudmeditation för att lagra positiva känslomässiga associationer i kundens hjärna …

Annons

Vad är det då i denna trend som lockar (till och med skeptikerna)?

– De alternativa teorierna förnekar inte nödvändigtvis det rationella, de fungerar som komplement, konstaterar Mariana Rattes, holistisk terapeut verksam i Brasilien. De hjälper oss att begripa det okända och sådant våra hjärnor inte kan rationalisera. Plötsligt kan vi sätta ord på processer, erfarenheter och situationer som våra rationella intellekt varken kan förstå eller förklara.

– Förståelse för att allt inte kan förklaras kan vara väldigt trösterikt, avslutar Monique Foy.

Att ha en förståelse för att allt inte kan förklaras kan vara väldigt trösterikt
_LE GENDRE SOPHIE

Magisk resa

Vad är det?

Kakaoceremonierna härstammar från Mayafolket och deras förvissning om att kakaon var en gåva från gudarna. Ritualen går ut på att gemensamt dricka den ceremoniellt tillredda kakaodrycken, som i kombination med speciella andningsövningar sägs öka deltagarnas självkännedom.

Annons

Hur går det till?

Ceremonin varar i två till tre ­timmar där deltagarna guidas genom meditativa övningar och gradvis accelererande djupandning. ”En kakaoceremoni kan få dig att släppa taget om din rationella sida så du kommer i kontakt med dina känslor”, förklarar Monique Foy, som leder kakaoceremonier i Paris. ”Alla upplever dem olika, en del hittar svar på personliga problem medan andra får ett kraftigt kreativt utlopp.”

Passar den som …

är nyfiken på genuin introspektion, vill få en kraftfull känslomässig upplevelse och är redo att släppa taget om sitt rationella tänkande för att komma i kontakt med dina känslor och hitta svar på existentiella frågor. Passar också om du söker efter visshet eller vill ­boosta din kreativitet.

Dansa som om ingen ser

Vad är det?

Extatisk dans är en rörelsemeditation som får deltagaren att fullt ut omfamna nuet, varpå en känsla av extas kan uppnås. ”Vissa hävdar att extatisk dans är den nya yogan. Metoden hämtar inspiration från ”De 5 rytmerna”, en rörelsemeditation som skapades av den amerikanska dansaren Gabriella Roth i slutet av 1970-talet för att stilla sinnet genom att sätta kroppen i rörelse.

Annons

Hur går det till?

Barfota (för maximal kontakt med jorden och kroppen) bjuds du in att röra på kroppen, frigöra dig och improvisera i en grupp. Er enda guide är musiken som följer ett visst mönster: den inleds långsamt, går mot ett crescendo och trappas sedan ner i stillhet.

Passar den som …

vill dansa som om ingen ser i en totalt fördomsfri miljö och längtar efter att upplösas i ett tankebefriat tillstånd, full av energi.

Ljudets helande kraft

Vad är det?

Ljudbad är en sorts guidad meditation där deltagarna vägleds med hjälp av ljud från olika källor (ofta healinginstrument som gong, klangskål, trummor, bjällror, skallror, stämgafflar och mänsklig röst). Musik har använts som terapeutiskt redskap i tusentals år och sedan slutet av 1800-talet har forskning på sambandet mellan ljud och läkande påvisat att musik kan sänka såväl puls som blodtryck och ha inverkan på det parasympatiska nervsystemet, vilket i sin tur främjar matsmältning och vissa metaboliska processer.

Annons

Hur går det till?

Sittande eller liggande i yogaställningen Savasana (på rygg) blundar deltagarna och lyssnar på klangfull, meditativ musik. Syftet är att bli totalt uppslukad eller omsluten av klangerna.

Passar den som …

tycker att meditation är svårt men vill ge sig själv möjlighet att utveckla din kroppskännedom.

Allt på ett bräde

Vad är det?

Healingbrädet utvecklades av Francine Stela Takara, energihealer och medium. På brädet finns olika terapeutiska metoder representerade i form av grafik – energiläsning, Ayurveda, traditionell kinesisk läkekonst, Reiki, färgterapi och ho’oponopono (hawaiianskt försoningsmantra) – och healern använder en pendel för att navigera mellan dessa.

Hur går det till?

Deltagaren ställer frågor, individuellt eller i grupp, och pendeln hjälper till att hitta svar och lösningar som kanaliseras via healern som vägleder genom hela processen.

Passar den som …

har svårigheter i såväl privata som yrkesrelaterade situationer. ”Jag ser det som ett uppvaknande, när man vill fylla sin existens med mening”, säger Francine Stela Takara. ”Vi är så mentalt ockuperade att vi inte ger oss själva tid att ställa frågor, men när de väl kommer kan de knyta samman vårt medvetande med våra handlingar. Dessutom får vi hjälp att prioritera våra känslor och att komma i kontakt med vår intuition och känslighet”, sammanfattar hon.

Foto: Sophie Le Gendre Stylist: Vitoria Moura Guimaraes

Annons