Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

ELLE-galan 2020: Ursula Wångander vann Årets modell!

17 jan, 2020 
AvLisa Arnell
Hon är stylisten som vid 53 års ålder har gjort succé på Balenciagas catwalk. Årets modell Ursula Wångander har the time of her life. ”Det är en jättehäftig grej, men det förändrar ju inte den jag är.”
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: VINNARINTERVJU MED URSULA WÅNGANDER

Ursula Wångander vann Årets modell på ELLE-galan 2020. Vi har självklart pratat med henne om priset.

Grattis! Hur känns det? Vad betyder priset för dig?

– De två senaste åren har varit helt galna. Det är helt galet, jag har så roligt. Jag får vara med om så mycket härliga möten med människor. Det är det som är mest givande, att man möter så mycket människor från världens alla hörn. Det är jättehäftigt.

Minns du när du fick Balenciaga-jobbet?

– Det kom som ett sms, jag läste det och skrattade rakt ut. Jag var på semester i Italien och bodde på ett bed’n’breakfast-ställe med min pojkvän. Mattias Fälthmarsh (agent) skriver att Balenciaga vill boka mig på nästa visning. ”Eller hur”, tänkte jag, det kommer aldrig att bli något. Jag höll det hemligt för vänner och folk runtomkring mig. Jag har också känslan att om man vill något tillräckligt mycket och håller det inom sig så blir kraften starkare, möjligheten större. Så det var egentligen först efter visningen jag berättade. Det är ju en jättehäftig grej, men det förändrar ju ingenting av vem jag är.

Annons

Direkt efter visningen fick jag ett meddelande från Mathias: ”Purple magazine vill ha dig med på en Balenciagaspecial och det är Juergen Teller som plåtar.” Hur mäktigt är inte det här? Jag har stor respekt för Juergen Teller. Så på natten efter visningen plåtade vi ute på gatorna i paris. Det var så maxat. Jag kunde knappt sova.

Hur är skillnaden mot att vara stylist?

– Fyfan vad det här är roligt! Jämfört med den andra sidan, som stylist, där det är så mycket arbete innan och efter kan jag få komma in och bara vara jag. Jag kan bara njuta av det, för jag kan inte vara någon annan än mig själv. Jag kan inte kliva in i rollen som en lolita, det är mig de vill ha och det känns tryggt.

Största skillnaden på att vara modell nu och på 80-talet?

– Det är jättestor skillnad. Jag vet inte hur snuskig branschen är i dag, men jag får en känsla av att det har förändrats en hel del efter MeToo. Agenten jag hade i Milano kunde säga ”det vore bra om du gick ut och åt middag med de här männen”. Jag var ju ändå 21 år med mycket skinn på nästan, sånt ställde jag inte upp på. Om man skulle få ett jobb skulle man göra de här grejerna, men jag vägrade. Det har jag också hört från modeller som jag har jobbat med, modeller som berättar om hur de som 16-åringar var tvungna att åka till New York och sitta topless på en middag. Det är ingen som skulle våga fråga mig, en 53-årig kvinna, en sådan sak i dag.

Annons

Nu finns du även som docka i Balenciagabutiken i Milano!

– Det är det sjukaste jag gjort någonsin. Det är en exakt kopia. De har scannat av mig, gjutit av händerna. Varenda åldersfläck är där, till och med mina små hängiga bröst är exakta. Jag och Aaron, min son, åkte ner till Milano på hans höstlov för att hälsa på. När vi närmade oss butiken pirrade det i kroppen. Och så gick vi in där och kände ”oj där står jag” och alla i butiken bara ”woooow, där är du ju! Vi säger god morgon till dig varje dag”. De var så glada.

Ditt bästa ELLE-galanminne?

– Jag minns ELLE-galan kanske fyra år sedan, Alesso spelade. Det var det bästa dansgovlet ever. Vi bara stod och dansade i 3–4 timmar. Det är ett sådant där toppenminne. Det är som en startfest för hela vårsäsongen. Man träffar alla kollegor och festar tillsammans. Det känns alltid väldigt generöst – man lider inte någon brist på något man vill ha.

LÄS MER:

Hedda Stiernstedt vann Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2020

Totême vann Årets designer på ELLE-galan 2020

Anna Fernandez vann Årets stylist på ELLE-galan 2020

Brita Zackari och Parisa Amiri vann Årets influencer på ELLE-galan 2020

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons