Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Efter Gretas klimatstrejk – nu kommer kvinnostrejken

25 mar, 2021 
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
bild på kvinnor som protesterar mot våld
”Kunde Greta ensam så kan vi!”, lyder uppmaningen som just nu cirkulerar i sociala medier. Från och med 26 mars kommer kvinnor i hela landet gå ut i en kvinnostrejk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Kolumnisten och skådespelaren Cissi Wallin är en av alla som har delat uppropet på sin Instagramsida. En bild med orden ”Kvinnostrejk. Mitt krav:” och tillhörande text som förklarar att det har blivit dags att ta efter systrar i länder som Turkiet, Polen och Mexiko där just kvinnostrejker ägt rum på senare tid.

Syftet med kvinnostrejken

Enligt uppropet är det ”att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förtrycks systematiskt” som strejken ska uppmärksamma. Det är samtidigt upp till var och en att själv defineira vad exakt den vill strejka mot. Det är du själv som ska ställa krav.

”... för att kräva av staten och övriga medborgare att få sina rättigheter tagna på större allvar. Vad, mer konkret? Det väljer du som strejkar! Fyll i meningen: 'Mitt krav... ' och dela i dina sociala medier tillsammans med bild på dig när du strejkar”, står det i inlägget som nu sprids.

Tid och plats för kvinnostrejken

Första strejktillfället är fredag 26 mars klockan 15. Strejken varar så länge den deltagande själv önskar, en minut eller 15.

Annons

”Ta på munskydd, ta dig ut på din lokala gata eller utanför din arbetsplats och ställ dig tillsammans med andra kvinnor”, står det i uppropet. Samma procedur ska sedan upprepas samma tid varje fredag fram tills dess att kraven uppfyllts.

”Tillsammans kan vi också skapa verklig förändring, men bara tillsammans”, skriver de.

Kvinnostrejker i andra länder

Efter att Polen i höstas förbjöd näst intill alla aborter gick kvinnorättsorganisationer i början på året ut och protesterade. Gatorna i huvudstaden Warszawa och på många andra håll i landet fylldes med tiotusentals människor.

I Turkiet protesterar kvinnorättsorganisationer i detta nu mot våld i hemmet, och kräver krafttag från regeringen som nyligen dragit sig ur Istanbulkonventionen. Samma typ av strejk fördes i fjol av feministiska aktivister i Mexiko där det sker i snitt tio kvinnomord varje dag.

Källa: Expressen, TV4 Nyheter, Aftonbladet

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons