Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Earth Day 2020 – allt du behöver veta

14 apr, 2020 
AvELLE -redaktionen
Earth day 2020
Den 22 april är det Earth day, som i år firar hela 50 år. 
Greta Thunbergs envisa kamp och en klimatkris som känns 
alltmer akut gör dagen viktigare än någonsin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den allra första Earth day, 22 april 1970, engagerade hela 20 miljoner amerikaner som gick ut och protesterade mot världens miljöproblem. Sedan dess har intresset för planetens välmående ökat och de senaste årens fokus på klimatet har gjort att årets dag spås bli den största hittills. Temat för Earth day 2020 är Climate action. Och det är de kvinnliga klimataktivisterna – som Earth Day Networks chef Kathleen Rogers – som går i täten, tillsammans med drivna ungdomar som Greta Thunberg.

– Vi har fortfarande tid att förändra, eller till och med rädda, vår framtid. Men vi måste agera nu – och vi behöver er ELLE-läsare med oss, säger Kathleen Rogers.

Earth Day 2020
Reconfigured twelve av konstnären Kim Curtis, som är med i initiativet Artists for the earth.

Earth Day 2020 – 5 inspirerande initiativ:

Så vad kan vi göra för att vara med? ELLE listar några inspirerande initiativ och på Earthday.org finns ännu fler, men det fina med Earth day är att det är fritt fram att starta egna aktiviteter – lista dem på hemsidan och låt Earth day, eller Jordens dag som den kallas på svenska, bli en dag som gör skillnad på riktigt!

Annons

1. Earthrise for Earth day

Målet är att mobilisera tusentals organisationer, samhällen och skolor, och miljoner individer över hela världen, i ett gemensamt krav på ökat skydd för vår planet. Detta ska ske under 3 days of action, tre dagar med aktioner, 22–24 april, över hela världen. Mer info om vad just du kan göra finns på Earthday.org.

2. Great global cleanup

Ett av initiativen under Earth day är den stora, globala städdagen. Starta en egen städdag i ditt område, plocka skräp, rensa naturen från plast och gör det tillsammans. Målet är att Great global cleanup ska bli världens största klimataktion någonsin!

3. Earth Challenge 2020

Världens största citizen science-initiativ går ut på att människor över hela världen ska få verktyg och möjlighet att samla in information till miljöforskare om luftkvalitet, hur kvaliteten på dricksvattnet är och hur miljön mår i närområdet. Ladda ner appen Earth Challenge 2020, där du även kan registrera hur mycket skräp du samlar in under Great global cleanup.

Annons

4. Foodprints for the future

Vårt foodprint, eller matavtryck, talar om hur mycket vår matkonsumtion påverkar klimatet. På Earthday.org/foodprints-calculators finns länkar till flera olika sajter där du kan räkna ut hur just ditt matavtryck ser ut – och få reda på vad du kan göra för att minska det. Ledtråd: Ät mindre kött och mejeriprodukter, men mer närproducerat och närodlat, så har du kommit en bit på vägen!

5. Artists for the earth

Ett initivativ där konstnärer från hela världen på olika sätt bidrar till att öka medvetenheten om miljöproblem och vår klimatpåverkan. Både genom ekonomiska bidrag och via det de själva porträtterar och kommunicerar med sin konst. På Earthday.org listas såväl engagerade konstnärer som aktuella utställningar och kampanjer.

Foto: Unsplash

LÄS MER:

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Skådespelare och filmarbetare i upprop mot branschens klimatpåverkan

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons