Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Drottning Silvia uttalar sig om #metoo: "Det här var så grovt, det var en humanitär fråga"

26 dec, 2017 
AvMalin Ny
I SVTs program Året med kungafamiljen, som sänds på nyårsdagen i SVT, berätta Drottning Silvia om valet att tyst stötta #metoo-kampanjen. Läs mer om hennes uttalanden här.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Silvia och Victoria skapade rubriker när de valde att öppet stötta #metoo-kampanjen i november. Drottningen och kronprinsessan satt nämligen i publiken när de svenska skådespelarna bakom uppropet  #tystnadtagning samlades för att läsa upp vittnesmål om övergrepp i den svenska film- och teaterbranschen.

I Året med kungafamiljen, som sänds i SVT på nyårsdagen, väljer drottning Silvia att uttala sig om valet att tyst visa sitt stöd för de kvinnor som delat med sig av historier kring sexuella trakasserier och övergrepp på Södra teatern i Stockholm. Att komma dit var ett noga övervägt beslut, berättar drottningen, men ett inte helt enkelt sådant.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det var svårt på det sättet att jag inte vill ta ett politiskt steg, jag vill inte blanda mig i politiken. Men det här var så grovt, det var en humanitär fråga – därför ville jag ställa upp. Tyst, men vara där, säger drottningen i programmet.

Annons

Drottning Silvia har länge tagit ställning mot sexuellt våld och sexuella övergrepp genom Childhood Foundation – en organisation som hon själv har grundat.

– När våra barn var små, det är klart, man ville skydda dem. Men på den tiden talade man inte om barnens rättigheter. Den diskussionen fanns inte – nu har vi Metoo, säger drottningen.

– Då, för 20, 25 år sedan, var det ingen som talade om barnens rättigheter och det tyckte jag var väldigt sorgligt. Barnen for ju illa och det gjorde ont, tyckte jag. Det tänkte jag mycket på nyligen, när vi var på Södra Teatern. Det var ju fullsatt. Och statsråd skulle tala och det var verkligen mycket uppmärksamhet.

Trots det blev Silvia chockad av det hon fick höra på plats.

– Det är ett fruktansvärt tema. Det var väldigt grovt. Det var många som berättade och att sitta där och lyssna, det var tufft, tyckte jag. Det skakade mig, verkligen, säger drottning Silvia.

Året med kungafamiljen sänds i SVT måndagen den 1 januari kl 20.00.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

LÄS MER OM #METOO:

Så visar kronprinsessan sitt stöd för #metoo och #Tystnadtagning

Kravlistan till männen efter #metoo-kampanjen: #Sluta våldta oss för fan

Dagny Carlsson, 105, om #metoo: Värre nu än på min tid

Annons