Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Dödliga protester i Iran efter Mahsa Aminis död

04 okt, 2022 
protester iran
Protesterna efter Mahsa Aminis död eskalerar, och många uppges ha dött och skadats. Tillgången till internet har begränsats av regimen vilket stryper demonstranternas kontakt med omvärlden.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Video: Dödliga protester efter Mahsa Jina Aminis död – det här har häntBrand logo
Video: Dödliga protester efter Mahsa Jina Aminis död – det här har hänt

I Iran ökar våldet mot de kvinnor och män som protesterar för rätten till frihet och mot landets förtryckande lagar. Protesterna började efter att Mahsa Amini, vars kurdiska namn var Jina, dött i polisens förvar. Efter det har protesterna spridit sig över världen, och i Iran har de bemötts med grovt våld från staten.

Amini greps av den så kallade moralpolisen för att hon inte bar sin sjal på rätt sätt, och visade delar av håret. Hon dog sedan i polisens försvar, efter att vittnen påstår sig ha sett henne misshandlas av polis.

Protester Iran Rom
Protesterna har spridit sig världen över, här i Rom i Italien.

Händelsen har återigen aktualiserat de hårda förtryck kvinnor lever under i Iran, och nu riskerar människor sina liv för sin rätt att leva fritt.

Annons

Regimen svarar med grovt våld

Regimen slår ner hårt mot upproren, och man har begränsat tillgången till internet i landet, vilket gör det svårt för demonstranterna att nå ut. På de videor som ändå fått spridning ser man bland annat hur universitetet i Teheran belägras av säkerhetsstyrkor och studenter omringas. Händelsen har av vittnen beskrivits som ett blodbad.

Det är svårt att bekräfta siffrorna, men över 130 personer tros ha dött i samband med protesterna, och ytterligare hundratals har skadats.

Foto: TT

Se också: Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteraturBrand logo
Se också: Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteratur

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons