Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Dina gener avslöjar om ditt äktenskap kommer att hålla

26 okt, 2017 
AvMalin Ny
Hur mycket betyder gener för att få en relation att hålla? Ganska mycket, enligt ny forskning från svenska och amerikanska forskare.
Annons

Du kanske har hört att om du är skilsmässobarn är det mer troligt att du själv kommer att skilja dig? Nu har amerikanska och svenska forskare undersökt djupare i det påståendet och kommit fram till att gener faktiskt har stor betydelse just när det kommer till separationer.

– Mycket av den forskning som finns har pekat på att se dina föräldrar gå igenom en skilsmässa bidrar till din egen benägenhet att uppleva skilsmässa själv. Men de studierna har inte kontrollerat datan som säger att de föräldrarna även överför sina gener till barnen. Genom att kolla på adopterade barn kunde vi separera ut de genetiska faktorerna och miljöfaktorerna, säger Jessica Salvatore, professor vid Virginia Commonwealth University.

Ärver föräldrars personlighetsdrag

I studien, som är ett samarbete mellan Virginia Commonwealth University och Lund Universitet, studerade forskarna data från 20 000 svenska vuxna som adopterades som barn. De kom fram till att adoptivbarnen liknade sina biologiska föräldrar i sitt beteende mer än sina adoptivföräldrar just när det kom till skilsmässor. Troligen är det så att vi ärver våra biologiska föräldrars personlighetsdrag, vilka är det som påverkar oss och vårt beteende i våra relationer.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– För närvarande pekar bevisen på att skilsmässa är vanliga i vissa familjer på grund av att man genom att växa upp med skilda föräldrar inte är lika bra rustad med de egenskaper och det engagemang som krävs för att få ett äktenskap att hålla.

Låter kanske extremt deppigt, men så behöver det inte vara, menar Salvatore. I parterapi kan till exempel terapeuten hjälpa partnern som har växt upp med skilda föräldrar och fokusera på att boosta de egenskaper som krävs, så att äktenskapet går att rädda.

– Till exempel visar annan forskning att människor som är väldigt neurotiska tenderar att uppfatta sin partners beteende mer negativt än vad det egentligen är objektivt sett. Så att ta itu med de här underliggande personlighetsdragen är en bra strategi för att få personen att ty sig mer till sin partner, avslutar hon.

Källa: VC

Läs mer:

Annons