Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Digitala mäklarutmanaren Blok lanserad i Sverige

28 nov, 2019 
Digitala mäklartjänsten Blok lanserad i Sverige
Blok är den nya mäklartjänsten som vill digitalisera den traditonella bostadshandeln. Nu lanseras den digitala fastighetsförmedlaren i Sverige. Vi förklarar hur den fungerar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det finska techbolaget Blok är den senaste mäklarutmanaren på den svenska bostadsmarknaden. Företaget har digitaliserat mycket av försäljningsprocessen för att pressa ner mäklararvodet och använder sig bland annat av e-legitimation i sina budgivningar.

Blok fick sin början när grundaren Rudi Skogman år 2016 sålde sin lägenhet och kände att det rådde en brist på transparens kring vad han betalade för. Som ett alternativ till de klassiska mäklartjänsterna som redan fanns lanserades Blok på den finska marknaden våren 2017. Sedan dess har företaget förmedlat fler än 1 500 bostäder till ett totalt värde av drygt 3,7 miljarder svenska kronor.

I november 2019 lanserades den digitala mäklartjänsten i Sverige. Först ut är bostadsmarknaden i Stockholm.

– Egentligen tror jag förutsättningarna är ännu bättre än i Finland för en tjänst som vår, eftersom svenskar är väldigt bra på att till sig nya digitala innovationer, säger Rudi Skogman, grundare och vd för Blok globalt, i ett pressmeddelande.

Så fungerar digitala mäklaren Blok

Nu lanseras mäklartjänsten Blok i Sverige
Foto: Blok

Precis som vanliga mäklarbyråer sköter Blok fotografering, objektbeskrivning och marknadsföring. Men mycket av det pappersarbete som ofta görs manuellt har automatiserats.

Annons

– Vi på Blok finns för att göra det enklare och mer effektivt att sälja sin bostad. Många uppgifter är repetitiva och tidskrävande, vilket vi löst genom att digitalisera dem, säger Ludvig Hjalmarsson, vd för Blok i Sverige.

En annan aspekt som skiljer den digitala mäklartjänsten är att en visningsvärd håller i själva visningen av bostaden och en registrerad fastighetsmäklare tar vid efter och genomför affären. Blok tillämpar även digitala signeringar och gör planritningar i 3D som komplement till den klassiska planritningen.

Budgivning med e-legitimation

Det som även skiljer sig från den traditonella processen är att budgivningen görs med e-legitimation för att minska risken för falska bud. Budgivare verifieras och får en profil på sajten för att kunna följa budgivningar.

Dessutom kan man kan värdera sin bostad och få en uppskattning på mäklararvodet direkt på Bloks hemsida innan man tar kontakt med företaget. Värderingen görs med hjälp av en algoritm som baseras på bland annat försäljningsstatistik, slutpriser och fakta om bostaden.

Annons

– Vi vill vara bäst på att förmedla bostäder på ett transparent sätt. Därför är vi stolta över att kunna presentera hur mäklararvodet kommer att beräknas och vad maxtaket kommer att bli. Dessutom har vi byggt vår plattform så att alla som lägger bud är verifierade med e-legitimation. På så sätt hoppas vi att Blok ska kunna bidra med en tydligare, enklare och mer transparent bostadsaffär, säger Ludvig Hjalmarsson.

Bloks mäklare får betalt med fast lön utan provision baserat på slutpriset. Mäklararvodet hos Blok blir enligt företaget i genomsnitt hälften jämfört med traditionella mäklartjänster. Arvodet är 0,95 procent av försäljningspriset, men som högst 45 000 kronor.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Nu lanseras nya Hemnet-konkurrenten Boneo 

Enkla knepen som höjer värdet på bostaden – enligt mäklaren

Styla bostaden själv – 10 saker som gör bostaden mer attraktiv

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons