Så har Dianas kläder återskapats i filmen Spencer

Diana i röd kavaj och hatt samt en bild på Kristen Stewart i filmen Spencer klädd i en kopia av Dianas look.

I den nya filmen Spencer får vi följa tre betydelsefulla dagar i prinsessan Dianas liv. ELLE har tagit en närmare titt på kläderna som återskapats och jämfört dem med verkligheten. Se resultatet här!
11 januari, 2022
Prinsessan Dianas stilresa genom tiderna
0:45

Efter reklamen: Prinsessan Dianas stilresa genom tiderna

(0:45)

Slå på ljud

Diana, prinsessan av Wales liv avspeglas i den nya filmen Spencer. Dramat handlar om tre viktiga dagar i Dianas liv på 90-talet. Kristen Stewart, kanske mest känd för sin roll som Bella i Twilight gör rollen som Diana.

– Kristen kan spela många olika roller och hon kan spela mystisk, ömtålig och samtidigt väldigt stark, vilket är precis vad som behövs till den här rollen, sa regissör Pablo Larraín i en intervju med Deadline.

Spencer – en film om dianas liv

Filmen handlar om Dianas tillvaro under tre intensiva och känslosamma dagar. Titeln Spencer kommer från Dianas släktnamn och tydliggör filmens fokus på Dianas tillvaro.

Filmen utspelar sig under julhelgen 1992 och Diana tvivlar på sitt äktenskap med prins Charles, som setts allt oftare med Camilla Parker Bowles medan Diana tvingats spela den perfekta hustrun.

Kungafamiljen firar traditionsenligt jul på godset i Sandringham. Men bakom det till synes perfekta firandet har Diana andra tankar. Hon måste bort från det kungliga livet och skydda sig själv och sina söner, prinsarna William och Harry, från den outhärdliga exponeringen och förljugenheten.

Dianas verkliga looks som återskapats i Spencer

Under Dianas 16 år i rampljuset bar hon flertalet oförglömliga looks. En hel värld inspirerades av henne stil och ville bära så väl ”Diana Blazern” som ”Diana luggen”. Flera av hennes looks har återskapats i filmen Spencer och vi har tagit en närmre titt på hur det såg ut när Diana bar dessa och hur de ser ut i filmen.

Dianas vita långklänning i filmen Spencer

Den balettinspirerade vita klänningen med gulddetaljer skapades av duon David och Elizabeth Emanuel 1986. Fem år tidigare stod de även bakom en av Dianas allra mest ihågkomna looks, bröllopsklänning som hon bar 1981.

Den vit- och guldskimrande klänningen bar Diana vid flera tillfällen, bland annat på den tyska ambassaden i London 1 juli 1986 och vid premiären av James Bond-filmen The Living Daylights 1987. Klänningen som var smyckad med strass, pärlor och gulddetaljer såldes senare på en auktion i London.

I filmen Spencer bär Kristen Stewart en liknande klänning där det v-ringade korsettlivet bytts ut mot en stor rosett samt en rak ringning prydd med vit tyll. Dessutom är klänningens kjol dekorerad med fler gulddetaljer än orginalet och den är heller inte lika vid som den klänning som Diana bar.

Dianas rutiga kavaj i filmen Spencer

Diana bar ofta kavajer och blazers i olika färger och materialval. Den här röd-gröna kavajen i rutigt ylletyg från Catherine Walker med tillhörande kjol bar hon bland annat vid ett officiellt besök i Frankrike 1988 samt i Portsmouth England 1989.

Outfiten har återskapats i filmen Spencer där den utgör ett av Stewarts nyckelplagg under de tre dagarna på Sandringham.

Dianas 80-talsdräkt i filmen Spencer

Diana maxade 80-talets mode och i samband med en parad vid Dartmouth Royal Naval Collage 1989 bar hon den här röda outfiten. Åter en Catherine Walker-klänning och hatt designad av Philip Somerville.

De vitklädda knapparna, ränderna och djärva färgerna symboliserade så väl tidens mode som Dianas känsla för stil och sätt att uttrycka sig genom klädval. I filmen Spencer bär Kristen Stewart en identisk klädsel fast i gul färg.

Dianas jullook i filmen Spencer

Juldagen 1993 var Diana klädd i en svart och röd look när kungafamiljen traditionsenligt närvarade vid gudstjänsten i St Mary Magdalene, Sandringham. Efter besöket i kyrkan lämnade Diana familjen istället för att återvända till godset. Det var tydligt att något inte stod rätt till bakom slottsväggarna. Och visst var Dianas val av färger även ett tydligt tecken på det.

Samma look har återskapats i filmen Spencer och Kristen bär kläderna i filmatiseringen av juldagen.

Återskapandet av kläderna påminner även om en look som Diana bar under ett besök i Leicestershire 1984.

Dianas sportjacka i filmen Spencer

Bortom det kungliga strålkastarljuset klädde sig gärna Diana i en mer sportig stil. Som här 1992 när hon lämnade prins Harry vid skolan. Klädd i en röd bomberjacka med skinnärmar, blåa jeans, nätta guldörhängen och ett bar bruna snörstövlar. En identisk jacka och örhängen bär Kristen i filmen Spencer.

Dinas bröllopsklänning i filmen Spencer

Fyra månader efter förlovningen med prins Charles stod Diana brud i Sankt Paulskatedralen i London. I en 80-talsbakelse till klänning med över 10 000 broderade pärlor och ett 7,6 meter långt släp.

I filmen Spencer får vi inte ta del av dramatisering av bröllopsdagen, men vi får se en glimt likt en flashback-sekvens av Kristen Stewart i en återskapad version av Dianas bröllopsklänning. Med stora puffärmar, siden, taft, volangpryddt liv och en identisk kopia av Spencer Tiaran.

Foto: EF Neon/TT