Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Det här innebär Sveriges nya samtyckeslag!

24 maj, 2018 
AvElsa Sjögren
Under onsdagen röstade riksdagen ja till en samtyckeslag. Detta innebär att från och med 1 juli blir det förbjudet att ha sex med någon som inte uttryckligen säger, eller visar, att hen vill ha sex.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Frågan om en samtyckeslag har debatterats länge och noga – och i går röstade riksdagen ja till regeringens förslag, skriver SVT Nyheter. Enkelt förklarat innebär lagen att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller aktivt visar att hen vill ha sex. Tidigare har det krävts att förövaren använt sig av hot, våld eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Lagförslaget har bland annat fått kritik från Lagrådet som menat att det är för otydligt. Nu har regeringen gjort ett tillägg i lagförslaget för att förtydliga:

”Vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt”.

I lagförslaget inför man även två nya brott: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Vid oaktsamhetsbrott behöver det inte finnas uppsåt. Även minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Gärningsmannen ska även ha svårare att försvara sig med att hänvisa till att offret såg äldre ut fysiskt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.

LÄS OCKSÅ:

Metoo-uppropens 7 krav till jämställdhetsminister Åsa Regnér

Alicia Vikander om kärleken, kändisskapet och #MeToo

Kvinnor slöt upp – betalade #metoo-dömd kvinnas böter

 

Annons