Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Det här visste du inte om säsong 8 i Game of Thrones

30 apr, 2019 
Det här visste du inte om Game of Thrones säsong 8
Att göra sista säsongen av Game of Thrones har inte varit enkelt. Folk har svimmat av, fått jobba kalla nätter och tvingats bära munskydd på grund av rök. Som om inte det vore nog kunde en helikopter orsakat den största spoliern någonsin. Det här visste du inte om säsong 8 av Game of Thrones!
Annons

Den åttonde och allra sista säsongen av Game of Thrones är i full gång. Förhoppningsvis får vi snart veta vem som i slutet kommer sitta på den omtalade järntronen och vilka som kommer att få sätta livet till på vägen. Amerikanska Entertainment Weekly besökte inspelningarna av sista säsongen på Nordirland och avslöjade en hel del spännande detaljer kring skapandet av Game of Thrones. Här har vi plockat ut godbitarna!

1. Helikopter skapade spolier-panik

Game of thrones avsnitt 3 säsong 8

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vid ett tillfälle under inspelningarna flög en helikopter förbi mitt under en känslig scen som riskerade att bli en enorm spoiler om det var så att någon tog bilder från luften. Produktionen var tvungen att spåra helikoptern samtidigt som serieskaparna David Benioff och Dan Weiss informerades om den möjliga läckan. Som tur var visade det sig vara en polishelikopter som flugit förbi och inte en helikopter lastad med paparazzis.

Annons

2. Längsta obrutna actionscenen – någonsin

Game of thrones avsnitt 3 säsong 8

Hela förra säsongen och början av säsong 8 byggde upp mot den enorma actionscenen, det nödvändigt onda i avsnitt 3: Kriget mellan de levande (alla våra favoriter) och de dödas arme (Nattkungen och hans evigt växande crew). Krigsavsnittet tros vara den längsta obrutna actionscenen någonsin. Den exekutiva producenten Bryan Cogman beskrev avsnittet som  ett stort avancerat pussel med sekvenser inuti sekvenser inuti sekvenser.

3. Skådespelarna fick jobba natt i 3 månader

Arya Stark avsnitt 3 säsong 8

Säsong 8 består (bara) av sex avsnitt. Men dessa tog 10 månader att filma. Det stora kriget utspelar sig i mörkret vilket innebar att skådespelarna fick jobba natt i 11 veckor. Flera av dem har berättat om krigsscenerna i det iskalla vädret. ”Ingen kan förbereda dig på hur fysiskt dränerande det är. Det är natt efter natt, igen och igen och det slutar inte. Du får inte bli sjuk och du måste ta hand om dig själv eftersom det är så mycket att göra som ingen annan kan göra. Det finns stunder där du är trasig som människa och bara vill gråta”, säger Maisie Williams (Arya Stark), i intervjun med EW.

Annons

4. Studerade Sagan om Ringen

Legolas i Sagan om Ringen

En av de mest kända krigsscenerna på film, och även den längsta är Slaget vid Helms klyfta, ur Sagan om de två tornen. Scenen är nästan 40 minuter lång. Inför den superlånga krigsscenen i Game of Thrones studerade regissören för det avsnittet, Miguel Sapochnik, Slaget vid Helms klyfta för att försöka hitta ett sätt att inte få tittarna att tröttna på för mycket svärdslungande och dödande.

5. Skådespelare svimmade av under inspelningen

Game of thrones avsnitt 3 säsong 8

I den långa intervjun med Entertainment Weekly framgår att någon av de återkommande skådespelarna svimmade av under inspelningarna. Vem det är hålls hemligt men det framgår att det gäller en kvinnlig skådespelerska. Hon ska ha undersökts av sjukvårdspersonal på plats innan hon fick gå hem tidigt den inspelningsdagen.

Annons

6. John Bradley svingade svärdet för bra

Sam i Game of Thrones säsong 8

Tanken är inte att Samwell Tarley ska vara en mästare på att svinga sitt svärd (även om han är mycket stolt över att han faktiskt var den första som dödade en white walker). Under inspelningen av en av scenerna i säsong 8 såg han helt enkelt för badass ut och han var tvungen att ta om för att vid nästa tagning se mer osäker ut. ”Sluta var så bra”, sa regissören Sapochnik till honom.

7. Jobbade iförda ansiktsmasker

Arya i Game of Thrones

Många stridsscener är väldigt dimmiga på grund av att det brinner i Winterfell. För att åstadkomma dimman i de scener som filmades i studion använde man en blandning av paraffin och fiskolja som värmdes upp av en maskin. Men det visade sig inte vara helt enkelt att befinna sig i dimman. Folk började hosta och flera medlemmar i produktionen fick använda ansiktsmasker.

Annons

8. Superhemlig inspelning av sista avsnittet

Jon Snow Game of Thrones

Det sjätte och sista avsnittet spelades in under superhemliga former. För att få närvara under inspelningen behövde medlemmar i produktionen bära en bricka märkt ”avsnitt 6”. Vissa scener spelades till och med in under stängda former. Dessutom är det serieskaparna själva, David Benioff och Dan Weiss, som regisserat det allra sista avsnittet.

9. Full och borta från internet

Tyrion Lannister säsong 8

Enligt båda serieskaparna hoppas dem att tittarna ska älska slutet på Game of Thrones. Samtidigt är dem överens om att det inte går att göra alla nöjda. Själv tänker Benioff vara väldigt full och hålla sig långt borta från internet när det är dags för sista avsnittet och vi äntligen får veta hur allt slutar.

Annons

10. Syns aldrig i samma scen för att de vägrar vara i samma rum

Cersei Lannister Game of Thrones säsong 8

Det är inte bara i Winterfell och Westeros som det är drama. Cersei Lannister och Bronn syns aldrig i samma scen, trots att de båda befunnit sig i Kings Landing vid samma tillfälle då och då under seriens gång. Anledningen är att Lena Headey och Jerome Flynn tidigare dejtat, men det inte slutat bra. 2014 avslöjade en medlem i produktionen att skådespelarna varken pratade med varandra eller ens ville befinna sig i samma rum.

Annons