Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Det här är Blackout Tuesday – hashtaggen som tar över Instagram

02 jun, 2020 
AvStina Dahlgren
Svarta rutan betyder
Just nu fylls Instagram med svarta rutor under hashtaggen Blackout Tuesday. Men vad betyder det egentligen? Här är historien bakom bilderna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Eric Garner, Trayvon Martin – de har alla blivit dödade på grund av sin hudfärg.

Breonna Taylor och Trayvon Martin

Breonna Taylor låg och sov i sitt eget hem när två poliser stormade in utan förvarning. Hennes pojkvän sköt ett skott i självförsvar då han först trodde att det var inbrottstjuvar, och träffade en polisman i benet. Breonna Taylor träffades av åtta skott från poliserna och dog.

Trayvon Martin var 17 år när han blev skjuten till döds av en grindvakt som ansåg att Martin ”såg misstänkt ut” och verkade ”ha något skumt för sig”. 17-åringen var helt obeväpnad, men grindvakten friades i domstolen då denne hävdade sin rätt till självförsvar. Exakt vad han försvarade sig emot är ännu oklart, och många såg den friande domen som ett bevis på att det amerikanska rättssystemet ansåg att afroamerikaners liv var mindre värt.

Fallet George Floyd

Senast i raden av alla som mist livet är det uppmärksammade fallet George Floyd. Förra veckan larmades polisen i Minneapolis, USA, av ett butiksbiträde efter att en man hade försökt betala med falska sedlar. Mannen, som var den 46-årige George Floyd, greps och sattes i handfängsel. När han lades på marken tryckte en polis sitt knä över Georges nacke.

Annons

Trots att George inte gjorde motstånd och bad polismannen om hjälp då han inte fick luft, så fortsatte knät att tryckas mot hans nacke. George Floyd dödförklaras senare den dagen och det blev startskottet på de högljudda protester som nu spritt sig över hela USA.

Tjejer håller upp skyltar med budskap om Black Lives Matter
I USA är protesterna högljudda och folk med alla hudfärger demonstrerar tillsammans mot rasism.

#TheShowMustBePaused

Även i resten av världen har fallet George Floyd uppmärksammats stort och många vill nu visa sitt stöd för rörelsen Black Lives Matter, och i och med det även ta avstånd från rasism. Många initiativ och insamlingar har startats världen över och en av dem är hashtaggen #TheShowMustBePaused, på svenska översatt till ”föreställningen måste pausas”.

Annons

Från början är det ett initiativ från Brianna Agyemang och Jamila Thomas, marknadschefer på skivbolaget Atlantic Records. Tisdagen den 2 juni 2020 kommer de att låta musiken tystna i hopp om att viktiga budskap ska nå fram istället. Det är ett sätt att protestera mot rasism och polisens våld mot mörkhyade. Flera skivbolag har valt att haka på initiativet, bland annat Warner, Sony och Universal.

Vad är Blackout Tuesday?

Men det är inte bara skivbolagen och musikbranschen som vill vara med och göra skillnad. Klädföretag, sminkbolag och idrottsvärlden har även de hoppat på tåget och den övergripande hashtaggen för alla branscher har kommit att bli #BlackoutTuesday. Under dagen uppmanas mörkhyade personer att inte köpa eller sälja något för att visa vilken skillnad de gör och hur mycket de behövs i samhället.

Vad betyder de svarta rutorna på Instagram?

Under Blackout Tuesday fylls även sociala medier av svarta rutor. Det är ett sätt att ”pausa” sociala medier och visa sitt stöd i protesterna genom att lyssna på de röster som behöver bli hörda. Kändisar som Benjamin Ingrosso, Janni Olsson Delér, Sarah Dawn Finer, Lisa Ajax, Renaida och Molly Sandén är bara några av alla de som postat helsvarta bilder på sina sociala medier under hasgtagen #BlackoutTuesday.

en svart ruta på instagram
Blackout Tuesday är en protest mot rasism och polisvåldet mot svarta personer. David Beckham är en av alla de som visat sitt stöd för Black Lives Matter.

De som vill visa sitt stöd och själva vill posta en helsvart bild uppmanas dock att inte använda #BlackLivesMatter då flödet för den hashtaggen riskeras att fyllas med enbart svarta rutor. Det gör det då svårare för viktiga bilder och filmer i Black Lives Matter-rörelsen att nå ut.

LÄS MER: 

Så reagerar världen på George Floyds död

Ny rapport: Afrosvenskar får lägre lön oavsett utbildning

Efter massiva kritiken: Pepsi drar tillbaka reklamen med Kendall Jenner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons