Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Det händer på internationella kvinnodagen 2020

02 mar, 2020 
Av
Internationella kvinnodagen uppmärksammas den 8 mars på olika sätt runt om i landet. Här listar vi utvalda evenemang i Stockholm, Göteborg och Malmö.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mia Skäringers hyllade show No More Fucks To Give går upp på bio den 8 mars. Showen kommer att visas på över 100 biografer dels på internationella kvinnodagen och dels vid ytterligare ett tillfälle den 10 mars.

”För dem som gick före och för dem som kommer efter. Till dig som skrivit till mig att du inte vågat gå, för att gubben hemma inte gillar mig och det jag står för. Till dig som fick stryk kvällen innan du skulle gått på föreställningen och därför inte kunde visa dig ute. Till dig som lider av panikångest och inte pallade arenan. Till dig som inte fick barnvakt, som födde ett barn, var sjuk eller av andra skäl ville men inte hann se. Gör denna dag till din, skriver Mia i ett Instagraminlägg inför biljettsläppet.

Fem procent av intäkterna går oavkortat till MÄN (Män för jämställdhet), en feministisk organisation som även driver stödchatten Killfrågor. Dit kan killar mellan 10-20 år vända sig och prata helt anonymt om till exempel mobbning, sexualitet, identitet och våld.

Annons

Här listar vi fler evenemang i Stockholm, Göteborg och Malmö som uppmärksammar internationella kvinnodagen:

Evenemang i Stockholm

Årets Selma 2020 med Kakan & Ametist

På teatern Göta Lejon utlovas en helkväll som kretsar kring feminism, scensamtal och mingel. Kakan Hermansson pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer. Ametist Azordegan är kvällens DJ. Gäster på scenen är bland andra Little Jinder, Karin Kajjan Andersson, Atilla Yoldas, Amanda Colldén & Anna Dahlbäck (Alla våra ligg) och Cecilia Bödker Pedersen (Föreningen Storasyster).

Bonnierförlagen delar ut det feministiska priset Årets Selma till en hemlig vinnare. Åldersgräns är 18 år eller yngre i målsmans sällskap.

Vernissage Konsten att vara Kvinna

På hotell Miss Clara by Nobis öppnar utställningen där 13 utvalda kvinnliga konstnärers verk visas. Dessa kan sedan beskådas i hotellets Ballerinarum fram till 16 april. Verken berättar om hur det är att vara just kvinna. Hittar du någonting du fastnar för? Verken är till salu och prissatta av konstnärerna själva.

Annons

Kvinnliga filmskapare på biograf Zita

På biograf Zita uppmärksammas ojämställdheten i filmbranschen genom att man dagen till ära enbart visar filmer gjorda av kvinnliga filmskapare. Det utlovas film för både stora och små och två förhandsvisningar av kommande filmer.

Några filmer ur programmet är Emma av Autumn de Wilde, The Farewell av Lulu Wang, Unga kvinnor av Greta Gerwig och Rita och krokodil av Siri Melchior.

Evenemang i Göteborg

Molly Sandén på Göteborgs konserthus

Sveriges just nu klarast lysande popstjärna Molly Sandén ger en konsert. Hon kommer spela låtar från de kritikerhyllade albumen Större och Det bästa kanske inte hänt än. Då Molly är en stark feministisk röst tillägnas kvällen kampen för jämställdhet.

Seminarier om genus på Göteborgs universitet

Göteborgs universitet bjuder in till en öppen seminariedag där de ger inblick i genusrelaterad forskning och fakta kring vad genus innebär för individen och samhället. Varje seminarium avslutas med en frågestund. Evenemanget är gratis och öppet för alla. Kaffe och te serveras i pauserna.

Annons

Filmvisning på Hagabion

Hagabion uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att visa utvald och angelägen film som sätter fingret på precis varför dagen behövs. Bland annat visas Saudiarabiens andra Oscarsnominering någonsin, En kvinnas val. Dessutom Delphine och Carole om de två kvinnorna som blev näst först i 70-talets Frankrike med att äga en bärbar filmkamera. Avslutningsvis dokumentären Woman där 2000 kvinnor från 50 olika länder har intervjuats.

Evenemang i Malmö

Filmvisning på Biograf Panora

Under hela veckan lyfter biograf Panora fram kvinnliga regissörer med exklusiva förhandsvisningar, premiärer, klassiker och mingel. Särskilt fokus ligger på arabiska filmer där man bland annat förhandsvisar Haifaa Al Mansours (Den gröna cykeln) nya film En kvinnas val.

E-sport för kvinnor och icke-binära

Föreningen Malmö e-sport arrangerar FemPowerUp!, en tävling för kvinnor och icke-binära. Det blir tävlingar i Overwatch (3v3) och League of Legends (3v3).  I potten finns det fina priser till de vinnande lagen i form av gear. Naturligtvis får alla, även män, komma och heja på.

Foto: Annika Berglund

LÄS MER:

Modemärken som uppmärksammar internationella kvinnodagen 2020

Därför uppmärksammas internationella kvinnodagen

10 grymma filmer av kvinnliga regissörer som du inte får missa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons