Det händer med ditt hår om du tvättar det för ofta

Händer om du duschar håret för ofta

Vi vet att vi inte ska tvätta håret för ofta – men vad beror anvisningen på egentligen? I grund och botten handlar det om att övertvätt leder till torr hårbotten och faktiskt också fett hår. Här följer en mer utförlig förklaring.
19 mars, 2019

Det råder delade meningar om hur ofta vi bör tvätta vårt hår. Men ett generellt råd som ofta återkommer när man pratar med experter är att varannan eller var tredje dag är optimalt. Att behovet varierar beror bland annat på hårkvalitet och hårtyp, men också på faktorer som livsstil och var man bor.

Men vad händer då om man ständigt tvättar håret? Kan det vara farligt – eller är det bara något man säger? Faktum är att de naturliga oljorna i håret försvinner om vi tvättar det för ofta, vilket i sin tur ger ett mer torrt och sprött hår. Precis som huden producerar hårsäckarna talg för att återfukta håret, och har du då torkat ut det genom att tvätta det för ofta börjar kroppen tillslut producera mer talg för att balansera upp. Det slutliga resultatet blir att håret känns flottigt och ofräscht.

Tips för att slippa tvätta håret lika ofta

En grundregel är alltså att ju mer sällan du tvättar ditt hår – desto mindre blir behovet. Är du van vid att rengöra ditt hår varje dag tar det så klart lite tid att vänja sig av med vanan, men minskar du tvättandet successivt och accepterar att gå med fett hår ett par dagar i veckan kommer du ganska snart märka skillnad på ditt hår och dess behov av rengöring.

För att minska behovet av att duscha är ett bra tips att minimera användandet av värmeverktyg och hårprodukter, samt parera hårtvättandet med att använda torrschampo. Kom också ihåg att alltid schamponera ditt hår två gånger när du väl tvättar det. På så sätt blir håret rengjort på djupet och inte smutsigt lika snabbt igen.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Marie Claire

Läs mer:

Så lyckas du med bruduppsättningen – 24 fina håraccessoarer att köpa

De hetaste frisyrtrenderna att satsa på i höst

Diadem, hårband och scarfs – 20 fina håraccessoarer i butik just nu