Internetspråk – det betyder LOL, TBH, SMH och 12 andra förkortningar

Det betyder de vanligaste förkortningarna på internet.

TBH, SMH, LOL... Har du koll på internetspråket? Med ELLEs ordlista kan du snabbt kolla upp vad några av de vanligaste förkortningarna online egentligen betyder.
12 mars, 2021
Slå på ljud

Sedan internets uppkomst i början av 90-talet har The World Wide Web inte bara revolutionerat sättet vi lever våra liv – även språket har fått sig en uppdatering. Eftersom man ofta vill att det ska gå fort när man kommunicerar i skrift online har förkortningar fått en självklar plats i ordförrådet. ELLE listar några av våra vanligaste förkortningar – så att du aldrig mer behöver undra vad något egentligen betyder.

ASAP – As soon as possible

Har du fått ett mail där kollegan skriver att hen ska återkomma med svar ASAP? Det betyder att personen i fråga återkommer så snart som möjligt.

CTS – Changing the subject

Vill du byta ämne och prata om något annat? Då kan du skriva CTS för att visa att du nu börjar prata om något helt annat.

OMG – Oh my god

En slang-klassiker som funnits med länge som betyder att något är chockerande eller stort.

BFF – Best friends forever

Har du en riktigt nära bästa vän? Då är det förmodligen din BFF – en person du alltid kommer vara nära!

ROFL – Rolling On the Floor Laughing

När något inte bara är roligt utan väldigt VÄLDIGT roligt kan man skriva ROFL som på svenska översätts till att man rullar runt på golvet och skrattar – ett klassiskt skrattanfall helt enkelt!

IMHO – In My Humble Opinion

En förkortning som på svenska betyder: i min ödmjuka mening. Uttrycket används ofta innan man ska säga vad man tycker om något.

LOL – Laugh Out Loud

När något är roligt kan man skriva LOL som betyder att man skrattar högt!

BTW – By the way

BTW betyder ungefär: jo, förresten – BTW, jag kommer bli lite sen ikväll.

BRB – Be right back

När du chattar med någon men snabbt måste hämta kaffe eller gå ut med hunden kan du skriva BRB, som betyder att du snart kommer tillbaka – men att du under en kortare stund inte kommer kunna svara på meddelanden.

LMK – Let me know

Har du fått ett meddelande som avslutas LMK? Då betyder det att avsändaren förväntar sig ett svar.

TBC – To be confirmed

När du vill ta reda på om det kommer bli en andra säsong av en favoritserie kanske du har mött begreppet TBC. Det betyder att något inte ännu har blivit bekräftat.

FYI – For Your Information

Översatt betyder FYI något i stil med: om du är intresserad – FYI har du sett att nya numret av ELLE kommit ut?

SMH – Shaking my head

Den engelska förkortningen används ofta för att uttrycka misstro eller förakt mot något eller någon. Man skakar helt enkelt oförstående på huvudet åt en viss situation eller person.

DIY – Do it yourself

Du har säkert ramlat över artiklar eller videos online som innehåller förkortningen DIY som helt enkelt översatt betyder att göra något själv. Istället för att köpa något kan du göra det själv och ja, du gissade rätt, då DIY:ar du!

TBH – To be honest

TBH betyder översatt om jag ska vara ärlig och kan användas när du ska berätta sanningen för någon.

Foto: Netflix