Den prickiga blomman som gör skillnad

I år har majblomman tagit en ny och trendig form. Den röda lilla blomman pryds av svarta nyckelpigeprickar och varje blomma är olik den andra.
04 februari, 2017

Majblomman fyller 110 år och firar det med att anta sin kanske mest utstickande form sedan blomman började säljas. I år är blomman röd med svarta prickar på och liknar en nyckalpiga.

Varje år kan barn gå in och skapa sin egen blomma på majblomman.se. Sedan röstar ett antal skolklasser fram finalisterna – innan alla barn i hela Sverige röstar fram sin favorit. Vinnaren utses i januari – och i år blev det 11-åriga Miranda från Luleå som vann och därmed står för designen.

Och Matilda är trendig värre! De trendiga prickarna påminner om Yayoi Kusamas kända konstverk som nyligen visades på Moderna Museet i Stockholm. Dessutom är varje blomma unik då de svarta prickarna placerats på olika ställen på varje blommas kronblad. Precis som hos en nyckelpiga.

Yayoi Kusama framför sitt kända konstverk Dots Obsession

Den första majblomman någonsin såldes redan 1907 i Göteborg och då var blomman blå till färgen. Trots att majblomman under sina 110 år hunnit ha flera former och färger så har den aldrig tidigare haft en färg med massa prickar på.

Majblommans Riksförbund är Sveriges äldsta barnhjälpsorganisation och blomman börjar säljas den 6 april i år. Pengarna från försäljningen kommer bland annat att gå till glasögon, vinterkläder och fritidsaktiviteter för barn som har det svårt.