Träffa rätt person – med 9 enkla dejtingtips

Träffa rätt person – med 9 enkla dejtingtips

Nu finns det fler ställen än någonsin att träffa drömpartnern på, men dejting är ändå inte helt lätt. Håll koll på dom gamla hederliga dejting – reglerna och träffa rätt kärlekspartner!
22 september, 2015

Alla minns vi den där känslan, på den där första dejten, med den där personen, den där kvällen som man bara inte ville skulle ta slut. Pirret i magen inför dejten och den bubbla man hamnar i när allt bara klaffar med den man träffar är svårt att återskapa.

På senare år har dejtingbetéendet förändrats på så sätt att många träffas på nätet eller via appar. Redan 2009 uppgav 23 procent av alla svenskar i åldrarna 25-60 att de träffats via nätdejting och det finns idag ca 700 svenskspråkiga dejting-, matchmaking- och otrohetssajter.

Missförstå oss inte, vi säger inte att det är något som helst fel med nätdejting, kanske tvärtom; nu finns det fler ställen än någonsin att träffa drömpartnern på. Men hur mycket vi än försöker att förenkla dejtingprocessen är det fortfarande knepigt, så vi kan inte låta bli att tänka om det inte vore bra att anamma och påminnas oss om gamla hederliga dejting-regler – i kombination med det nya sättet att träffas?

Vi har därför listat 9 dejtingvanor som vi aldrig vill ska försvinna eller glömmas bort:

1. Gott uppförande är en grundregel. Att säga ”tack”, uppföra sig bra och att vara trevlig på en dejt kommer aldrig att gå ur stil. Det är väl inte för mycket begärt?

2. Klä dig efter tillfälle. Detta betyder inte att en måste klä sig som inför den finaste av galor (läs: Elle-galan), men det betyder helt enkelt att du inte dyker upp på en dejt och ser ut som att du är på väg till ICA för att köpa glass. Klädseln sätter ribban för kvällen.

3. Ignorera telefonen. Om du verkligen vill att den andra personen ska känna att du bryr dig; ignorera din telefon under hela dejten och visa uppmärksamhet för den du faktiskt är där för att träffa. Ett pågående samtal som avbryts av notifieringar bryter magin omedelbart. Messenger, Snapchat och Instagram finns faktiskt kvar även efter dejten.

4. Känn efter när det är dags att gå vidare. Om det inte kommer något samtal eller svar på ditt sms så är personen förmodligen inte den rätte, och inte värd att lägga din energi på. Fastna inte för länge i att söka en kemi som uppenbarligen inte är besvarad.

5. Var ärlig. Ni är båda vuxna människor, så agera som det. Spela inte spelet per automatik, utan försök se bortom det och var raka och ärliga mot varandra. Ärlighet varar längst – det vet vi ju.

6. Avslöja inte allt för tidigt. Lämna lite åt fantasin. Dela inte hela ditt livs historia på första dejten så att det finns lite mystik och mer att berätta om dig till nästa gång ni ses. En cliff-hanger om du så vill – något som gör att du och den andra personen bara måste träffas igen för att få reda på mer om den andra.

7. Prata med varandra personligen så tidigt som möjligt. Att skicka SMS och ha kontakt i sociala medier är lockande och lätt att fastna i, men att fastna i att skriva till varandra för länge lämnar utrymme för felaktiga tolkningar. Att tala personligen med varandra är det enda sättet att lära känna varandra på riktigt. Telefonsamtal funkar, det är också trevligt, men att ses på en promenad, middag eller annat är att rekommendera.

8. Kom ihåg detaljerna. Det är ofta de små sakerna som betyder mest för oss. Genom att minnas något enkelt såsom din dejts favoritchoklad, dejtens syskons namn eller favoritkaffe kommer att få dig att hamna på plus. Varför inte möta upp på dejt nummer två med den där latten på lättmjölk med en extra espresso-shot och caramel syrup som hen nämnde någon gång att hen bara ÄLSKAR?

9. Ha en plan. Tänk lite innan så att ni båda inte dyker upp till en dejt utan en aning om vad ni ska göra. Om du vill att hen ska veta att du bryr dig är ett sätt att visa det på genom att planera något –  vad som helst. Om du är osäker på vad dejten föredrar så kan du tänka ut ett par olika alternativ i förväg och låta den andra välja. Men att dyka upp och säga ”Vad vill du göra?” är irriterande och blir ofta stapplande och skapar osäkerhet hos båda.

Läs mer:

12 tips för första dejten – alla är helt gratis! >

Så blir du lyckligare i ditt förhållande >

Så vet du att din partner också är din bästa vän >