De här sakerna bråkar vi mest om på semestern

Bråka om på semestern

Vanliga gräl om pengar, barnen och sociala medier försvinner inte under semestern. Men det går att minska risken för att bli osams under ledigheten med bra planering och genom att strunta i att prata om pengar.
14 juni, 2019
6 tips för att hålla liv i relationen

Semester ska vara en tid av härliga äventyr, resor, lata dagar på stranden och sköna sovmorgnar. Men hur brukar det bli? Ärligt? Många situationer vi sätter oss i på semestern gör att risken för bråk och tjafs ökar. Dålig planering och att saker inte blir som man själv hade tänkt är två sådana riskökare.

Enligt en undersökning som Sifo har gjort, på uppdrag av reseföretaget Resia, uppger 30 procent av svenskarna att de aldrig bråkar på semestern och bara två procent uppger att de bråkar mer på semestern än annars. En anledning till att vi inte bråkar så mycket just under själva semestern är att vi har tagit tjafset redan innan vi åker iväg.

– Kanske kan det ha att göra med att 41 procent av svenskarna föredrar att planera och boka mycket redan innan man reser iväg på semestern. Därför blir det sannolikt en del diskussioner hemma innan man kommer iväg medan man sedan på resande fot har mindre saker att bråka om, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Bråk om pengar, barn och sociala medier

Men de som bråkar då, vad är det som startar konflikterna?

Jo, det är framför allt att man har olika intressen och inte kan komma överens om vad man ska göra på semestern. Att man har olika förväntningar på resorna är också ett vanligt trätoämne. Klassiska bråkämnen som pengar, barnen och sociala medier följer oss in i semestern. Under semestern kan vi också tjafsa om var och vad man ska äta på ett annat sätt än när vi är hemma.

Framför allt är det de yngre som bråkar. En stor del av den äldre åldersgruppen mellan 55 och 79 år säger att de aldrig bråkar på semestern, medan de yngre, tonåringar upp till drygt 20 år, bråkar mest.

Egentid och att inte prata om pengar ger fred

Så om man är medveten om att grälen ligger och lurar bakom hörnet på semestern, hur kan man göra för att hålla sams? I undersökningen fick intervjupersonerna svara på vilka deras bästa trick är.

Några av de viktigaste sätten är att ge varandra egentid, att fokusera på att hitta på nya äventyr så att det inte finns utrymme för tristess och gnäll och att välja resor där det mesta redan är fixat och bestämt före avresan. Andra väljer att resa utan barn eller till och med resa helt ensam. Att undvika tjafs om pengar genom att helt enkelt inte prata om det alls gör också att antalet bråk minskar.

Källa: Resiabarometern

Foto: Unsplash

 

Läs mer:

Träning på 10 minuter – 5 perfekta semesterpass

Klimatsmart semester – checklista att bocka av

Skippa flyget i sommar – här är 10 semesterparadis i Sverige