Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

De gör årets dogtag för Sthlm Pride

23 jun, 2015 
AvOlle Arnell
AvOlle Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Om lite drygt en månad är det dags för invigning av Stockholm Pride 2015. I dagarna kom årets dogtag ut – och bakom den står en duo som härmed inleder ett nytt samarbete.

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival, den äger rum i Stockholm och pågår i fem dagar. Stockholm Pride arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen. Festivalen hålls i år för artonde gången och det är tredje året som huvudområdet är på Östermalms IP, förra året kom över 18 000 personer dit.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Varje år tar Pride fram en dogtag tillsammans med en designer och årets Stockholm Pride-smycke är designat av duon Gunn Lundemo och Kristin Amparo. Det är ett unisex–halsband som består av en rostigt antik metallkedja med en ring som fått namnet “aringtofreedom”. Namnet syftar på årets tema för Stockholm Pride som är ”göra slut”.

Annons

– Det är en riktigt stor ära att få representera och designa något så stort, säger Gunn Lundemo i en kommentar. När ett förhållande eller äktenskap tar slut tar ju många personer ofta av sig sin ring och hänger den runt halsen istället. Därför kallar vi ringen för “aringtofreedom” som även kommer att vara inristat på insidan av ringen.

Under hösten kommer de att designa flera smycken ihop, där syftet är att skänka pengar till olika världsförbättrande ändamål.

– Vi har samma mål i det vi gör och det är att ägna oss åt välgörande ändamål och att låta våra styrkor och kanaler vi har utnyttjas på bästa sätt för att hjälpa dem som inte haft samma möjligheter som vi, säger Kristin och Gunn i en gemensam kommentar.

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

Annons


Årets dogtag. Foto: Linnéa Frank

Fakta om årets dogtagdesigners:

Kristin Amparo, sångerska och låtskrivare. Medverkade i Melodifestivalen 2015 med låten I See You.
Gunn Lundemo, DJ, festfixare, arrangör av Proud Pride Party 2015 1 augusti (som avslutar årets Pridefestival).

Tidigare Dogtag-designers

1998 – Efva Attling
1999 – Camilla Wessman
2000 – Tom Hedqvist
2002 – Christer Lindarw
2003 – Andy Gunnarsson
2004 – Luoise Häggberg
2005 – Lars Eriksson
2006 – Magnus Skogsberg
2007 – Margaretha Julle
2008 – Jake Rydqvist
2009 – Alessandro Falca
2010 – Sofia Priftis
2011 – Karolina Tullberg
2012 – Bea Szenfeld
2013 – Jean Paul Gaultier
2014 – Jessy Heuvelink

Annons