Därför vill alla ha dig när du redan har en partner

Det kanske låter som en skröna, men det finns gott om forskning som visar att det ligger mycket i det.
10 augusti, 2016

Många singlar skulle nog gärna bli mer uppvaktade när de är ute och minglar. Och vissa skulle hävda bestämt att de får fler blickar först när de inte längre letar efter någon, alltså när de redan har en partner.

Och det är faktiskt inte något vi bara har fått för oss. Det finns nämligen mycket forskning som visar att fenomenet är verkligt – och kvinnor påverkas av det mer än män.

Sammanfattat kan man säga att kvinnor som letar efter en bra partner indirekt använder sig av andra kvinnors omdöme. Om de ser en man (om vi använder ett hetero-par som exempel) tillsammans med en annan kvinna signalerar det att den mannen redan är testad – och att han klarade sig bra.

Men det finns saker som många kvinnor (medvetet eller inte) spanar extra mycket efter. Mannens yttre är ofta inte lika viktigt som utseendet hos den kvinna han är med, eftersom en man som dejtar en vacker kvinna signalerar att han måste vara något alldeles särskilt. Enligt studierna då.

På samma sätt kan män som dejtar ”mindre attraktiva” kvinnor själva också uppfattas som mindre åtråvärda.

Så till det finstilta i studierna: Kvinnor som suktar efter upptagna män vill inte att de ska vara för upptagna. Bäst var det om männen endast beskrevs som upptagna, eftersom det inte är definitivt. Om de däremot beskrevs som kära dalade kvinnornas intresse, och sämst var det ifall mannen var gift. Och det känns väl både rimligt och sunt.

Så, nu vet du. Det är alltså inte bara något du har fått för dig.

Källa: Psychology today

LÄS OCKSÅ: 10 vanor du bara ser hos riktigt lyckliga par