Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Därför uppmärksammas Internationella kvinnodagen

28 feb, 2020 
AvNina Nyström
Feminist tröja
Så länge Internationella kvinnodagen finns är vi inte jämställda. Fortfarande finns massor kvar att göra. Men 8 mars hyllar också vi de framsteg och framgångar våra medsystrar nått genom hårt arbete. Här är historien om hur Internationella kvinnodagen uppstod.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Internationella kvinnodagen uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Men det är också en dag för att hylla sociala, ekonomiska, kulturella och politiska åstadkommanden av kvinnor. Här är några av de viktigaste nedslagen som ledde till instiftandet av Internationella kvinnodagen.

Viktiga händelser som ledde fram till Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen har funnits i över hundra år och har sitt ursprung i kampen för kvinnlig rösträtt som drevs på många håll i världen under början av 1900-talet. Ett av de första kliven var 1908 när 15 000 kvinnor marscherade genom New York för rätten till högre lön, bättre arbetsvillkor och rösträtt.

1909 firades den första nationella kvinnodagen i USA, den 28 februari.

1910 – Internationella kvinnodagen föds

1910 anordnades den första internationella kvinnokonferensen, av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. Under konferensen föreslog tyskan Clara Zetkin att man borde införa en internationell kvinnodag, framför allt för att främja kampen för rösträtt och andra viktiga kvinnliga rättigheter. Över 100 kvinnor röstade enhälligt ja till förslaget och Internationella kvinnodagen var född.

Annons

19 mars 1911 anordnades den första Internationella kvinnodagen i Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike. Över en miljon människor samlades. Förutom rösträtt krävde kvinnorna bland annat rätt att kunna tillträda offentliga ämbeten och bättre arbetsrättigheter. 

I USA firade man fortfarande kvinnodagen den sista söndagen i februari, vilket även ryska kvinnor kom att göra 1913. Följande år hölls sedan flera kvinnomöten i Ryssland den just 8 mars för att protestera mot vad som skulle komma att utveckla sig till första världskriget.

1917 – ryska kvinnors kamp startar revolution

Den sista söndagen i februari 1917 inleddes en, på många sätt avgörande händelse. Efter flera år av krig led den ryska befolkningen av svält och de ryska kvinnorna strejkade för ”bröd och fred”, vilket blev startskottet för februarirevolutionen. Fyra dagar senare avsattes tsaren och den efterföljande provisoriska regeringen gav äntligen kvinnorna rösträtt.

Annons

Söndagen inträffade den 23 februari enligt den julianska kalendern, vilket är den 8 mars i den gregorianska kalendern – och som sedan blev inspiration för det slutliga valet av 8 mars som den nuvarande Internationella kvinnodagen.

1921 – 8 mars spikas som Internationella kvinnodagen

1921, under den andra internationella kommunistiska kvinnokonferensen i Moskva föreslogs att den Internationella kvinnodagen skulle infalla den 8 mars till minne av händelserna vid februarirevolutionen i Ryssland. 

1945 klubbades ett internationellt avtal som fastslog jämställdhet mellan kvinnor och män som en grundläggande mänsklighet.

1977 – FN gör Internationella kvinnodagen till högtidsdag

1975 anordnades FN:s första internationella kvinnokonferens. Då togs det första initiativet till att införa kvinnodagen på FN:s lista över högtidsdagar, vilket sedan skedde 1977. 1978 infaller den första kvinnodagen efter beslutet. I närmare 30 länder, främst i Asien och Afrika, är 8 mars en nationell helgdag.

Annons

Hur Internationella kvinnodagen uppmärksammas varierar dock mycket i olika länder, men dagen har på flera håll tappat sin politiska innebörd och blivit en dag då män uttrycker sin kärlek och uppskattning till kvinnor, mer liknande alla hjärtans dag eller mors dag.

I Sverige började Internationella kvinnodagen firas 1912, men datumet varierade från år till år, fram tills 1921. 1921 får också svenska kvinnor rösträtt.

Foto: TT

Källa: International Women’s day

LÄS MER: 

Be a lady they said – feministiska klippet alla borde se

Här är 15 feministiska framsteg i världen 2019

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons