Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Därför stannar vi i relationer som är dåliga

28 okt, 2018 
AvEmma Castman
Därför stananr man i en dålig relation.
Känner du att din partner inte är rätt för dig, samtidigt som du inte förmår dig själv att avsluta er relation? Det finns en förklaring till varför vi ofta håller oss kvar i förhållanden som är dåliga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Förhållanden är aldrig enkla, och det är i princip omöjligt att gå genom kärlekslivet utan konflikter och tvivel. Alla är inte alltid menade för varandra, värderingar förändras, människor växer isär och oförutsedda saker inträffar. Den du trodde var den rätta kanske inte är det längre, men ändå stannar du kvar. Varför? Beror det på pengar, familjesituation eller en rädsla över att tvingas leva ensam?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Förklaringarna är många, och skiljer sig så klart från fall till fall. Men en ny studie, publicerad i Journal of Personality and Social Psychology, tar upp en aspekt som man kanske inte tror ska påverka en så pass mycket som den verkar göra.

Partnerns känslor spelar stor roll

Studiens författare har undersökt vilka tankar som de som funderar på att lämna sina relationer oftast brottas med. Egen vilja och intressen var inte helt överraskade det som oftast styrde tankeverksamheten, men också ett övervägande av hur ens partner kommer att reagera på ett eventuellt uppbrott.

Annons

Ju mer beroende ens partner verkade vara av relationen, desto svårare var det att ta initiativ till att gå skilda vägar – detta även om man kände sig missnöjd med förhållandet och inte hade några starkare kärleksband till sin partner. Det här betyder att vi ofta bryr oss mer om vår partners känslor än våra egna, även om det påverkar vårt personliga mående negativt. Författaren till studien kunde även se att de som väljer att leva kvar i en mindre bra relation gör det med förhoppningen om att det ska bli bättre med tiden.

Men hur bra är det egentligen att trycka bort sina egna känslor och hoppas att saker och ting ska bli bättre om vi ger det tid? Mycket kan lösa sig men inte allt, och hur vet man säkert att ens partner skulle må dåligt av att gå skilda vägar om man aldrig pratat om det? Det finns få smärtfria uppbrott, men oavsett om man väljer att fortsätta kämpa eller bryta känns kommunikation som en förutsättning för att få saker och ting att fungera på sikt.

Källa: The University of Utah

Foto: HBO

Läs mer:

Experten: Har ni en dålig relation? Därför är det hans fel

Forskare: Därför stannar vi i olyckliga relationer

På jakt efter en ny relation – eller vill du vårda den du redan har? Se hit!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons