Kakan Hermansson: "Därför ska du rösta i kyrkovalet"

15 sep, 2017 
AvLisa Segerson
ELLEs bloggare Kakan Hermansson uppmanar alla till att rösta i kyrkovalet som äger rum på söndag. Här listar hon sina argument och anledningar till varför detta är så viktigt för ett öppet och inkluderande land.
Annons

Söndagen den 17 september är det dags för kyrkoval i Sverige. En av de personer som tycker att det är en självklarhet att rösta är ELLEs Karin Hermansson. Hennes starkaste argument till detta är att vi måste motverka de främlingsfientliga och homofobiska krafter som inte vill inkludera samkönade äktenskap och gemenskap i kyrkan. Vi har bett bloggerskan lista några punkter som ringar in varför det är så viktigt att ta sig till Svenska kyrkans vallokaler nu på söndag.

1. Ta kampen mot främlingsfientliga och homofobiska krafter

Svenska kyrkan är en plats för kärlek, sorg och gemenskap. Dit ska alla kunna gå vid behov av tröst, samtal men också för att dela glädje. Främlingsfientliga och homofobiska krafter vill inte inkludera samkönade äktenskap i framtidsvisionen för Svenska kyrkan. Alla ska inte få plats i deras kyrka. Under hur många år som helst har folk slitigt och krigat för att hbtq-personer ska kunna viga sig, att bögar och lesbiska ska få fira sin kärlek och ingå äktenskap precis som heterosexuella. Nu är inte året vi går tillbaka 50 år i tiden och accepterar ett sådan förbud eller att hatet tar över våra ceremonier.

Annons

2. Kyrkan har blivit en modern mötesplats – ändra inte det

Svenska kyrkan kämpar ofta i det tysta, de är inte ute efter likes eller uppmärksamhet utan jobbar utifrån varma värderingar och solidaritet. De mindre priviligierade kan ta emot hjälp från kyrkan, i form av monetär hjälp eller gåvor som mat eller julklappar. Från att ha varit en konservativ instans i flera hundra år är det nu Svenska kyrkan som öppnar upp sig, som tvärtom står för förändring. Det ska inte ses som radikalt att ha kvinnliga präster, men främlingsfientliga krafter står även för allt som modernitet inte är och vill ändra mycket av det som kyrkan utvecklat till en modern mötesplats. Det är så b, orka motarbeta kvinnliga präster och allas lika värde.

3. Strid för att alla ska vara välkomna

Alla ska vara välkomna till kyrkan. Svenska kyrkan ska vara en fysisk och mental plats för alla, oavsett ålder, klasstillhörighet och kön. Oavsett om du är född i Småland eller Afghanistan ska kyrkan inkludera dig, oavsett tro också. Nu ställer konservativa krafter upp i valet för att ”behålla gamla svenska traditioner” vilket innebär en selektiv solidaritet, och det hör inte hemma i 2017.

Annons

LÄS OCKSÅ:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons