Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Därför samlas klimatförnekare för att stoppa Greta Thunberg

10 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Greta Thunbergs strejk fortsätter inför toppmötet
400 klimatförnekare mobiliserar sig mot Greta Thunberg för att stoppa hennes framfart inom klimat- och miljöfrågor världen över. I ett brev som de har valt att kalla för "Det finns inget klimatnödläge" negligerar de nu koldioxidutsläppen och dess inverkan på klimatet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det var för cirka en vecka sedan som den 16-åriga miljö- och klimataktivisten Greta Thunberg kom fram i New York, USA, efter att ha seglat över Atlanten för att än en gång strejka för klimatets räkning. Väl framme i New York möttes Greta och hennes entourage av både hejarop och applåder från tusentals personer som samlats för att visa sin uppskattning.

Greta har som väl känt mer eller mindre fört klimatrörelsens talan framåt under en lång tid, och även fast de flesta uppskattar hennes hårda jobb finns det fortfarande ett fåtal som motsätter sig hennes åsikter.

Klimatförnekare vill stoppa Greta Thunbergs framgång

Enligt Independent har nu hundratals klimatförnekare trätt fram för att tillsammans skriva på ett brev som de har valt att kalla för ”Det finns inget klimatnödläge”. I brevet hävdar de att Greta Thunberg och alla som i dagsläget kämpar för miljö- och klimatfrågor överdriver och dramatiserar det kritiska läget.

Annons

400 personer, däribland både akademiker och politiker, har hittills undertecknat brevet som hävdar att klimatförändringarna är en myt och att koldioxidutsläppen inte påverkar den globala uppvärmingen.

FN:s klimattoppmöte i september 2019

Klimatförnekarna planerar att lämna in brevet vid FN:s årliga klimattoppmöte som går av stapeln i slutet av september. Enligt experter ska det vara ett desperat svar på det senaste årets uppmärksammade klimatdebatt där Greta har varit en stark frontfigur.

”Det finns ingen nödsituation och därför ingen anledning till panik… Vårt råd till politiska ledare är att vetenskapen ska syfta till att bättre förstå klimatsystemet, medan politiken i stället bör fokusera på att minimera en potentiell klimatskada”, står det bland annat i brevet enligt Independent.

Klimatförnekarnas kamp stoppar ändå inte Greta, som nyligen postade ett inlägg på Instagram där hon uppmanade sina följare att vara med och strejka. Hon skriver att hon själv kommer strejka både i New York och i Montreal i slutet av september:

”Den 20 och 27 september slår världen till igen för klimatet! Alla är välkomna att gå med, alla behövs”, skriver hon.

Läs mer:

Greta Thunberg har nått New York – här är världens reaktioner

Meghan Markle gästar Vouge – väljer Greta Thunberg till omslaget

Meghan Markles uppmaning: Följ Greta Thunberg på Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons