Därför får kvinnorna skulden när män är otrogna

Därför får alltid kvinnorna skulden vid en otrohetsaffär.

Enligt en studie tycker både kvinnor och män att skulden är kvinnans vid en otrohetsaffär – oavsett vem det är som har varit otrogen.
07 december, 2017

Precis som det finns löneglapp och orgasmglapp mellan könen finns också ett otrohetglapp. Män har historiskt sätt varit mer otrogna än kvinnor, vilket kan spåras tillbaka till tiden då kvinnan ansågs vara den som skulle hålla ihop familjen och var ekonomiskt beroende av mannen.

Men i takt med utveckling som förändringar i skilsmässolagen och en jämnare fördelning av föräldraledigheten har glappet minskat.

– Kvinnor är mer otrogna i dag än någonsin tidigare, säger Esther Perel, parterapeut och författare av boken The State of Affairs, till Refinery29.

I hennes bok refererar hon bland annat till en studie som visar att sannolikheten för att en heterosexuell kvinna ska vara otrogen har ökat med 40 procent sedan 1990-talet. Men sannolikheten för att en man ska vara otrogen är fortfarande 30 procent högre, visar samma studie.

Något som däremot inte har förändrats är vem som får skulden för otroheten. Det anses nämligen fortfarande att det är kvinnans fel när mannen är otrogen i ett heterosexuellt förhållande.

Den gamla normen hänger kvar

Andrea Bonior är psykolog och författare och förklarar vad det kan bero på. Hon menar bland annat att det finns en djupt rotad norm i vilken kvinnan är den som håller samman familjen och där hennes främsta uppgift har varit att ta hand om mannen och se till så att han är lycklig.

På Cardiff Metropolitan University har man utfört en (förvisso ganska liten) studie där 21 män och 23 kvinnor fick gå igenom Facebook-meddelanden som skickats under olika otrohetsaffärer. Både männen och kvinnorna svarade att otroheten var någon av kvinnornas fel – oavsett vem som hade varit otrogen i det heterosexuella förhållandet.

Majoriteten av kvinnorna lade skulden på den ”andra kvinnan” istället för på mannen som varit otrogen. Männen svarade också att det var någon av kvinnornas fel – antingen för att älskarinnan ska ha frestat mannen eller för att hustrun ska ha drivit mannen ifrån sig. Varken kvinnorna eller männen tyckte att det var ”den andre mannens” fel om det var kvinnan som varit otrogen.

Förhoppningsvis kommer även skuldglappet att minska så småningom, för att den som väljer att vara otrogen borde rimligtvis vara den som bär skulden – oavsett kön.

Källa: Refinery29

Läs mer:

Relationsexperten: Här är kriserna ert förhållande kan överleva

Ann Söderlund: ”Varför är sexet klart när mannen har kommit?”