Därför driver familjen dig till vansinne under julen

Därför driver familjen dig till vansinne under julen

Har du en tendens att bli den sämsta versionen av dig själv när familjen är samlad för att fira jul? Det finns en förklaring till varför!
10 december, 2018

Julen närmar sig med stormsteg och för många innebär det ledig tid tillsammans familjen. Härligt med tanke på att man inte ses särskilt ofta – men också ansträngande för måendet.

För även om man älskar sina familjemedlemmar över allt annat kan det vara jobbigt med större tillställningar där alla är samlade. Pressen på att komma överens med släkten samtidigt som man ska närvara med sitt härligaste jag kan blir för mycket. Men vad är det egentligen som gör att vi tycker att det är jobbigt att umgås kring juletid?

Barn blir barn – och föräldrar blir föräldrar

I en intervju med Huffington Post förklarar psykologen Joseph Cilona att en av de vanligaste anledningarna till att vi drabbas av panik när vi umgås med familjen beror på miljön vi befinner oss i. För utan att vi själva märker av det har vi en förmåga att trilla in i gamla vanor när vi spenderar tid tillsammans med släkten.

Vi börjar bete oss som vi gjorde när vi var mindre och blir också behandlade som om vi vore barn. Vi känner besvikelse över att våra föräldrar inte ser oss som vuxna – samtidigt som vi förväntar oss att de ska serva och finnas där.

”Den här typen av reaktion kan såklart uppstå när som helst under året, men har en tendens att bli mer påtaglig under längre ledighet tillsammans”, säger Joseph Cilona i intervjun.

Så löser du situationen och skapar julefrid

Bara genom att vara medveten om att familjen har förmågan att driva dig till vansinne blir situationen mer hanterbar. Är du dessutom noga med att prioritera egentid blir allt ännu enklare. Unna dig pauser när du känner att nerverna behöver det och skäms inte över att gå ut på ensamma promenader trots att familjen vill umgås.

Blir det ändå inte bättre? Berätta för dina föräldrar hur du känner för att vara hemma. Att du upplever det som att du blir behandlad som ett barn – och att den känslan gör dig mindre trevlig. Genom att våga prata om problemet göra du alla en tjänst.

Källa: Huffington Post  Foto: The family stone

Läs mer:

Julens dolda stressfällor – så duckar du dem!

Ny undersökning: Julmusik påverkar arbetsmiljön negativt

13 anledningar till att din syster är den bästa presenten du har fått av dina föräldrar