8 tecken på att det är dags att byta jobb

8 tecken på att det är dags att byta jobb

Under semestertider och långa ledigheter brukar många reflektera över var de är i livet och kanske främst sin arbetssituation. Det är inte en slump att många väljer att leta nytt jobb efter sommaren och i januari.
07 augusti, 2017

Funderar du på om det är dags att byta jobb? Kanske har du den senaste tiden inte trivts lika bra som vanligt på din nuvarande arbetsplats, insett att du är underbetald eller kanske till och med överkvalificerad för dina arbetsuppgifter? Kanske känner du att det är dags för något nytt och spännande?

LÄS ÄVEN: 10 SAKER VI TVINGAS STÅ UT MED PÅ JOBBET

Det bästa är alltid att ha en rak och ärlig diskussion med din närmaste chef om hur du känner innan du säger upp dig. Det kanske finns planer för din roll i framtiden som du inte vet om, kanske kan din chef ge dig annorlunda arbetsuppgifter eller höja din lön. Undersök alltid hur möjligheterna ser ut där du är idag innan du söker dig vidare.

– Om du verkligen hatar det du gör ska du absolut sluta, men inte förrän du har identifierat något som du kan älska i framtiden, säger Daniel Gulati, en av författarna till boken Passion and Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders.

Hur vet du om det, trots allt, är är dags att byta jobb? Vi har samlat åtta tecken.

1. Du har ingen passion för ditt jobb längre

Alla har vi dagar då jobbet känns grått och trist. Om känslan har funnits där under en längre tid kan det vara ett tecken på att du är understimulerad. Kanske finns det andra arbetsuppgifter du kan göra? Ha en ärlig diskussion med din chef för att se vilka möjligheter som finns på ditt nuvarande jobb innan du söker dig vidare.

2. Du känner inte att du spelar någon roll

Alla vill vi känna att när vi går hem för dagen har vi gjort något av betydelse. Och låt oss vara ärliga, alla dagar är inte fulla av superproduktion. Men om du känner att just du inte spelar någon roll för arbetsplatsen, att du inte får någon uppskattning eller att ingen ser dig – då är det troligtvis dags att se sig om efter något nytt.

3. Du tycker tiden går sakta

Om du aldrig blir uppslukad av något utan istället har mycket tid för dagdrömmeri är det ett tecken på att du behöver byta arbetsuppgifter – eller få mer motivation. Det kan du få genom att antingen byta arbetsuppgifter eller se dig om efter ett nytt jobb.

4. Du trivs bara när du är ledig

De flesta av oss gillar att vara lediga, men om du bara trivs med tillvaron under dina lediga dagar är det ett tecken på att du bör byta jobb. Har du stark ångest på söndagskvällarna är även det ett tecken.

5. Dina värderingar skiljer sig från arbetsgivarens

Även om du inte delar de värderingar din chef/arbetsgivare har står du indirekt bakom dem genom att jobba på företaget. Om du inte är bekväm med detta bör du byta jobb.

6. Du talar negativt om ditt jobb

De flesta av oss har ett behov av att ventilera saker, ibland arbetsrelaterade, med vår familj och vänner. Om du jämt och ständigt pratar illa om ditt jobb och inte kan släppa det när du kommer hem är det ett dåligt tecken.

7. En högre position lockar inte

Om inte ens positionen som din chef har lockar dig, vad gör du då kvar på din arbetsplats? Det är inget fel i att vara bekväm i sin roll och inte vilja göra andra arbetsuppgifter – men försök tänk några steg fram. Hur ser din karriär ut om fem, tio år? Om du inte ser din nuvarande arbetsplats som ett alternativ bör du leta efter ett nytt jobb.

8. Du är missnöjd med din lön

En av de vanligaste anledningarna till att man vill byta jobb är för att man är missnöjd med sin lön. Generellt sett har de som byter jobb en högre löneutveckling än de personer som stannar länge på samma arbetsplats. Börja med att ta ett lönesamtal med din chef och se om det finns möjligheter att förhandla upp din lön. Går det inte, och det inte finns andra faktorer som gör det värt för dig att stanna kvar på din nuvarande arbetsplats, se dig om efter nya utmaningar.