Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Cleos förening Fatta vill stoppa sextrakasserier på jobbet

11 jun, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Rapparen Cleo grundade Fatta efter ett uppmärksammat våldtäktsmål i Umeå. Sedan dess har föreningen bland annat bidragit till den nya samtyckeslagen – och nu ska de stoppa sexuella trakasserier på jobbet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hösten 2013 friades tre unga killar som åtalats för en våldtäkt av Umeå tingsrätt. Offret hade våldtagits – och filmats – på en hemmafest med en glasflaska, men enligt tingsrätten hade hon inte gjort det tydligt för killarna att hon inte var med på det. Hennes försök att hålla ihop benen kan i stället ha uppfattats som ”ett uttryck för blygsel”, resonerade man.

Den friande domen fick stor uppmärksamhet och väckte starka reaktioner i hela landet. En av dem som protesterade öppet mot beslutet var rapparen Cleo, som tillsammans med personer ur organisationerna Femtastic och Make Equal grundade Fatta. I dag är Fatta en ideell medlemsförening mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

I höst inleds projektet Fatta Jobbet, arbetsplatsutbildningar som ska förebygga sexuella övergrepp och trakasserier. Utbildningarna gäller arbetsplatser inom den offentliga sektorn och är helt kostnadsfria.

Vi måste bygga arbetsplatskulturer som i grunden förebygger att sexuella trakasserier sker. Det är där samtyckeskulturen kommer in. Vi behöver öva oss på att lyssna efter ett ja i alla vardagens små möten med kollegor och anställda, säger Katarina Galic´, projektledare för Fatta Jobbet, i ett pressmeddelande.

Annons

Målet är givetvis att skapa en positivt utveckling på den berörda arbetsplatsen, men Fatta Jobbet vill också att projektet ska leda till större, strukturella förändringar på arbetsmarknaden. Det hoppas man uppnå genom samtal med bland annat politiker och fackförbund:

Vi kommer att bjuda in politiker, arbetsgivarförbund och fackförbund till samtal. De behöver ta ansvar och skapa regelverk som ger trygghet och frihet från våld för alla Sveriges medarbetare, tillägger Galic´.

Rapparen Cleo: ”Jag är rädd – hela tiden”

Läs mer:

Nästan varannan svensk kvinna drabbad av sexuella övergrepp

Ellen Bergström: ”Förbannad att de kommenterar min kropp”

Våld i relationer: Här är varningstecknen – och hjälpen

Foto: TT//Beatrice Lundborg

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons