Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Cissi Wallin är med och anordnar knytblus-manifestation

13 apr, 2018 
AvSofia Börjesson
Cissi Wallin anordnar manifestation för Sara Danius.
Nästa torsdag samlas Svenska Akademien för sitt första möte på Börshuset sedan Sara Danius tvingats avgå, och samtidigt kommer en manifestation att hållas utanför lokalerna. Cissi Wallin är en av arrangörerna, och kraven är tydliga: "Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar".
Annons

Den 12 april tvingades den ständige sekreteraren Sara Danius avgå från Svenska Akademien. Det ledde till starka reaktioner och skapandet av hashtaggarna #knytblus och #knytblusförsaradanius.

Nina Rung och Cissi Wallin arrangerar

En av de som reagerade starkt på Danius avhopp var Cissi Wallin, som själv varit mycket involverad i metoo-rörelsen. Dagen efter avhoppet kom kriminologen Nina Rung på idén om en protest utanför Börshuset, och kort därefter slängde Cissi Wallin ut en fråga kring intresset för detta på Instagram. Bara minuter senare skapades ett event där bland annat Rung och Wallin står som arrangörer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Manifestationen kommer att hållas torsdagen den 19 april klockan 17 utanför Börshuset – samtidigt som Svenska Akademien har sitt första möte efter Sara Danius lämnat. I beskrivningen till Facebook-eventet går att läsa:

”I november 2017 avslöjades att en man med starka kopplingar till Svenska akademien begått sexuella övergrepp och systematiskt utnyttjat sin position för att utöva makt. Som konsekvens av detta har nu akademiens ständiga sekreterare – den första kvinnan – tvingats avgå.

Annons

[…]

Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla!”

Läs mer:

Annons