Busy Philipps abortberättelse i kongressen: "Det är min kropp"

05 jun, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Under en domstolshandläggning i går fördömde skådespelerskan de hårda abortlagarna i USA.
Annons

Den 16 maj röstade Alabama igenom den hårdaste abortlagen i hela USA. Nu har den amerikanska delstaten inrättat ett totalförbud mot abort – även vid fall av våldtäkt och incest. Läkare som bryter mot förbudet riskerar att dömas till 99 års fängelse.

Runt om i världen har miljoner protesterat mot abortlagen. En av dem är skådespelerskan och programledaren Busy Philipps, som startat uppropet #youknowme på Twitter.

I sin talkshow ”Busy Tonight” har Philipps tidigare berättat om en abort som hon genomgick vid 15 års ålder, en upplevelse som 39-åringen nu delat i den amerikanska kongressen.

Under en domstolshandläggning i går vittnade Philipps inför kongressen och fördömde abortlagarna som skärpts i flera stater:

– Som 15-åring i Arizona i dag hade jag först behövt mina föräldrars tillstånd, därefter genomfört ett helt onödigt medicinskt ultraljud och sedan fått rådgivning, med syfte att skambelägga mig till att inte göra abort. Efter en 24-timmars timeout för att verkligen vara säker på vad jag ville skulle jag slutligen ha gett staten ett skäl till varför, sa Philipps under vittnesmålet och fortsatte:

Annons

– Här är mitt skäl; det är min kropp, inte statens. Kvinnor och deras läkare är de som är bäst lämpade att fatta beslut om vad som är bäst för dem, och ingen annan. Det gör mig så ledsen att vi måste sitta här, framför politiker, och dela djupt personliga upplevelser när skälet varför inte borde spela någon roll.

Se Busy Phillips starka vittnesmål här nedan:

Läs mer:

Foto: TT//Jay Mallin

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons