Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Busy Philipps abortberättelse i kongressen: "Det är min kropp"

05 jun, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Under en domstolshandläggning i går fördömde skådespelerskan de hårda abortlagarna i USA.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 16 maj röstade Alabama igenom den hårdaste abortlagen i hela USA. Nu har den amerikanska delstaten inrättat ett totalförbud mot abort – även vid fall av våldtäkt och incest. Läkare som bryter mot förbudet riskerar att dömas till 99 års fängelse.

Runt om i världen har miljoner protesterat mot abortlagen. En av dem är skådespelerskan och programledaren Busy Philipps, som startat uppropet #youknowme på Twitter.

I sin talkshow ”Busy Tonight” har Philipps tidigare berättat om en abort som hon genomgick vid 15 års ålder, en upplevelse som 39-åringen nu delat i den amerikanska kongressen.

Under en domstolshandläggning i går vittnade Philipps inför kongressen och fördömde abortlagarna som skärpts i flera stater:

– Som 15-åring i Arizona i dag hade jag först behövt mina föräldrars tillstånd, därefter genomfört ett helt onödigt medicinskt ultraljud och sedan fått rådgivning, med syfte att skambelägga mig till att inte göra abort. Efter en 24-timmars timeout för att verkligen vara säker på vad jag ville skulle jag slutligen ha gett staten ett skäl till varför, sa Philipps under vittnesmålet och fortsatte:

Annons

– Här är mitt skäl; det är min kropp, inte statens. Kvinnor och deras läkare är de som är bäst lämpade att fatta beslut om vad som är bäst för dem, och ingen annan. Det gör mig så ledsen att vi måste sitta här, framför politiker, och dela djupt personliga upplevelser när skälet varför inte borde spela någon roll.

Se Busy Phillips starka vittnesmål här nedan:

Läs mer:

I protest mot lagen: Tusentals aborthistorier delas på sociala medier

5 kända kvinnor om sina aborter – här är deras egna ord

Nya abortlagen i USA ger inte undantag för våldtäkt och incest

Foto: TT//Jay Mallin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons